Την αποκάλυψη «βόμβα» για τον θανατηφόρο μύκητα Candida Auris έκανε ο καθηγητής κ. Νίκος Σύψας κρούοντας «καμπανάκι» κινδύνου για τα ελληνικά νοσοκομεία.
Ο συγκεκριμένος μύκητας ο οποίος ανιχνεύεται και σε ΜΕΘ είναι πιο φονικός για άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που νοσηλεύονται και για ανοσοκατασταλμένους.
Έως τώρα έχει προκαλέσει τρεις έως τέσσερις θανάτους στην Πάτρα από την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που προκαλεί, αποκάλυψε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου σε δηλώσεις της στον Max Fm.
Όπως είπε η ίδια, αν προσβληθεί από τον μύκητα ασθενής που είναι ανοσοκατασταλμένος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας ενδέχεται να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.
Η διασπορά του μύκητα μπορεί να εμποδιστεί αν τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής και ότι θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις στα νοσοκομεία.
Επιπλέον, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου συνέστησε από τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να μην πανικοβληθούν. Ο μύκητας, όπως λέει, είναι σπάνιος, αλλά αν βρεθεί στον κατάλληλο χώρο με ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος.
Στο star.gr μίλησε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, παθολόγος- λοιμωξιολόγος, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
«Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών», ανέφερε συγεκριμένα.
Εξήγησε ότι ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή, αλλά και την εκτεταμένη χρήση αντιμικροβιακών.
Γιατί ο candida auris πρέπει να μας ανησυχεί
Candida auris ο οποίος αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία για τέσσερις κύριους λόγους:
1. Εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα και συχνά αντοχή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία διεισδυτικών / συστηματικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.
2. Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.
3. Προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα η C. auris σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να ληφθούν άμεσα οι ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη της διασποράς του.
4. Το CDC θεωρεί την C. auris ως ένα αναδυόμενο παθογόνο παράγοντα, επειδή έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, από τότε που αναγνωρίστηκε.
Ο C. auris απομονώθηκε για πρώτη φορά το 2009 στην Ιαπωνία από το αυτί ασθενούς, από όπου και το όνομά του είδους (auris = αυτί στα λατινικά). Η δυνατότητα πρόκλησης διεισδυτικής λοίμωξης αναγνωρίστηκε το 2011 όταν απομονώθηκε από το αίμα 3 ασθενών με σηψαιμία στη Ν. Κορέα. Από τότε, στελέχη C. auris απομονώθηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Αυστραλία, τόσο ως σποραδικά περιστατικά ή από νοσοκομειακές επιδημίες, και κυρίως ως αποικισμός του γαστρεντερικού συστήματος ασθενών νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Η διεξαγωγή της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος των δειγμάτων C. auris από χώρες στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας, της Νότιας Ασίας, της Νότιας Αφρικής και της Νότιας Αμερικής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι διαφορετικά στελέχη C. auris εμφανίστηκαν και διασπάρθηκαν σε πολλές περιοχές παγκοσμίως την ίδια σχεδόν περίοδο.
Στη χώρα μας, απομονώθηκε το 2019.
Άσχημα νέα για την Ελλάδα
Η Ελλάδα καταγράφει υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με τον επιπολασμό να ανέρχεται στο 9% έναντι του 6% στην ΕΕ. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό μεταφράζεται αφενός μεν σε θανάτους αλλά και σε μακρύτερη παραμονή των ασθενών στα νοσοκομεία, που σημαίνει τεράστια κόστη για το σύστημα Υγείας και ασθενείς οι οποίοι καταλήγουν σε αναπηρία.
Το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώθηκε εν καιρώ πανδημίας, καθώς οι επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, έριξαν όλο το βάρος στην αντιμετώπιση των ασθενών με κορονοϊό. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μία ελληνική ιδιαιτερότητα, αλλά για ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε παγκοσμίως. Μάλιστα, ευρωπαϊκή μελέτη, κατέδειξε ότι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αντιπροσώπευαν την κύρια αιτία θανάτου, σε ποσοστό 33% των Covid-19 ασθενών, που πέθαναν μέσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα στην ΕΕ στην κατανάλωση αντιβιοτικών αλλά και στην αντοχή των μικροβίων, Η υπερχρήση αφορά τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στην κοινότητα. Τον Ιούνιο του 2020, απαγορεύτηκε με νόμο η χορήγηση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη ελληνική δημοσκόπηση, το 30% των πολιτών εξακολουθούν να φυλάνε αντιβιοτικά στο σπίτι τους για ώρα ανάγκης. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 65% των αντιβιοτικών συνταγογραφείται από τους γιατρούς και ότι ένα περίπου 15% των πολιτών πηγαίνει στο φαρμακείο, παίρνει αντιβιοτικό χωρίς συνταγή και μετά απευθύνεται στο γιατρό για, πιέζοντάς τον να το συνταγογραφήσει προκειμένου να αποζημιωθεί.