ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογική απόδραση Μητσοτάκη από το τσουνάμι ακρίβειας του χειμώνα

Advertisement

Δεν υπάρχουν περιθώρια για ομφαλοσκόπηση, τώρα ακόμη πιο δυναμική αντιπολίτευση. Πάνω σε αυτό το μότο σχεδιάζουν την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενόσω βλέπουν το στρατόπεδο Μητσοτάκη να στρώνει το χαλί για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες πριν έρθει το φθινόπωρο και το τσουνάμι ακρίβειας που θεωρείται δεδομένο πως θα ενταθεί.

Παρά τις διαρκείς πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για εξάντληση της τετραετίας και εκλογές την άνοιξη του 2023, όλα δείχνουν πως η σημαντικά φθορά στην οποία υπόκειται το Μέγαρο Μαξίμου πιθανότατα να μην αφήνουν περιθώρια. Ως εκ τούτου, κανείς δεν αποκλείει στην Κουμουνδούρου επιχείρηση εκλογικού αιφνιδιασμού στο τέλος του καλοκαιριού, με στόχο να προλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο κύμα ακρίβειας που θα έρθει με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα όταν πιάσουν τα κρύα και επανέλθουν οι ανάγκες για πετρέλαιο θέρμανσης. Την ίδια ώρα, οι τιμές στην ενέργεια συνεχίζουν να προκαλούν ηλεκτροσόκ ενώ αυτές της βενζίνης δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για αισχροκέρδεια, δεδομένου ότι για ακόμη μία φορά η Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς της ΕΕ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά στην τιμή των καυσίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι περιμένουν «αγρανάπαυση» από την πλευρά της Κουμουνδούρου μετά την μεγάλης έντασης προεκλογική περίοδο για τις εσωκομματικές εκλογές, μάλλον βαίνουν προς διάψευση. Ήδη οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα σχεδιάζουν τις επόμενες εξορμήσεις του σε γειτονιές και την περιφέρεια, δεδομένου ότι τα κοινωνικά αδιέξοδα και η ακρίβεια, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αντιπολίτευσης, αντί να αμβλυνθούν βαίνουν διογκούμενα.

Advertisement

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ήδη ετοιμάζεται για την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, μετά και την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων από την ΚΕΦΕ υπό τον Ηλία Νικολακόπουλο. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το σύνθημα για την τελική αντεπίθεση στη ΝΔ με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, αλλά να στείλει και τα κατάλληλα μηνύματα στο εσωτερικό του νέου και σημαντικά – και ηλικιακά – ανανεωμένου καθοδηγητικού οργάνου.

Για το θέμα του Γραμματέα, η εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του Δημήτρη Τζανακόπουλου πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η θητεία του κρίνεται πετυχημένη με μία σειρά από δύσκολα εγχειρήματα περαιωμένα (εκλογές Προέδρου αλλά και ΚΕ από τη βάση, Συνέδριο, εκλογή νέων νομαρχιακών και προγραμματική συνδιάσκεψη). Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να συνεχίσει με την ίδια χρέωση. Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω απόφαση θα ληφθεί σε τετ α τετ που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια ώρα πάντως, ένα από τα στοιχήματα της επόμενης μέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, πέρα από την ενσωμάτωση των 110.000 νέων μελών και τη διαρκή αμφίδρομη σχέση που προσδοκά να δημιουργήσει, είναι η ανάδειξη και των νέων προσώπων που θα πλαισιώσουν τον ίδιο και που θα απαντήσουν στο ερώτημα «με ποιους θα κυβερνήσει».

Advertisement

Όπως σημειώνουν συνομιλητές του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ορίζει το «νέο» με βάση μονάχα την ηλικία – που παίζει σημαντικό ρόλο και επετεύχθη στην εκλογή της νέας ΚΕ – αλλά και με βάση τις ιδέες και προτάσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου λειτουργεί και το think tank, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει εντείνει τις εργασίες του, κάτι που αναμένεται να ενταθεί έτι περαιτέρω.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement