Θεσσαλονίκη: Σε πλειστηριασμό πρώτη κατοικία τετραμελούς οικογένειας με άνεργο πατέρα και ανάπηρη μητέρα

Advertisement

«Θα μας πετάξουν στον δρόμο και δεν έχουμε που να μείνουμε. Η γυναίκα μου νιώθει ασφαλής μόνο στο σπίτι μας, το μόνο που ζητάω είναι να μην το χάσουμε, γιατί θα χάσω και αυτήν».

Με αυτά τα συγκλονιστικά λόγια ο κ. Γιώργος Νίκογλου περιγράφει στο ThessToday.gr την εξαθλίωση που βιώνει τόσο ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του, κινδυνεύοντας να μείνουν στον δρόμο καθώς η μοναδική και πρώτη τους κατοικία βγήκε σε πλειστηριασμό για υπέρογκα χρέη στην τράπεζα, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν.

Η τετραμελής οικογένεια δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει, ενώ την ίδια στιγμή παίρνει κουράγιο από την γειτονιά που στέκεται στο πλευρό της και προσπαθεί να τη στηρίξει με κάθε τρόπο, ώστε να κρατήσει το διαμέρισμά της, που βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Πλάτωνος και Ρήγα Φεραίου, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Advertisement

«Έδωσα όλα μου τα χρήματα για να σώσω τη γυναίκα μου»

Το δράμα τους ξεκίνησε όταν ο κ. Νίκογλου έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να συγκεντρώσει χρήματα και να μπορέσει να κρατήσει δίπλα του την σύζυγό του, η οποία πάσχει από βαριά ψυχιατρική αναπηρία. Δανείστηκε χρήματα από οποιονδήποτε, πήρε δάνεια από την τράπεζα, μέχρι που κατέληξε να βάλει λουκέτο στο κατάστημα οπτικών που διέθετε, αγγίζοντας το απόλυτο “μηδέν”.

«Είμαι άνεργος από το 2018 και το μοναδικό μας εισόδημα είναι τα 313 ευρώ από το επίδομα αναπηρίας της συζύγου μου. Έχουμε δύο κόρες φοιτήτριες, οι οποίες παλεύουν με νύχια και με δόντια να φέρουν λίγα χρήματα στο σπίτι, μέχρι που ήρθε η στιγμή να το χάσουμε κι αυτό. Όσα χρήματα είχαμε, τα διαθέσαμε όλα σε γιατρούς και κλινικές για να σωθεί η γυναίκα μου, και το διαμέρισμά μας είναι ο μοναδικός χώρος που νιώθει ασφαλής».

Advertisement

Η κατάσταση υγείας της συζύγου του κ. Νίκογλου με τον καιρό επιδεινωνόταν με αποτέλεσμα ο ίδιος να βρίσκεται καθηλωμένος κοντά της, δίχως να μπορεί να εργαστεί εκτός σπιτιού. «Κάναμε τόσο κόπο όλα αυτά τα χρόνια να ξεπεράσουμε τα προβλήματα υγείας της, και τώρα, με όλη αυτή τη σύγχυση και τη στεναχώρια που νιώθουμε, γυρίσαμε πάλι στην αρχή» αναφέρει, ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως στο άκουσμα του πλειστηριασμού, η σύζυγός του έπαθε κρίση πανικού, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η θεραπεία της ώστε να παραμένει ψύχραιμη.

«Αυτό που ζητάμε είναι να μην χάσουμε το σπίτι μας»

Το διαμέρισμα όπως εξηγεί ο κ. Νίκογλου πλειοδοτήθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τον ίδιο να αναρωτιέται “τι ψυχή πρέπει να έχει ένας άνθρωπος, για να πάρει το σπίτι από μία οικογένεια σαν την δική μας;”.

Advertisement

Προσθέτει δε, πως όταν επισκέφτηκε ο ίδιος την τράπεζα για να τους περιγράψει την κατάσταση που βιώνει, προσπαθώντας να βρει μία λύση, οι υπάλληλοι τον ρώτησαν για το εισόδημά του. «Απάντησα πως ζούμε με 313 ευρώ και εκείνοι γέλασαν, λέγοντάς μου πως με τόσα λεφτά δεν μπορώ να κάνω καμία ρύθμιση. Εγώ τους έλεγα να δίνω έστω 50 ευρώ, καθώς τα χρέη είναι πάρα πολλά και με αυτά τα χρήματα δεν ξέρω τι να πρωτοπληρώσω».

Έχοντας φτάσει σε απελπιστική κατάσταση εκμυστηρεύτηκε τον εφιάλτη που ζει σε έναν φίλο και γείτονά του, ο οποίος με την σειρά του κινητοποίησε τους κατοίκους της περιοχής, λέγοντάς του πως “δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πάρει το σπίτι σας. Είμαστε όλοι μαζί σας”. «Αυτά τα λόγια αλλά και οι πράξεις της γειτονιάς, μας έδωσαν λίγη δύναμη, σαν να είδαμε ένα φως στο τούνελ. Ελπίζουμε να βγει κάτι καλό για εμάς επιτέλους. Το μόνο που ζητάμε είναι να μείνουμε στο σπίτι μας, γιατί εάν φύγουμε, θα χάσω την γυναίκα μου».

«Θα μαζευτούμε όλοι να στηρίξουμε την οικογένεια» – Κινητοποίηση της γειτονιάς

Advertisement

Την αντίδραση των αλληλέγγυων ανθρώπων της γειτονιάς της οδού Πλάτωνος του δήμου Νεάπολης-Συκεών, προκάλεσε το άκουσμα της είδησης ότι τετραμελής οικογένεια με πενιχρό εισόδημα κινδυνεύει να μείνει στον δρόμο.

Με την σειρά τους, καλούν τους πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στην σημερινή κινητοποίηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί έξω από το σπίτι της οικογένειας. «Μόνο ενωμένοι θα  σταματήσουμε τους χιλιάδες πλειστηριασμούς», επισημαίνει χαρακτηριστικά το κάλεσμα της γειτονιάς σε συγκέντρωση.

«Ο άνθρωπος έχει φτάσει στην απόλυτη καταστροφή. Εδώ και χρόνια προσπαθούμε να τον βοηθάμε με κάθε τρόπο, έστω και με κάποια τρόφιμα. Τα προβλήματα της συζύγου του είναι πολύ σοβαρά και έπρεπε να είναι στο σπίτι» τονίζει στο ThessToday.gr κάτοικος της περιοχής, προσθέτοντας πως ήταν απαραίτητη η δημοσιότητα της ιστορίας, ώστε να βρεθεί έστω μία προσωρινή λύση. «Δεν γίνεται να πετάξουν ανθρώπους στο δρόμο, όταν δεν έχουν που αλλού να μείνουν. Θα μαζευτούμε όλοι να τους στηρίξουμε».

Advertisement

«Όταν δόθηκε διαταγή πληρωμής των χρεών από την τράπεζα, αλλά και αφού βγήκε σε πλειστηριασμό, δεν είχε δώσει σημασία, φαντάζομαι πως είχε αγανακτήσει από την ζωή του. Μου έλεγε συνεχώς “με όλα αυτά τα προβλήματα, στο σπίτι θα με νοιάζει; Εγώ πρέπει να σώσω τον άνθρωπό μου”».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement