Βάσεις 2022 – Εκτιμήσεις: Ο παράγοντας που αυξάνει φέτος τον ανταγωνισμό

Advertisement

Στις 2 και 3 Ιουνίου οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2022 ρίχνονται στη μάχη για τη διεκδίκηση μιας θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Η ανακοίνωση όμως για τον αριθμό των εισακτέων είναι ο βασικός παράγοντας που αλλάζει τα δεδομένα για τις Βάσεις του 2022.

Οι τάσεις των βάσεων εισαγωγής δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος στις περιζήτητες σχολές.

Και αυτό γιατί, προτού καν εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι εισακτέοι θα είναι λιγότεροι κατά 9.021. Υπενθυμίζεται πως, πέρσι, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανήλθε σε 77.415. Στη συνέχεια, μάλιστα, πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν είχαν δικαίωμα να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο.

Ωστόσο, η πορεία των βάσεων 2022 θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες. Σημαντικό ρόλο θα παίξει ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων, οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό, ενώ οι συντελεστές βαρύτητας και για τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, θα ανεβάσουν μάλλον τον πήχη του ανταγωνισμού για αρκετές σχολές.

Πότε βγαίνουν οι Βάσεις 2022

Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης είχε μιλήσεις στην ΕΡΤ, ανακοινώνοντας τα καλά νέα για φέτος. Οι Βάσεις θα ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου μειώνοντας πολύ το χρόνο αναμονής και την αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Θα μπορέσουν, έτσι, οι φοιτητές που πρέπει να σπουδάσουν σε άλλη πόλη να βρουν σπίτι και να μετακομίσουν στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών του Αυγούστου.

Advertisement

Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Για τη μεγάλη αλλαγή στις φετινές εξετάσεις, ο κ. Στρατηγάκης εξήγησε πως φέτος κάθε τμήμα ορίζει συντελεστή βαρύτητας ανά μάθημα, προσθέτοντας:

«Ο βαθμός στο μάθημα με άριστα το 20 επί τον συντελεστή του μαθήματος που είναι ποσοστό μας δίνει τα μόρια για το μάθημα».

Πιο αναλυτικά, ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα μαθήματα θα πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος. Αυτά τα τέσσερα γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000 για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement