Με σπασμένα φρένα η άνοδος στις τιμές της βενζίνης: Φόβοι ότι θα φτάσει στα 3 ευρώ το λίτρο και σενάρια για νέο κύκλο Fuel Pass

Advertisement

Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την ανοδική πορεία που καταγράφουν οι τιμές της βενζίνης, με τις αυξήσεις στα καύσιμα να αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες τις επόμενες ημέρες και σε ορισμένα σημεία της χώρας να φλερτάρουν με τα 3 ευρώ το λίτρο. Σε αυτό το πλαίσιο, πληθαίνουν τα σενάρια για νέο κύκλο επιδόματος καυσίμων – του γνωστού Fuel Pass- από τον Ιούλιο.

Πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης

Η κατάσταση φαίνεται πως δεν καλυτερεύει στο μέτωπο της αγοράς καυσίμων: Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει», προειδοποίησε για αυξήσεις που θα φτάνουν έως και τα 2,5 λεπτά την ημέρα.

Εάν αυτές οι προβλέψεις επαληθευτούν,  το 2,20 ευρώ/λίτρο που είναι η μέση τιμή στην Αττική θα γίνει 2,30 ευρώ/λίτρο, ενώ το 2,60 ευρώ/λίτρο που ισχύει στη νησιωτική χώρα, θα εκτοξευτεί στα 2,70 ευρώ/λίτρο.

Advertisement

«Αν συνεχίσει να πηγαίνει έτσι, δεν νομίζω ότι θα σταθεί στο 2,80 στις υψηλές τιμές», είπε ο κ. Ασμάτογλου, κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε σύντομα την τιμή της βενζίνης να «σκαρφαλώνει» στα 3 ευρώ!

Ο λόγος που συνεχίζεται το ράλι ανόδου είναι «η κερδοσκοπία που γίνεται μεταξύ της διαμόρφωσης της τιμής στο αργό μέχρι το διυλισμένο προϊόν, για τις χώρες της  Ν. Ευρώπης και ειδικότερα για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκονται Ιταλία και Ελλάδα», υπογράμμισε ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι σε επίπεδα… Μονακό.

Αναφερόμενος στον φόρο καυσίμων, τόνισε ότι υπάρχει μείωση στις πωλήσεις άρα και των εσόδων και ο ΦΠΑ καλύπτει αυτή τη χασούρα.

Advertisement

Fuel Pass: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης τον Ιούλιο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κυκλοφορούν ήδη σενάρια να επεκταθεί και μετά τον Ιούνιο η επιδότηση καυσίμων. Αυτό είπε πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Προσπαθούμε κάθε φορά να δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο ξέροντας ότι θα έχουμε ελλείμματα, ώστε να ενισχύουμε όσο μπορούμε περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε τώρα για επέκταση της επιδότησης, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος Ιούνιου.

«Με τα σημερινά δεδομένα ο δημοσιονομικός χώρος της χρονιάς εξαντλήθηκε, γιατί μειώσαμε φόρους και επιδοτήσαμε γενναία και αναδρομικά και για έναν χρόνο μετά το ηλεκτρικό ρεύμα. Ένα μέτρο που αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, επισήμανε ότι με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού και με την πορεία του τουρισμού, η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για να στέκεται κοντά στην κοινωνία όσο περισσότερο μπορεί. «Αισιοδοξώ ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, όμως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να επεκτείνουμε τον ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και γυμναστήρια, να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και για το δημόσιο και τους συνταξιούχους», τόνισε.  Σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία της 6ης Μαΐου στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει δώσει διπλάσιους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Advertisement

Πώς γίνεται η αίτηση για το Fuel Pass

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η καταβολή του Fuel Pass, δηλαδή της ενίσχυσης για τα καύσιμα, του επιδόματος βενζίνης, που έχει στόχο να απορροφήσει μέρος από το αυξημένο κόστος των καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν την είσπραξη της επιδότησης καυσίμου σε τραπεζικό λογαριασμό ή την δημιουργία άυλης ψηφιακής κάρτας (στην οποία θα τους πιστωθούν επιπλέον 5 ευρώ) η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε πρατήρια καυσίμων.

Για πρόσβαση και αίτηση στην πλατφόρμα για το Fuel Pass πατήστε εδώ: https://vouchers.gov.gr/

Advertisement

Υπενθυμίζεται, ότι το ποσό της ενίσχυσης κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ και εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος και την κύρια κατοικία του δικαιούχου.

Τα βήματα της αίτησης:

Η ΚΥΑ περιγράφει τα βήματα για την πίστωση του επιδόματος βενζίνης:

  • Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα
  • Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet
  • Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.
  • Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.
  • Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.
  • Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων και δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω ή η ανάληψή του.
  • Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.7.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.
  • Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά πέντε (5) ευρώ

Τα ποσά

Προβλέπεται ποσό ενίσχυσης 50 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 35 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες:

Advertisement
  • Βορείου Αιγαίου,
  • Νοτίου Αιγαίου,
  • Ιονίων Νήσων,
  • Κρήτης,
  • Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής,
  • Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • Περιφερειακή Ενότητα Θάσου Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • Νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου,
  • Νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής

40 ευρώ για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και 30 ευρώ για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα

Τρόποι πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης

Το επίδομα βενζίνης πιστώνεται στον δικαιούχο είτε:

  • σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από τράπεζα ή
  • σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του.

Διαδικασία πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό

Advertisement
  • Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων, οι δικαιούχοι μπορούν να ζητούν την πίστωση του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Ο δικαιούχος μπαίνει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet, συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του (email, κινητό τηλέφωνο) ενώ συμπληρώνει και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του και αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον λογαριασμό αυτόν.

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement