Tράπεζες: Αλλάζει ο χάρτης της απασχόλησης – Τι θα κάνουν με δίκτυο καταστημάτων και προσωπικό

Advertisement

Τον επόμενο οδικό τους χάρτη σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες και υπ’ αυτήν την έννοια αντιμετωπίζουν θέματα ανθρώπινου δυναμικού και περιορισμού του δικτύου με μια λογική μετασχηματισμού και όχι μέσα από τις στείρες επιδιώξεις περιορισμού του κόστους, αν και αυτή η παράμετρος συνεχίζει να απασχολεί τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι περισσότερες από τις συστημικές τράπεζες έχουν επιτύχει τους στόχους ή τουλάχιστον τους έχουν πλησιάσει αισθητά.

Οι τράπεζες προετοιμάζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τις καινούριες ανάγκες που είναι:

Advertisement
  • Δυναμική μετάβαση στις ψηφιακές συναλλαγές με αντικατάσταση μέρους των παραδοσιακών συναλλαγών.
  • Στροφή στην πράσινη οικονομία με όλα όσα απαιτούνται προς αυτήν την κατεύθυνση (υπολογισμός κόστος κινδύνου στις χρηματοδοτήσεις κλπ).
  • Ταχείες και σωστές διαδικασίες για χορηγήσεις μέσω RRF.

Σύμφωνα με όσα έδωσαν στη δημοσιότητα για το προσωπικό τους και τα καταστήματά τους στην Ελλάδα, οι συστημικές τράπεζες κινούνται σε μια κλίμακα 300-400 καταστημάτων στην επικράτεια κάθε μία, με βέλτιστη απόδοση το κάτω όριο της κλίμακας και απασχολούν πάνω από 6000 άτομα προσωπικό έκαστη με τάση να φθάσουν τις 6000.

Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς απασχολεί 8900 άτομα προσωπικό, η Alpha Bank 5.900 άτομα, η Eurobank 6.300 και η Εθνική 7.400. Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα στην Ελλάδα, αυτά της Τράπεζας Πειραιώς είναι 410, της Alpha Bank 300, της Εθνικής 335 και της Eurobank 275 καταστήματα.

H παραπάνω εικόνα δείχνει πως η Τράπεζα Πειραιώς, ίσως και μερικώς η Εθνική Τράπεζα, να έχουν μεγαλύτερο δρόμο να διανύσουν έναντι των άλλων δύο συστημικών τραπεζών αν φυσικά οι εξελίξεις τις οδηγήσουν σε αποφάσεις περαιτέρω περιορισμού.

Advertisement

Μπορεί λοιπόν να αναμένεται κάποια περαιτέρω συρρίκνωση.

Όπως, όμως, αναφέρουν έμπειροι τραπεζίτες, το κλείσιμο καταστημάτων και η μείωση προσωπικού από μόνα τους για κάθε μία από τις τράπεζες αυτές, δεν αποτελεί πανάκεια ως προς τη μείωση του κόστους. Αντιθέτως, θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες ενέργειες, ώστε η εκάστοτε τράπεζα να καταστεί λειτουργική και αποτελεσματική. Πολλώ δε μάλλον που σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες μετασχηματίζονται και διαμορφώνουν άλλου τύπου καταστήματα, επιχειρώντας να καταργήσουν και άλλες «συνήθειες» όπως η χρήση μετρητών κλπ.

Smart branches και εκτεταμένη εκπαίδευση θα κάνουν τις τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους.

Οι εθελουσίες λοιπόν παραμένουν μερικώς ανοιχτές για όλους όσοι επιθυμούν να αφήσουν τον τραπεζικό τομέα, όμως ήδη έχει αρχίσει η αναζήτηση και η εκπαίδευση προσωπικού στα νέα projects που έχουν εξαγγείλει και προετοιμάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Advertisement

Ο μετασχηματισμός σταδιακά θα επεκταθεί και σε διοικητικό επίπεδο, μόλις το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ψηφιστεί. Και αυτό διότι το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνει τις δυνατότητες περαιτέρω εκσυγχρονισμού των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού αυξάνει τις επιλογές των τραπεζών για μια πιο σύγχρονη διακυβέρνηση, καταργώντας αγκυλώσεις των μνημονίων για την απόκτηση του fit and proper από την πλευρά των στελεχών.

Εξάλλου δεν πρόκειται οι τράπεζες να διαταράξουν ισορροπίες πριν τη λήξη των θητειών  των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, ακόμη και για στελέχη που πρόκειται να αντικατασταθούν.

Καταστήματα και ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα

καταστήματα                     προσωπικό

Advertisement

Τράπεζα Πειραιώς                            410                                           8900

Alpha Bank                                       300                                           5900

Eurobank                                          275                                           6300

Advertisement

Εθνική Τράπεζα                                335                                           7400

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement