Πανελλήνιες 2002: Πρεμιέρα με Νέα Ελληνικά για τα ΕΠΑΛ

Advertisement

Η μεγάλη ώρα για τις Πανελλήνιες 2022 έφτασε. Σήμερα οι τελειόφοιτοι των ΕΠΑΛ δίνουν το πρώτο τους μάθημα, τα Νέα Ελληνικά και αύριο, Παρασκευή 3 Ιουνίου παίρνουν την σκυτάλη τα ΓΕΛ.

 Οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. και οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30 π.μ..

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους.

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα συνεχίσουν το Σάββατο με Μαθηματικά και θα ακολουθήσουν τα μαθήματα Ειδικότητας.

Advertisement

Τα εξεταστικά κέντρα της χώρας «δηλώνουν» έτοιμα για τη διεξαγωγή των Πανελληνίων και μαθητές και καθηγητές θα προσέλθουν στις αίθουσες με μάσκες.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν δώσετε Πανελλήνιες

Ο τρόπος εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων είναι ο εξής:

Τα θέματα των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων λαμβάνονται από την ύλη που ορίζεται ως εξεταστέα για κάθε μάθημα κατά το έτος που γίνονται οι εξετάσεις και περιλαμβάνουν ποικιλία ερωτήσεων (π.χ. σύντομης απάντησης, ελεύθερης ανάπτυξης).

Advertisement

Οι ερωτήσεις είναι ανάλογες με εκείνες που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια και στις οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), διατρέχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση της εξεταστέας ύλης, ελέγχουν ευρύ φάσμα διδακτικών στόχων και είναι κλιμακούμενου βαθμού δυσκολίας. Οι υποψήφιοι απαντούν υποχρεωτικά σε όλα τα θέματα.

Ο τρόπος εξέτασης των παρακάτω μαθημάτων εφαρμόζεται για τους/τις υποψηφίους/ες πανελλαδικών εξετάσεων ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων.

Σε περίπτωση κατά την οποία ένα θέμα αναλύεται σε υποερωτήματα, η βαθμολογία που προβλέπεται για αυτό κατανέμεται ισότιμα στα επιμέρους ερωτήματα, εκτός αν κατά την ανακοίνωση των θεμάτων καθορίζεται διαφορετικός βαθμός για κάθε ένα από αυτά.

Advertisement

Η διάρκεια της γραπτής εξέτασης των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων είναι τρίωρη (3), εκτός αν, σε ειδικές περιπτώσεις, ορίζεται διαφορετικά από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Συμβουλές SOS για το τέλειο γραπτό

Ο μαθηματικός και σύμβουλος καριέρας, Στράτος Στρατηγάκης, έδωσε συμβουλές για τους υποψήφιους, και υπογράμμισε ποια είναι τα πιο δύσκολα μαθήματα.

Αρχικά, ανέφερε στην ΕΡΤ πως ένα παιδί είναι την ώρα της εξέτασης και συνειδητοποιήσει πως δεν ξέρει κάποιο από τα θέματα, δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης:

Advertisement

«Τη στιγμή που το παιδί γράφει στις εξετάσεις και δει ότι δεν ξέρει το τέταρτο θέμα δεν σημαίνει ότι έχει έρθει η καταστροφή. Μπορεί να μην το ξέρουν και οι υπόλοιποι. Δεν χρειάζεται πανικός».

Σημείωσε δε, πως πρέπει να «βλέπουμε το κάθε μάθημα ξεχωριστά. Μετά από μία ήττα πηγαίνουμε σε ένα άλλο μάθημα και τα δίνουμε όλα. Δεν έχει χαθεί τίποτα».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement