Αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας μέσω μηριαίας φλέβας

Advertisement

Αμιγώς διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας μέσω της μηριαίας φλέβας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως σε δύο ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, από το διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, επεμβατικό καρδιολόγο Βλάση Νινιό και την ομάδα του.

Οι ασθενείς ηλικίας 72 και 74 ετών, που είχα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, υποβλήθηκαν στην επέμβαση πριν από δύο μήνες και παρουσίασαν άμεση και θεαματική βελτίωση της κλινικής τους εικόνας. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο διεθνούς μελέτης και είναι απολύτως δωρεάν. Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά ασθενείς υψηλού κινδύνου για καρδιοχειρουργική επέμβαση αντικατάστασης μιτροειδούς βαλβίδας ή ακατάλληλους για διαδερμική επιδιόρθωση με άλλου τύπου βαλβίδα.

«Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης επέμβασης είναι πως πραγματοποιείται μέσα από τη μηριαία φλέβα, με μία ελάχιστη τομή στον μηρό, χωρίς να χρειάζεται κανονική καρδιοχειρουργική επέμβαση. Έχουμε τη δυνατότητα ν’ αντικαταστήσουμε τη μιτροειδή βαλβίδα που έχει ανεπάρκεια, τοποθετώντας μία νέα, σε συγκεκριμένη θέση μέσα στην καρδιά. Αυτό γίνεται χωρίς να σταματήσει η καρδιά -όπως γίνεται στα κλασικά χειρουργεία- χωρίς ο ασθενής να μπει σε εξωσωματική κυκλοφορία, χωρίς τομές στο στέρνο και με χρήση τοπικής αναισθησίας και ελαφριάς μέθης.

Advertisement

Η επέμβαση αυτή είναι χαμηλού κινδύνου και οδηγεί άμεσα σε μεγάλη βελτίωση των ασθενών. Πρακτικά, μηδενίζεται η ανεπάρκεια της βαλβίδας, επιτρέποντας την ταχύτατη κινητοποίησή τους μετά την επέμβαση. Έχουν πλήρη ανάρρωση και βελτίωση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν» ανέφερε ο κ. Νινιός.

Η βαλβίδα αυτή (AltaValve), είναι η πρώτη του είδους της που εμφυτεύεται με το καινούργιο σύστημα της αμερικανικής εταιρείας 4C MEDICAL η οποία επέλεξε τον κ. Νινιό και το Διαβαλκανικό για την εφαρμογή του.

«Η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς που έχουν βεβαρημένο ιστορικό, είναι μία πρόκληση για την καρδιοχειρουργική και την επεμβατική καρδιολογία, γιατί συνήθως έχουν μεγάλες συννοσηρότητες και δεν μπορούν να χειρουργηθούν. Η προοπτική είναι να κάνουμε ολοένα και περισσότερες επεμβάσεις στους ασθενείς αυτούς. Η Αμερικανική Εταιρεία έχει επιλέξει το Ιατρικό Διαβαλκανικό και την ομάδα της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής ως μοναδικούς συνεργάτες από την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Νινιός.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement