Ανακοινώνεται ο «κόφτης» στα κλιματιστικά – Οι λεπτομέρειες και για ιδιώτες

Advertisement

Το «μοντέλο Ισπανίας», ο «κόφτης» στα κλιματιστικά που εφαρμόζεται στην Ιταλία, έρχεται και στην Ελλάδα, με τις ανακοινώσεις να γίνονται -εκτός απροόπτου- την Πέμπτη. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια σύσταση -αρχικά για τα κτίρια του Δημοσίου- σύμφωνα με την οποία η θερμοκρασία των air condition να μην ξεπερνά τους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια.

Εκτός, όμως, από τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες, η «επιχείρηση θερμοστάτης», σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» θα περιέχει και παροχή κινήτρων σε ιδιώτες, αλλά και περιορισμούς στον οδικό φωτισμό.

Πώς θα εφαρμοστεί ο «κόφτης» στα κλιματιστικά

Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης είναι το πώς θα μπορέσει να εφαρμοστεί σε όλο τον Δημόσιο τομέα η μεγαλύτερη θερμοκρασία. Αυτό, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, θα γίνεται μέσω της μείωσης κατανάλωσης του ρεύματος που θα αποδεικνύουν οι φορείς και έτσι θα τους χορηγείται αυξημένη επιχορήγηση για ρεύμα.

Advertisement

Το ίδιο εξετάζεται και για τα νοικοκυριά, δηλαδή, να δίνεται «μπόνους» επιδότηση ρεύματος σε όσους περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για αίτηση το πολυαναμενόμενο επίδομα ρεύματος. Οι δικαιούχοι θα είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, με καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 έως 45.000 ευρώ, το οποίο θα προκύψει μετά από αφαίρεση των φόρων. Έτσι, ακόμα και ζευγάρια με οικογενειακό ετήσιο εισόδημα -για παράδειγμα- 73.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση των φόρων θα είναι στους δικαιούχους.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου, αμέσως μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, και θα παραμείνει ανοιχτή μόλις για δύο εβδομάδες. Το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει πως στις αρχές Ιουλίου θα πιστωθεί το επίδομα ρεύματος στους λογαριασμούς.

Advertisement

Υπενθυμίζεται πως το Power Pass αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, ενώ για την αίτηση θα χρειαστείτε τρία στοιχεία να έχετε διαθέσιμα: ΑΦΜ, κωδικούς taxisnet και IBAN τραπεζικού λογαριασμού.

Όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα στοιχεία θα αντλούνται απευθείας από την ΑΑΔΕ και οι χρεώσεις των λογαριασμών από τους παρόχους ρεύματος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement