Power Pass: Ώρα για επίδομα ρεύματος με ΑΦΜ και Taxisnet – Μέχρι πότε

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Πολυαναμενόμενο για όλα τα νοικοκυριά το Power Pass που προβλέπει επιστροφή χρημάτων από 18 έως 600 ευρώ για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς του ρεύματος το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2021, μέχρι τον Μάιο του 2022. Η πλατφόρμα στο gov.gr ανοίγει τελικά την Παρασκευή 17 Ιουνίου, ωστόσο, θα υπάρχουν ομοιότητες αλλά και διαφορές στη διαδικασία που έγινε με το Fuel Pass.

Η πρώτη και κύρια ομοιότητα είναι ότι οι αιτήσεις θα γίνουν κλιμακωτά, δηλαδή ανάλογα με τα ΑΦΜ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη:

«Από την Παρασκευή και μετά θα μπορεί κανείς με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ να υποβάλλει την αίτησή του».

Το επίδομα ρεύματος αφορά αποκλειστικά τους λογαριασμούς ρεύματος της πρώτης κατοικίας και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Advertisement
 Όπως σχολίασε ο κ. Πιερρακάκης, «από αυτήν την πλατφόρμα θα περάσει ουσιαστικά το 98% των οικογενειών στην Ελλάδα». Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, Power Pass παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.

Το βασικό κριτήριο για Power Pass

Επίδομα ρεύματος έως και 600 ευρώ δικαιούνται οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων.

Πώς κάνετε αίτηση για επίδομα ρεύματος

Η διαδικασία της αίτησης είναι η εξής:

  • είσοδος και σύνδεση στο gov.gr
  • ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet
  • αίτηση κάνει μόνος ένας εκπρόσωπος κάθε νοικοκυριού, μία αίτηση δηλαδή στον κάθε λογαριασμό
  • αν κάνουν αίτηση και οι δύο, το επίδομα θα το παίρνει όποιος έχει το ΑΦΜ στον λογαριασμό ρεύματος που εκδίδεται
  • θα του εμφανίζεται η ένδειξη «κύρια κατοικία». Επιδοτείται μόνο η κύρια κατοικία. Προβάλλεται ως κύρια κατοικία αυτή που έχει δηλωθεί στο Ε1 που έχει υποβάλει ο ενδιαφέρομενος
  • θα ακολουθεί ερώτηση αν δέχεστε ότι αυτά είναι τα στοιχεία. Εάν όχι, θα εμφανίζεται ξεχωριστό πεδίο για να συμπληρωθεί η κατοικία που ίσχυε το διάστημα από τέλος Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο του 2022

Μέχρι πότε κάνετε αίτηση

Η διαδικασία αιτήσεων για το Power Pass θα έχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με το Fuel Pass που η πλατφόρμα έμεινε ανοιχτή από τέλος Απριλίου μέχρι τις 10 Ιουνίου. Στην επιδότηση ρεύματος η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου, έτσι ώστε τα χρήματα να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις αρχές Ιουλίου.

Advertisement

Προσοχή με τη φορολογική δήλωση

Όπως υπογραμμίζεται στο ΦΕΚ, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Στην τελευταία περίπτωση, ο φορολογούμενος επιβεβαιώνει κατά την υποβολή της αίτησης ότι είναι υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά το φορολογικό έτος 2021.

Ποιοι «κόβονται» από το επίδομα ρεύματος πριν την αίτηση

  • Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.
  • Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά σε παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.

Τα στοιχεία που χρειάζονται για την αίτηση Power Pass

  • Το ΑΦΜ σας
  • Τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet
  • Το IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού

Ένα ΑΦΜ ανά λογαριασμό ρεύματος

Κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο. Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.

Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement