Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης

Advertisement

Το σενάριο να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, γιατί ο τόπος δεν αντέχει ένα προεκλογικό κλίμα 12 μηνών (το οποίο, σημειωτέον τροφοδοτείται καθημερινά από την ίδια την κυβέρνηση) αρχίζουν και αναδεικνύουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σε συνέχεια του παράθυρου που άφησε ορθάνοιχτο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης, κορυφαίοι υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη περιοδεύουν ανά την επικράτεια, ενώ όλοι όσοι θα επιδιώξουν την επανεκλογή τους στις εκλογές έχουν πέσει ήδη με τα μούτρα στη μάχη του σταυρού.

Ενδεικτικά:

– Ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης σε χθεσινή του συνέντευξη ( Σκάϊ ), αν και τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας γιατί είναι βαθύτατα θεσμικός, πρόσθεσε ότι «επειδή υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί εκλογών, υπάρχει και ένας γενικότερος δηλητηριασμός της πολιτικής σκέψης, όχι μόνον των πολιτών αλλά και των πολιτικών και ο τόπος δεν αντέχει να πάμε σε προεκλογική περίοδο ενός έτους, σε μία στιγμή που διακυβεύονται πάρα πολύ σημαντικά αγαθά για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία

Advertisement

– Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στην Καλαμάτα, όπου θα μιλήσει στην έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027

– Ανακοινώθηκε μία ακόμα γαλάζια υποψηφιότητα, αυτή του αναπληρωτή υπουργού Στ. Πέτσα στην Ανατολική Αττική

– Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με δημάρχους 42 μικρών νησιών, τα οποία έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ και στο Πρόγραμμα Τρίσης, που παρέχουν συνολικές επιχορηγήσεις σχεδόν 500 εκατ ευρώ. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για ειδικά έργα, ύδρευσης, αφαλάτωσης κα.

Advertisement

Εκτός από τα παραπάνω, τα οποία αποτυπώνουν το κλίμα προεκλογικής εγρήγορσης στη ΝΔ, από τα έμπειρα πολιτικά στελέχη δεν διέφυγε η επιλογή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να προτείνει τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευαγγ. Βενιζέλο ως έναν από τους «σοφούς» που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τις καταστατικές αλλαγές που απαιτούνται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον Οργανισμό. Πρόκειται για μία κίνηση με συμβολική κυρίως αξία για τον κ. Βενιζέλο, η οποία, ωστόσο, ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα και προς τα κεντρώα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Άλλωστε το λεγόμενο κέντρο, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των εκλογών για την κυβερνητική πλειοψηφία. Ένα άλλο, πολύ κρίσιμο στοίχημα, είναι οι περίπου 300.000 νέοι που θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο θα δώσει μεγάλη έμφαση στην προσέλκυση της συγκεκριμένης εκλογικής κατηγορίας, η οποία παραδοσιακά επιλέγει άλλους πολιτικούς χώρους. Στο αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει ότι εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, η κυβέρνηση του θα προχωρήσει στη δημιουργία δύο νέων υπουργείων, ένα για την έρευνα και την καινοτομία και ένα για τη στεγαστική πολιτική, τα οποία θα ασχολούνται με έμφαση με τα προβλήματα των νέων. «Οι νέοι ψηφοφόροι μπορεί να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα» λένε κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας ότι σημαντικό κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ θα αφορά τις νεότερες γενιές.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμβαίνει με τον χρόνο των εκλογών, μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία, όπως παρατηρούν καλά ενημερωμένα στελέχη: Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να λειτουργήσει θεσμικά, αλλά η σκληρή πραγματικότητα από τη μία και η αγωνία των βουλευτών να επανεκλεγούν από την άλλη, συνθέτουν ένα άκρως προεκλογικό κλίμα, το οποίο η κυβέρνηση ξορκίζει μεν, πλην όμως θα αξιοποιήσει ως επιχείρημα αν τελικά, όπως όλα δείχνουν, αποφασίσει να πάει για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement