Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ το απόγευμα – Τι θα συζητηθεί

Advertisement

Συνάντηση το απόγευμα με τον Χουλουσί Ακάρ θα έχει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κι ενώ κορυφώνονται οι τουρικές προκλήσεις σε ρητορικό επίπεδο αλλά και επί του πεδίου.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Γαραντζιώτη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN επικαλούμενη κύκλους του ΥΠΕΘΑ, οι Τούρκοι ήταν αυτοί που έριξαν τους τόνους και ζήτησαν την πραγματοποίηση της συνάντησης. Μάλιστα κατά τις ίδιες πηγές ο κ. Ακάρ φέρεται να ήταν πολύ θετικός για τη συνάντηση όπου θα τεθεί επί τάπητος η ένταση που έχει προκληθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος, θα μεταφέρει μήνυμα για αποκλιμάκωση και συγκράτηση της έντασης.

Advertisement

Οι κ.κ. Ακάρ και Παναγιωτόπουλος είχαν και ένα σύντομο τετ α τετ μετά την οικογενειακή φωτογραφία στο ΝΑΤΟ. Οι δύο άνδρες είχαν μια θερμή χειραψία και στη συνέχεια αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες.

Νέα επίθεση σε Αθήνα μέσω Γερμανίας από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Πάντως την ώρα που ο Ακάρ ανοίγει διαύλους επικοινωνίας, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, συνεχίζει τις προκλήσεις με αμείωτη ένταση και εξαπολύει επίθεση στη χώρα μας, μέσω της… Γερμανίας.

«Μας λυπούν τα ατυχή λόγια του εκπροσώπου τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά της Τουρκίας αναφορικά με τις παράνομες καταγγελίες της Ελλάδας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου», τονίζει το ΥΠΕΞ της γείτονος.

Advertisement

«Είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πλευρά που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική μας χώρα και παρενοχλεί τα αεροπλάνα μας», ανέφερε και συνέχισε:

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο Γερμανό εκπρόσωπο ότι δεν είναι η Τουρκία που δεν ανταποκρίθηκε στις προσκλήσεις για διμερείς συναντήσεις και για συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εδώ ένα χρόνο, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την τελευταία ένταση στο Αιγαίο και ανακοινώνοντας ότι είχε παγώσει αυτές τις συναντήσεις.

Καλούμε τη Γερμανία, η οποία ισχυρίζεται ότι καταβάλλει προσπάθειες για διάλογο και αποκλιμάκωση, να μην παίρνει θέση στις διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων, να μην γίνεται όργανο της ανομίας άλλων χωρών και να μην κάνει μεροληπτικά σχόλια για τομείς και ζητήματα που δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη».

Advertisement

Κομισιόν σε Τουρκία: Σταματήστε τις απειλές

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» τόνισε νωρίτερα ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

Advertisement

«Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε.

Επιπροσθέτως, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία – σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement