Μετά τις μωβ μέδουσες έρχονται οι… γαλάζιες: Φτάνουν στις ελληνικές ακτές

Advertisement

Δεν έφτανε ο «πονοκέφαλος» με τις μωβ μέδουσες και τώρα οι λουόμενοι φαίνεται πως θα αποκτήσουν ακόμα μία ανησυχία: Την παρουσία και των γαλάζιων μεδουσών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, για έναν μήνα θα έχουμε -όπως κάθε χρόνο- πληθυσμιακή έξαρση της γαλάζιας μέδουσας Rhizostoma pulmo. Τις πληθυσμιακές αυτές εξάρσεις τις βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου στα πιο βαθιά – μακριά από τις παραλίες, εκτός από τις μέρες που οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα μας τις φέρνουν στις ακτές μας.

Γαλάζιες μέδουσες: Μπορεί να νιώσουμε κάψιμο και χωρίς να μας ακουμπήσουν

Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Advertisement

Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.

Πάντως, όπως αναφέρεται οι δικές μας εξάρσεις δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Αδριατικής (αρχική εικόνα δημοσίευσης, τραβηγμένη στην Τεργέστη της Ιταλίας).

Advertisement

Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης εξάπλωσης

Με βάση τις καταγραφές Ιουνίου στην πλατφόρμα του iNaturalist, βλέπουμε το μεγαλύτερο μέρος της πληθυσμιακής έξαρσης να είναι στον Αργοσαρωνικό και Ιόνιο, από την κεντρική Ελλάδα και κάτω.

Αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα δίνουν αρκετά μικρότερους πληθυσμούς στην Χαλκιδική, Κρήτη, Βόρειο Ευβοϊκό και Δωδεκάνησα για τον μήνα Ιούνιο, όπως αναφέρει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Μωβ μέδουσες χάρτης τσούχτρες παραλίες

Advertisement

Εδώ θα δείτε τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των μεδουσών για το 2022.

Όπως σημειώνει στην τελευταία του ενημέρωση το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μόνο με τη σωστή παρατήρηση των ανέμων σε καθημερινή βάση μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα τι συμβαίνει στις παραλίες που μας ενδιαφέρει και πάμε για μπάνιο.

Ο καιρός δίνει «ανάσα» στον Αργοσαρωνικό

Με αυτό τον καιρό υπάρχει μια μικρή ευκαιρία να καθαρίσει ως ένα βαθμό ο Αργοσαρωνικός κόλπος και να απομακρυνθούν κάποιες μέδουσες. Πάντα όμως εξαρτάται και από το πού θα τις μετακινήσουν τα θαλάσσια ρεύματα της περιοχής και αν θα τις επαναφέρουν πριν προλάβουν να απομακρυνθούν προς τα ανοιχτά.

Advertisement

Τσίμπημα μωβ μέδουσας: Τι πρέπει να έχετε μαζί σας στην παραλία

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας προτείνει ένα ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία. Όπως σημειώνει, καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

  • Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).
  • Ένα τσιμπιδάκι.
  • Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).
  • Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).
  • Αντιισταμινικό χάπι.
  • Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort

Συμπτώματα μετά από επαφή με μωβ τσούχτρα

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:

Advertisement

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας

  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία​
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια

Τα βήματα φροντίδας

  1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
  2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
  4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
  5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
  6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
  7. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Περισσότερες οδηγίες για φάρμακα και βότανα για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων μεδουσών μπορείτε να βρείτε σε ΑΥΤΟ το έγγραφο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement