Σαρηγιάννης: Τα 2 λάθη που αυξάνουν τα κρούσματα – Πρόβλεψη για 11.100

Advertisement

«Αν ήμουν υπεύθυνος αεροπορικής εταιρείας θα διαφήμιζα ότι η ασφάλεια που παρέχω με τη χρήση μάσκας μέσα στα αεροπλάνα και τους χώρους αναμονής με μάσκες και απολύμανση. Αυτό θα τόνιζα ότι βοηθάει τους τουρίστες να περάσουν ωραίες και ασφαλείς διακοπές. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα επέλεγαν αυτήν την εταιρεία!». Τάδε έφη ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης που «τρέχει» με τους συνεργάτες του το πιο αξιόπιστο μοντέλο πρόβλεψης της πορείας της πανδημίας στη χώρα.

Πρόβλεψη για άλμα στα κρούσματα μέσα στον Ιούνιο

Το iEidiseis επικοινώνησε μαζί του και εκείνος ήταν ξεκάθαρος με επιστημονικά επιχειρήματα, για τις εξελίξεις αυτό το καλοκαίρι… «Τα λύματα έχουν αρχίσει να δείχνουν αυξητική τάση ειδικά σε Αττική και Κρήτη αλλά σε ένα βαθμό και στη Θεσσαλονίκη. Η πρόβλεψή μας από το εργαστήριο είναι ότι τώρα είμαστε σε μέση τιμή εβδομάδας 7.200 κρούσματα, και θα φτάσουμε τις 11.100 στις 26 Ιουνίου.

Αν δεν έχουμε μεγάλες εισροές φορέων από τον τουρισμό, θα μείνουμε εκεί όλο τον Ιούλιο. Και μετά θα μπορούσε και να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων… Αλλά αν έχουμε εισροές από τουρίστες στις χώρες των οποίων αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή νέο κύμα (πχ Βρετανία, Γερμανία), μπορεί να δώσει επόμενο κύμα και στην Ελλάδα τον Αύγουστο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ωστόσο να το προβλέψουμε αυτό επειδή θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας σε άλλες χώρες».

Advertisement

Πάρο, Ζάκυνθο, ανεβαίνει η Κέρκυρα και αυτές οι περιοχές έχουν πολλούς Βρετανούς. Τάση έχει η Μεσσηνία και φαίνεται έντονα αύξηση και στην Κρήτη. Η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι συνεχώς σε αυξητική τάση επίσης.

Τι έγινε λάθος

«Τα λάθη είναι δύο: Μειώσαμε απότομα τον αριθμό των τεστ και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει ώστε να μπαίνουν εγκαίρως καραντίνα οι φορείς και να μην μεταδίδουν σε άλλους.

Το δεύτερο είναι ότι βγάλαμε τη μάσκα στα μέσα μεταφοράς (κυρίως αεροπλάνα) και στα καταστήματα τύπου σούπερ μάρκετ» μάς επισημαίνει ο καθηγητής και προσθέτει:

Advertisement

«Το θέμα με τις αριθμημένες θέσεις είναι καθαρά αντιεπιστημονικό! Ας πούνε καθαρά γιατί το έκαναν, πχ για τον τουρισμό, για να κρατήσουν την αξιοπιστία στην επιστημονική σκέψη… Διότι όταν θα βγουν να επιβάλλουν πάλι το μέτρο, θα αμφιβάλλει ο κόσμος γι’ αυτό».

Αναρωτιέται επίσης ο κ. Σαρηγιάννης τι θα γίνει στις κατασκηνώσεις πάλι φέτος που δεν είναι υποχρεωτικό το τεστ. «Τι πείραζε να γίνεται ένα τεστ το ελάχιστο την εβδομάδα; Δεν κοστίζει, ούτε ενοχλεί τον τουρισμό… Το ίδιο θα έπρεπε να συμβεί και σε όσους εργάζονται σε κλειστούς χώρους», καταλήγει…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement