Fuel Pass 2: Αλλαγές σε χρήματα και δικαιούχους – Η νέα αίτηση στο gov.gr

Advertisement

Για το Fuel Pass 2 μίλησε σήμερα ο Γιάννης Οικονόμου, διευκρινίζοντας ότι οι δικαιούχοι θα είναι περίπου 200.000-250.000 περισσότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους της πρώτης παρέμβασης για τα καύσιμα.

«Η νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, θα είναι σε συνέχεια της φιλοσοφίας της πρώτης μας παρέμβασης, διευρυμένη σε ό,τι αφορά στην περίμετρο των δικαιούχων, και με περισσότερα χρήματα. Θα έχει και το νέο Fuel Pass τρίμηνη διάρκεια. Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί και η παρέμβαση στο πετρέλαιο κίνησης στην αντλία. Στην αντλία βενζίνης δε θα έχουμε κάτι διαφορετικό. Θα έχουμε χρηματική επιδότηση είτε στους λογαριασμούς είτε στην άυλη κάρτα. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αρκετά διευρυμένα σε σχέση με όσα ίσχυαν στην πρώτη φάση. Νομίζω ότι θα δικαιούνται το νέο Fuel Pass 200-250 χιλιάδες παραπάνω συμπολίτες μας, από ό,τι στην πρώτη φάση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Mega.

Σε συνέντευξή του σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τα ποσά του νέου Fuel Pass:

Advertisement

«Πράγματι, λοιπόν, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσον αφορά στα καύσιμα, ας το ονομάσουμε ένα «Fuel Pass 2» για τους επόμενους τρεις μήνες. Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες, μιλάμε για αυξημένες επιδοτήσεις για καταναλώσεις ύψους 60 λίτρων το μήνα, σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε εκταμιεύσει το προηγούμενο τρίμηνο όταν θέσαμε σε εφαρμογή το «Fuel Pass 1″. Παραπάνω λεπτομέρειες θα δοθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και από τους Υπουργούς, το μεσημέρι, σε μια ειδική συνέντευξη Τύπου.»

Πόσα χρήματα θα είναι το Fuel Pass 2

Το πρώτο Fuel Pass που δόθηκε αφορούσε τους μήνες Απρίλιο – Μάιο – Ιούνιο και κυμαινόταν μεταξύ 30 με 50 ευρώ (ανάλογα με τον τόπο κατοικίας) και είχε δοθεί σε μορφή ψηφιακής κάρτας ή με κατάθεση στην τράπεζα.

Το δεύτερο Fuel Pass αναμένεται να είναι υψηλότερο, με τις εκτιμήσεις να το ανεβάζουν στα 60 ευρώ.

Στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπου το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, η επιδότηση για τα καύσιμα ίσως αγγίξει και τα 75 ευρώ. Η διάρκειά του θα είναι ξανά τρίμηνη, δηλαδή από την 1η Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Advertisement

Επομένως, οι αιτήσεις θα πρέπει να ανοίξουν τις επόμενες μέρες, προκειμένου να εξαργυρωθεί το ποσό μέσα στον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι του πρώτου κύκλου του Fuel Pass υπέβαλαν την αίτησή στην εφαρμογή vouchers.gov.gr, με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Η ίδια διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και αυτή τη φορά.

«Η χώρα μας έχει διαθέσει σε στήριξη το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης»

«Πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουμε κατά νου ότι οι πόροι και τα χρήματα δεν είναι ατελείωτοι. Για το Power Pass η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, έρχεται η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η παρέμβαση αυτή κόστισε κοντά 3,5 δις. Για τα καύσιμα θα πλησιάσουμε τα 400 εκατ. Έχει δοθεί στήριξη και σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού το προηγούμενο διάστημα. Η χώρα μας έχει διαθέσει σε στήριξη το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης», εξήγησε ο κ. Οικονόμου.

«Διαχειριζόμαστε την πιο δύσκολη κατάσταση τα τελευταία 40-50 χρόνια»

«Υπήρξε παρέμβαση για την ηλεκτρική ενέργεια, υπήρξε παρέμβαση με τα 200 ευρώ για τους ευάλωτους συμπολίτες μας το Πάσχα. Έχουμε πει ότι οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει, επιστρέφεται για να στηρίξει την κοινωνία. Γίνεται ενίσχυση του εισοδήματος μέσω της μείωσης των φορολογικών υποχρεώσεων ενώ δίνουμε και λιγότερα χρήματα για τις ασφαλιστικές εισφορές. Και στο επίπεδο των μισθών έχουν γίνει παρεμβάσεις αυξήσεων. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαχειριζόμαστε την πιο δύσκολη κατάσταση τα τελευταία 40-50 χρόνια. Είναι παγκόσμιο το πρόβλημα», συνέχισε.

Advertisement

«Για το φυσικό αέριο δε θα έχουμε πρόβλημα στην εφοδιαστική μας αλυσίδα. Έχουμε επεξεργαστεί όλα τα σενάρια για να μην υπάρξει πρόβλημα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ελληνοτουρκικά

Μιλώντας, τέλος, για την ακραία προκλητικότητα της Τουρκίας και πώς απαντά σε αυτήν η Ελλάδα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «Στην Τουρκία απαντάμε με αποφασιστικότητα, με νηφαλιότητα, με τεκμηριωμένα στοιχεία, αξιοποιώντας μια πολιτική η απήχηση της οποίας νομίζω ότι πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις. Καθιστά σαφές ότι οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα και ότι είμαστε ανυποχώρητοι στην εθνική μας κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πράγματι η ένταση έχει ανέβει το τελευταίο διάστημα, αλλά καμία κατασκευασμένη ένταση δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στο διεθνές δίκαιο».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement