Γαλλία: Υπέβαλε την παραίτησή της η πρωθυπουργός – Δεν τη δέχτηκε ο Μακρόν

Advertisement

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν υπέβαλλε την παραίτησή της στη διάθεση του προέδρου της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν, λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στις οποίες η παράταξη του Μακρόν δεν κατάφερε να  εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, όπως, μετέδωσε το AFP επικαλούμενο το Ελιζέ, ο Εμάνουελ Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση.

<

Advertisement

/div>

Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητήσει με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων «εποικοδομητικές λύσεις».

Advertisement

Οι τελευταίες προσπάθειες Μακρόν για δημιουργία συνασπισμού – Συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αποφάσισε να συναντηθεί διαδοχικά την Τρίτη και την Τετάρτη με τους επικεφαλής «των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν πολιτική ομάδα στη Βουλή», ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται το ερώτημα πώς θα ληφθούν και εφαρμοστούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη χώρα. Αυτό είναι το νόημα αυτής της συνάντησης με τις πολιτικές δυνάμεις, ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία.

Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Κριστιάν Ζακόμπ αποδέχτηκε την πρόσκληση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.Ο Κριστιάν Ζακόμπ όμως επανέλαβε τη Δευτέρα ότι αντιτίθεται στη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας με τον Μακρόν, επιμένοντας ότι το κόμμα του προτίθεται «να μείνει στην αντιπολίτευση».

Advertisement

Άλλες φωνές από τη δεξιά φάνηκαν πιο ανοιχτές, με τον πρώην δεξιό υπουργό Ζαν-Φρανσουά Κοπέ να λέει ότι μια «κυβερνητική συμφωνία μεταξύ Μακρόν και LR είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της ανόδου των άκρων».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι Ρεπουμπλικανοί να παρέχουν στήριξη κατά περίπτωση, στα νομοσχέδια της κυβέρνησης, καθώς το πρόγραμμά τους είναι παραπλήσια με αυτά της παράταξης Ensemble! («Μαζί») του Μακρόν σε ό,τι αφορά την οικονομία.

Όλα αυτά, αφού έγινε γνωστό ότι ο αριστερός συνασπισμός, υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, που αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη θα καταθέσει πρόταση μομφής στο πρόσωπο της στις 5 Ιουλίου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement