Πέθανε ο «Mr Ray Ban» – Ποιος ήταν ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Luxottica Λεονάρντο Ντελ Βέκιο

Advertisement

Ο δισεκατομμυριούχος Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, ιδρυτής της Luxottica και πρόεδρος της EssilorLuxottica, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου. Ο Ιταλός «Κροίσος» που ξεκίνησε από ένα μικροσκοπικό εργαστήριο οπτικών στα βουνά των Δολομιτών και κατέληξε να στήσει μία ολόκληρη αυρτοκρατορία, πέθανε σε ηλικία 87 ετών, έγραψε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera

Ιδρυτής και πρόεδρος του μεγαλύτερου παραγωγού και λιανοπωλητή γυαλιών και σκελετών στον κόσμο, με περισσότερους απο 77 χιλιάδες υπαλλήλους και πάνω από 8.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, ο Ντελ Βέκιο ήταν σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων Bloomberg Billionaires Index, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιταλία και ο 41ος πλουσιότερος στον κόσμο, με την περιουσία του να αγγίζει τα 32,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ίδρυσε τη Luxottica το 1961 και ένωσε τις δυνάμεις της με τη γαλλική Esssilor σε μια συγχώνευση που έγραψε ιστορία το 2018. Παράλληλα ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της ιταλικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Mediobanca, ενώ είχε συμμετοχή της τάξεως του 10% στην μεγαλύτερη ιταλική ασφαλιστική, τη Generali.

Advertisement

H μητέρα του παρακαλούσε να τον δεχτούν στο ορφανοτροφείο

Ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο γεννήθηκε το 1935 στο Μιλάνο της Ιταλίας σε μια φτωχή οικογένεια από τη Νότια Ιταλία. Ξεκίνησε την καριέρα του ως μαθητευόμενος σε έναν κατασκευαστή εργαλείων στο Μιλάνο. Το 1942, η μητέρα του που ήταν χήρα πήρε μια θαρραλέα απόφαση: έκανε έκκληση στο ορφανοτροφείο της πόλης για να δεχτεί τον επτάχρονο γιό της, Λεονάρντο.

«Δεν έχω κανέναν να τον νοιάζεται», έγραφε, σε μια σπαρακτική επιστολή που παρέμεινε ανέγγιχτη για δεκαετίες στο αρχείο του ορφανοτροφείου αρρένων Martinitt. Η μετακόμιση του στο ίδρυμα έγραφε η μητέρα του, θα ήταν ο μοναδικός τρόπος για να μην πεθάνει απο την πείνα ο μικρός Λεονάρντο που χρόνια αργότερα θα γινόταν ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ιταλίας.

Ο Ντελ Βέκιο που έχασε τον πατέρα του πέντε μήνες πριν γεννηθεί, θα περνούσε τα επόμενα επτά χρόνια στο ίδρυμα. Του επέτρεψαν να φύγει νωρίς, σε ηλικία μόλις 14 ετών, για να ξεκινήσει να δουλεύει. Ο στόχος του εκείνη την εποχή, ήταν να γίνει «ειδικός τεχνίτης», για να εξασφαλίσει ότι δεν θα πεινούσε ποτέ ξανά και δεν θα χρειαζόταν ποτέ να λογοδοτήσει σε κανέναν εκτός από τον εαυτό του.

Advertisement

Δεκαετίες μετά ο ντελ Βέκιο θα καθόταν στο τιμόνι της Essilor Luxottica SA, του γαλλο-ιταλικού κολοσσού γυαλιών γυαλιών με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, επιχειρήσεις που εκτείνονται σε όλο τον κόσμο και εκτείνεται στους τομείς της πολυτέλειας και της ιατρικής τεχνολογίας. Η εταιρεία, η οποία κατέχει τα εμπορικά σήματα Ray-Ban και Oakley και κατασκευάζει σκελετούς για πολυτελείς οίκους όπως οι Armani και Prada, είναι επίσης ο κορυφαίος λιανοπωλητής γυαλιών στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός φακών.

Στις 22 Μαΐου γιόρτασε τα 87 του γενέθλια. Ολα αυτά τα χρόνια έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και αρνιόταν επανειλημμένα να συζητήσει την καριέρα του και την πορεία του με τους δημοσιογράφους, επιμένοντας ότι η απόδοση της εταιρείας του μιλά εξ’ονόματός του. Εχτισε την περιουσία του μέσα από ατελείωτες ώρες δουλειάς, για τις οποίες λέει ότι δεν μετάνιωσε ούτε στιγμή, παρόλο που τα πρώτα χρόνια του ως εργάτης έχασε μέρος του αριστερού του δείκτη σε ένα ατύχημα στο εργοστάσιο.

Ο Ντελ Βέκιο ανήκει σε μία γενιά-ορόσημο πατριαρχών που κυριάρχησαν στη μεταπολεμική ιταλική βιομηχανία. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Λουτζιάνο Μπενετεον και Τζόρτζιο Αρμάνι, οι οποίοι όπως και ο ίδιος γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930.

Advertisement

Αφήνει πίσω έξι παιδιά από τρεις διαφορετικές γυναίκες. «Έβαλα τη δουλειά πάνω από όλα και το εργοστάσιο έγινε η πραγματική μου οικογένεια», είχε πει. Τα τελευταία χρόνια είχε προσπαθήσει να αναπληρώσει μέρος του χαμένου χρόνου, περνώντας αρκετό καιρό με την ευρύτερη οικογένειά του στο Μιλάνο ή στα σπίτια του στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας και στο νησί της Αντίγουα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement