Ακρίβεια στο ρεύμα: Ποδαρικό με νέο άλμα στις τιμές της χονδρικής – Πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας θα είναι και πάλι τη Δευτέρα πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Δυσοίωνη όμως, προμηνύεται η κατάσταση στην Ευρώπη που αδυνατεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οpen, ο Ιούλιος έκανε ποδαρικό με ακόμη υψηλότερες τιμές -άνω των 300 ευρώ-, διότι οι περισσότεροι αναλυτές πλέον προεξοφλούν πως η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει έως τον χειμώνα το ρωσικό αέριο που θα λείπει από τους αγωγούς, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παλέψει με τις ελλείψεις.

Advertisement

Έντονη ανησυχία Σολτς για έκρηξη τιμών στην ενέργεια

Ήδη στη Γερμανία μιλούν για ενέργεια με το δελτίο, ενώ το ολοκληρωτικό κλείσιμο της στρόφιγγας στον Nord Streamπου έρχεται στις 11 Ιουλίου για λόγους συντήρησης φουντώνει τους φόβους για «ενεργειακή κατάρρευση» της Γερμανίας. Φόβους για κοινωνική αναταραχή και πολιτική αστάθεια εκφράζει και ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς εξαιτίας της καλπάζουσας ακρίβειας στην ενέργεια.

Η Ρωσία ενεργοποιεί τον μοχλό του ενεργειακού εκβιασμού και η Ευρώπη απειλείται με παγωνιά τον ερχόμενο χειμώνα. Σε αυτό το περιβάλλον, τίποτα δεν προμυνήει αποκλιμάκωση των τιμών. Αντίθετα, όλοι οι αναλυτές βλέπουν νέα άνοδο στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και το φυσικού αερίου. Ήδη η μέση τιμή του Ιουλίου 317,63€/MWh και είναι η 4η υψηλότερη τιμή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ανοδος για την χονδρική τον Ιούνιο

Παράλληλα, ωστόσο, η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος τον Ιούνιο σημείωσε άνοδο συγκριτικά με τον Μάιο. Ειδικότερα, η τιμή DAM έκλεισε με άνοδο 6,8% έναντι του Μαΐου, καθώς διαμορφώθηκε στα 240,49€/MWh, από 225,07€/MWh τον Μάιο. Μάλιστα, ο Ιούλιος ξεκινά με τη χονδρεμπορική να κινείται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, κάνοντας «ποδαρικό» με 351,7€/MWh την Παρασκευή, 1η Ιουλίου.

Advertisement

Η άνοδος του Ιουνίου έρχεται μετά από δύο διαδοχικές μειώσεις των τιμών στην χονδρική τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν η «Αγορά Επόμενης Ημέρας» έπεσε από τα 274€/MWh του Μαρτίου στα 247,7€/MWh τον Απρίλιο και 224,82€/MWh τον Μάιο. Και όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Ενέργειας, αν δεν υπήρχε η αναταραχή των τελευταίων 10 ημερών του Ιουνίου, ο μήνας θα έκλεινε με νέα μείωση στην χονδρική.

Ωστόσο η νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και ενέργειας, μετά την νέα τακτική της Ρωσίας να περιορίζει σταδιακά τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ιδίως προς την Γερμανία, με αφορμή τα προβλήματα λειτουργίας του αγωγού Nord Stream τον προηγούμενο μήνα είχαν ως συνέπεια να πάρει ξανά την ανηφόρα το κόστος του φυσικού αερίου, συμπαρασύροντας και τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.

Στον αέρα ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της Ελλάδας

Το σενάριο αυτό, που πλέον αντιμετωπίζεται ως βασικό σενάριο από τους διεθνείς αναλυτές, απειλεί να τινάξει την δημοσιονομική μπάνκα της Ελλάδας στον αέρα. Το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει ότι θα χρειαστεί περί τα 850 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις του νέου μηχανισμού τιμολόγησης με μια μέση χονδρεμπορική τιμή στα 225€/MWh. Οτιδήποτε πάνω από αυτό απαιτεί έξτρα χρηματοδότηση και να μπει πιο βαθιά το… χέρι στον κρατικό κορβανά.

Advertisement

Γι αυτό και το οικονομικό επιτελείο μετρά και το τελευταίο ευρώ, προκειμένου να υπάρχει δύναμη πυρός για τις επιδοτήσεις του Ιουλίου – Αυγούστου κλπ., ώστε να μην ακυρωθεί στην πράξη το σχέδιο για αποκλιμάκωση των λογαριασμών από την έκρηξη στις διεθνείς αγορές.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement