Με εκλογές-pass o Μητσοτάκης και ένα σενάριο – έκπληξη για αιφνιδιασμό

ΦΩΤ. ΕUROKINISSI
Advertisement

Πυρετωδώς ετοιμάζονται όλες οι πτέρυγες της βουλής για την αυριανή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία της ΝΔ για την κοινωνική πολιτική, καθώς θα είναι πιθανότατα η τελευταία εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση πριν τις καλοκαιρινές εν μέσω του άτυπου αλλά έντονου προεκλογικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι πιθανότατα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της βουλής, θα εξαγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει πρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το «άρωμα εκλογών» στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δεσμευτεί ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υπερέσοδα από τον τουρισμό, διότι αυτή τη στιγμή, ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης της στήριξης των πολιτών για τους λογαριασμούς ρεύματος και τα καύσιμα.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να «κλείσει το μάτι» για μία ακόμη φορά στη λεγόμενη μεσαία τάξη, και ειδικότερα στα μεσαία και πιο υψηλά εισοδήματα, ανακοινώνοντας ένα άκρως προεκλογικό μέτρο και συγκεκριμένα την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης σε βάθος διετίας.

Advertisement

Πρόκειται για ένα μέτρο που αναμένεται να ανακουφίσει πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι σήμερα υπεροφορολογούνται λόγω της περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους. Επιπρόσθετα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα επεκταθεί από το 2023 και στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

Στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι γαλάζιοι βουλευτές είναι σε εγρήγορση και αναμένουν με ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί η συζήτηση, η οποία είναι προφανές ότι θα επεκταθεί, πέραν της κοινωνικής πολιτικής, στα ελληνοτουρκικά αλλά και στην υπόθεση της Novartis, τουλάχιστον από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τις τελευταίες εξελίξεις για να πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση.

Είναι όμως, στο πόδι, και για έναν ακόμα λόγο: Γιατί τις τελευταίες ώρες, κυκλοφορεί η φήμη ότι μεταξύ των σεναρίων που έχουν προταθεί στον πρωθυπουργό είναι και ο εκλογικός αιφνιδιασμός. Να ανακοινώσει, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης την προσφυγή στις κάλπες άμεσα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο αν και ακραίο, έχει πολιτική λογική, οι εκλογές με την απλή αναλογική θα γίνουν στα τέλη Ιουλίου και οι επόμενες στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Advertisement

Αν και δεν θεωρείται πολύ πιθανό, το παραπάνω σενάριο είναι ενδεικτικό της κινητικότητας που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο για τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, δεν αργεί.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement