«Κλειδώνει» το Fuel Pass 3 – Η δήλωση Μητσοτάκη

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Νέο επίδομα βενζίνης, το τρίτο στη σειρά, μετά την περίοδο λήξης του Fuel Pass 2 προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός:

«Δημοσιονομικά δεν αντέχουμε να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ή έμφασή μας δόθηκε, δίνεται και θα δίνεται στο ηλεκτρικό και στο φυσικό αέριο. Το καύσιμο είναι πρόβλημα και για αυτό επιλέξαμε μια στοχευμένη παρέμβαση, η οποία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Για αυτό και είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς παρεμβαίνουμε για να μην αναλώσουμε όλα τα δημοσιονομικά πυρομαχικά που έχουμε. Επίσης, μπορεί να ακουστεί κυνικό αλλά γιατί να ωφεληθεί ο επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα, όταν το κόστος για αυτούς είναι σχετικά περιορισμένο. Προτιμώ το δημοσιονομικό περιθώριο να το κατανείμω σε αυτούς που το έχουν ανάγκη- με παρέμβαση στοχευμένη όπως το Fuel Pass».

Εξάλλου, νέα μέτρα στήριξης μετά το καλοκαίρι είχε προαναγγείλει μόλις λίγες ημέρες πριν και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί νέο επίδομα βενζίνης και ενδεχομένως νέα επιδότηση ρεύματος. Ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις κατά τους τελευταίους μήνες του 2022. Όπως είχε δηλώσει, θα χρειαστεί νέα στήριξη για τα καύσιμα και το επόμενο τρίμηνο μετά το τέλος Σεπτεμβρίου, αν η κατάσταση παραμείνει ίδια.

Τα χρήματα του Fuel Pass 2

Οι αιτήσεις ξεκινούν στο τέλος Ιουλίου. Τα ποσά είναι τα εξής:

Advertisement
 • 100 ευρώ για τα ΙΧ στα νησιά
 • 70 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στα νησιά
 • 60 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα
 • 80 ευρώ για τα ΙΧ στην υπόλοιπη Ελλάδα

Όμως αν επιλέξετε την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό και όχι την ψηφιακή κάρτα που δίνει το μπόνους 15 ευρώ, τότε θα λάβετε τα εξής ποσά:

 • 85 ευρώ για τα ΙΧ στα νησιά
 • 55 ευρώ για τις μοτοσυκλέτες στα νησιά
 • 45 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα
 • 65 ευρώ για τα ΙΧ στην υπόλοιπη Ελλάδα

Πώς κάνετε αίτηση για Fuel Pass 2

 • Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι δικαιούχοι αιτούνται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.
 • Η είσοδος του δικαιούχου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω gov.gr πραγματοποιείται με τους κωδικούς taxisnet.
 • Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.
 • Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κοινωνία της Πληροφορίας διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα και εμβάζει αμελλητί το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο.

Έρχεται και Power Pass 2

Σε άλλη του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα το επόμενο τρίμηνο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το Power Pass 2 να είναι ενισχυμένο, με μεγαλύτερα ποσά για τους δικαιούχους.

«Εκτιμούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι, έτσι όπως πάει η οικονομία το πρώτο πεντάμηνο-εξάμηνο, θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Τον Ιούνιο φαίνεται τα έσοδα να είναι υψηλότερα από τους στόχους. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα επιστρέψει στο σύνολό του στην κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.

Advertisement

Μάλιστα, επισήμανε πως αν ανέβει η τιμή στο ρεύμα, ίσως να δοθούν μεγαλύτερα ποσά:

«Εκτιμούμε ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μία καλή εικόνα. Έχουμε εκκρεμότητα να δούμε τι θα κάνουμε με τα καύσιμα του τελευταίου τριμήνου του έτους, να δούμε τι θα γίνει με το ρεύμα το δεύτερο εξάμηνο, αν ανέβει η τιμή του, θα χρειαστούν πιο γενναίες παρεμβάσεις από την πολιτεία».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement