Μαγιορκίνης για την αύξηση των κρουσμάτων: «Θα υπάρξει μια μικρή άνοδος τις επόμενες μέρες»

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας έχουν πάρει την… ανηφόρα και όπως είναι λογικό η εξέλιξη του νέου κύματος της πανδημίας έχει προκαλέσει ανησυχία.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα δούμε μια μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα υπάρξει συρρίκνωση.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

«Μία γρήγορη ενημέρωση για την θερινή έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Advertisement

1. Η ποσοστιαία αύξηση των διαγνώσεων μέσα στην εβδομάδα ήταν μικρότερη από ότι την προηγούμενη (20% έναντι 60%) ακόμα και αν φαίνεται ότι δηλώθηκαν περισσότερα test. Αυτό είναι σαφής ένδειξη ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής μπήκε σε συρρίκνωση και η έξαρση κορυφώθηκε όσον αφορά την μεταδοτικότητα όπως είπαμε εντός του πρώτου δεκαημέρου. Ο αριθμός των διαγνώσεων πιθανώς θα δείξει ακόμα μία μικρή άνοδο, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι ο ενεργός αριθμός λοιμώξεων είναι μεγάλος.

2. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα δούμε σταθεροποίηση και συρρίκνωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων μέχρι τέλος Ιουλίου. Υπάρχει μία πιθανότητα να δούμε παράταση της αποκλιμάκωσης καθώς η συμμόρφωση στην χρήση της μάσκας αυξήθηκε αντιδραστικά τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

3. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός. Η πρόβλεψη παραμένει ότι δεν θα δούμε σημαντική αύξηση και θα κινηθούμε σε ποσοστά αντίστοιχα με την Πορτογαλία. Αν επαληθευθεί αυτό το σενάριο τότε η θερινή έξαρση αυτή θα είναι και η πρώτη που ταιριάζει στο πρότυπο των μειούμενης έντασης ταλαντώσεων όπως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement