Αμετακίνητη ως προς την δίωξη, πολιτική όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, των οκτώ φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης εμφανίστηκε στη Βουλή η Νίκη Καραμέως.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Νίκου Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλη Συντυχάκη (ΚΚΕ) και Σοφίας Σακοράφα (ΜέΡΑ25), οι οποίοι κατήγγειλαν επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης των φοιτητών, η υπουργός Παιδείας υιοθέτησε τις καταγγελίες της Κοσμητείας περί «ομηρείας» του κοσμήτορα.
Η Νίκη Κεραμέως επιτέθηκε σε φοιτητές και αντιπολίτευση λέγοντας πως «απειλές, πράξεις βίας και εκφοβισμοί δεν έχουν θέση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο» και σημειώνοντας πως δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε περιστατικά ανομίας, όπως αυτό που περιγράφεται στην επίσημη ανακοίνωση της Κοσμητείας. «Ζητάτε μια ανεπίτρεπτη εθελοτυφλία σε φαινόμενα παραβατικότητας. Όχι, η κυβέρνηση δεν θα είναι επιεικής στη βία και ανομία» είπε η Νίκη Κεραμέως.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, υπό την πίεση των τριών βουλευτών, την ύπαρξη διαφορετικών εκδοχών των γεγονότων, δηλώνοντας πως «δεν θα κρίνω αν είναι αληθείς οι καταγγελίες, να το ερευνήσει η Δικαιοσύνη».
Στην δευτερολογία της η Νίκη Κεραμέως υποστήριξε πως τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποδοκίμασαν αλλά προέταξαν τα στήθη τους για την υπεράσπιση τέτοιων αποτρόπαιων, ασύλληπτων πράξεων. «Εν έτει 2022 που συζητάμε για τους νέους ορίζοντες των ΑΕΙ, εσείς υπερασπίζεστε τις χειρότερες εκφάνσεις του παρελθόντος» όπως ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.
Να σταματήσει η πολιτική δίωξη, ζήτησε ο Νίκος Φίλης, καταγγέλλοντας πως η υπουργός έχει «μίσος» προς τα νέα παιδιά. «Η δύναμη στα Πανεπιστήμια είναι η δημοκρατία και τα προβλήματα δεν λύνονται με τον εισαγγελέα και την αστυνομία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης. Χαρακτήρισε μάλιστα την Νίκη Κεραμέως ως «υπερεισαγγελέα» σημειώνοντας πως «μου είναι δύσκολο να κατανοήσω τον εισαγγελικό οίστρο και το αστυνομικό πάθος της υπουργού».
Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Φίλης ζήτησε από την υπουργό να δηλώσει ότι δεν επιμένει στην μηνυτήρια αναφορά της, ώστε να μη διαιωνίζεται το θέμα με πιθανές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή ηρεμία. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί η Νίκη Κεραμέως σε ανάλογες ή και χειρότερες περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων στα πανεπιστήμια δεν προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά.
Ειδικότερα, όπως είπε ο Νίκος Φίλης, δεν κινήθηκε αναλόγως όταν ειδικός φρουρός έβγαλε πιστόλι και απείλησε φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο. Γιατί έκανε αρκετές μέρες να ζητήσει δικαστική συνδρομή όταν φασιστοειδή απειλούσαν και βιαιοπραγούσαν σε βάρος μαθητών στο ΕΠΑΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Γιατί δεν έπραξε τίποτα όταν δεκάδες φοιτητές δέχτηκαν πρωτοφανή αστυνομική επίθεση στο ΑΠΘ -ενός μάλιστα κινδύνευσε ακόμα και η ζωή.
«Για επικίνδυνη κλιμάκωση της καταστολής και σχέδιο δημιουργίας κλίματος τρομοκράτησης των φοιτητών», μίλησε ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, ενώ η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25, έκανε λόγο για μήνυμα τρομοκράτησης των φοιτητών και επίδειξη δήθεν αποφασιστικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης.