«Σάρωσε» ο Λιγνάδης όλα τα ελληνικά θέατρα με το… έργο «Βιαστής ανηλίκων κυκλοφορεί ελεύθερος»

Advertisement

Σε Επίδαυρο, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, αλλά και Χαλκίδα, Ναύπλιο, Ρέθυμνο «πρωταγωνίστησε» χθες το βράδυ ο Δημήτρης Λιγνάδης – Δείτε τις παρεβάσεις στα θέατρα.

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι την έφεση, παρά την καταδίκη του για δύο βιασμούς.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Λιγνάδης, κρίθηκε ένοχος για τους δύο από τους τέσσερις βιασμούς για τους οποίους κατηγορήθηκε (στον έναν το θύμα δεν εμφανίστηκε στη δικαστική αίθουσα), ενώ, μάλιστα, ο ένας εκ των δύο βιασμών για τους οποίους καταδικάστηκε αφορούσε θύμα 17 τότε ετών. Στον Δημήτρη Λιγνάδη επιβλήθηκε ποινή 12 ετών συνολικά για τους δύο βιασμούς, ωστόσο στην ποινή αποδόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας μέχρι να εκδικαστεί η έφεση, με αποτέλεσμα την αποφυλάκιση του καταδικασμένου.

Η εξέλιξη αυτή στην υπόθεση Λιγνάδη έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, ενώ Παρασκευή και Σάββατο βράδυ δεν έλειψαν και οι παρεμβάσεις στη διάρκεια θεατρικών παραστάσεων.

Advertisement

«Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή»

Πρώτη παρέμβαση που έγινε γνωστή ήταν αυτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή και κατά τη διάρκεια της παράστασης «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor» της ομάδας «Peeping Tom» από το Βέλγιο αναρτήθηκε πανό για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την χώρο της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, το πανό που αναρτήθηκε, έγραφε στα Αγγλικά: «Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλάκη».

Μάλιστα, σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έγραψε: «Εκπληκτική έναρξη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας απόψε με τη συγκλονιστική παράσταση «Triptych» της βελγικής ομάδας «Peeping Tom». Η κ. Μενδώνη παρότι βρισκόταν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, επέλεξε να αποχωρήσει ελάχιστα λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης. Μάλλον, μετά και τις τελευταίες νοσηρές εξελίξεις, δεν θα ένιωθε και πολύ άνετα μεταξύ των εκατοντάδων θεατών. Με το πανό που σήκωσαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες στο τέλος της παράστασης και που προφανώς αποθεώθηκαν από το κοινό, δικαίωσαν την απόφαση της…».

Δείτε την ανάρτηση

«Θέλουμε η ελευθερία να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας»

Σε παρέμβαση προέβησαν επιπλέον και οι ηθοποιοί της παράστασης «Ρίζες από βαμβάκι» που ανέβηκε την Παρασκευή στη Μικρή Επίδαυρο στο πλαίσιο τους Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το κείμενο παρέμβασης που εκδόθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, διάβασε ο Χάρης Τζωρτζάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι ελληνικές αποφάσεις εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου οφείλουν να είναι ευθυγραμμισμένες προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το συγκεκριμένο δικαστήριο, όχι μόνο δεν έκλεισε τον ένοχο και βιαστή στη φυλακή, όχι μόνο δεν δικαίωσε ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα με ζητούμενο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, αλλά έπιπλέον ανέχτηκε επί μήνες, στη δικαστική αίθουσα, να διασύρονται τα θύματα, οι συνοδοί τους, οι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι και ολόκληρος ο πνευματικός κόσμος των καλλιτεχνών ως «μέτροι», «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι», «σκευωροί» και «λοπλάνοι».

Advertisement

«Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, κλείνεται φυλακή», τόνισε σε άλλο σημείο ο ηθοποιός και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης».

«Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν, αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή», ανέφερε επιπλέον ο Χάρης Τζωρζάκης και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας μας, η ελευθερία, να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας».

Δείτε την παρέμβαση στη Μικρή Επίδαυρο

Το πανό «Βιαστής είναι» στην Επίδαυρο

Πανό που έγραφε «Βιαστής είναι», σηκώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Επίδαυρο, στη διάρκεια της παράστασης «Πέρσες». Το πανό σηκώθηκε στις κερκίδες που καθόταν ήδη το κοινό, πριν την έναρξη της παράστασης, ενώ μόλις οι θεατές αντιλήφθηκαν τι γράφει το πανό ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Advertisement

Δείτε σχετικό βίντεο

Στο τέλος της παράστασης, ο ηθοποιός Αινείας Τσαμάτης, διάβασε επίσης το κείμενο του ΣΕΗ.

«Πρωταγωνιστής και στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων» ο Λιγνάδης

Το κείμενο του ΣΕΗ διαβάστηκε χθες και πριν την έναρξη της παράστασης στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα, με το κοινό επίσης να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Δείτε βίντεο και από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις

Ναύπλιο

Advertisement

Θεσσαλονίκη

Παρεμβάσεις έγιναν επίσης στο Διόν, τη Χαλκίδα και το Ρέθυμνο.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement