Συντάξεις: Aντιφατικές αποφάσεις και αδικίες μέσα στην ακρίβεια

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Ένα απίθανο κουβάρι υπαναχωρήσεων, αντιφατικών αποφάσεων, διαψεύσεων και, κυρίως, φενακισμού βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό. Και μάλιστα από την στιγμή που διθυραμβικά ανακοινώθηκε τόσο η… έξοδος από τα Μνημόνια (2018) όσο και η λήξη της αυστηρής εποπτείας των δανειστών (2022). Θύματα της μετα-μνημονιακής περιόδου είναι, κυρίως, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Οι οποίοι έχασαν το ΕΚΑΣ αλλά δεν αναπληρώθηκε ποτέ το εισόδημά τους. Στην χώρα μας δεν υπάρχει κατώτατο όριο συντάξεων, δεν υπάρχει μηχανισμός αποφυγής της απόλυτης φτώχειας.

Ειδικά φέτος με τον πληθωρισμό να «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό.

Επίσης την ακρίβεια πληρώνουν και όσοι λαμβάνουν συντάξεις μεταξύ 600 και 1.000 ευρώ. Οι οποίο αποκλείστηκαν τόσο των αναδρομικών, όσο και των εφάπαξ παροχών του Πάσχα και των Χριστουγέννων του 2021.

Advertisement

Ιδού ορισμένες αποφάσεις και χαρακτηριστικά ορόσημα των αδικιών του Ασφαλιστικού Συστήματος. Το οποίο, ειδικά ως προς τους πλέον αδυνάτους, είναι πιο άδικο από αυτό που ίσχυε μέχρι το 2009. Κυρίως δε είναι πιο απλόχερο ως προς τους υψηλόβαθμους του δημόσιου τομέα και τους δικαστικούς…

1.Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 (πάνω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, πάνω από 1.300 άθροισμα συντάξεων και την αποκοπή των Δώρων), αλλά όρισε ότι τα εν λόγω ποσά θα αναζητηθούν από την ημερομηνία της απόφασης (Ιούνιος 2015). Όχι απ όταν επιβλήθηκε η παράνομη περικοπή…

2.Στη συνέχεια, το ίδιο δικαστήριο, έκρινε ότι ένας επόμενος και πιο δρακόντειος νόμος αναφορικά με τις αποδοχές των συνταξιούχων, ο νόμος 4387/16 (Κατρούγκαλου), είναι συνταγματικά αποδεκτός. Απλώς γιατί είχε σαν αιτιολογία (οικονομική μελέτη) την γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και το συνολικό κοινωνικό όφελος (σκοπό). Έτσι, έγινε αποδεκτή και η περικοπή των Δώρων. Η οποία πριν ήταν παράνομη…

Advertisement

3.Ακολούθως, για το (11μηνο) διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 είναι μεν παράνομη η μη καταβολή των Δώρων (800 ευρώ ανά συνταξιούχο), αλλά αυτή η διόρθωση θα επιτευχθεί με ξεχωριστές, ανά συνταξιούχο, αγωγές (πρόσφατη απόφαση ΣτΕ). Δεν υποχρεούται η πολιτεία να συμμορφωθεί…

4.Και έρχεται η κυβέρνηση με νόμο με τον οποίο, όχι μόνο δεν δίνει τα Δώρα στους συνταξιούχους, αλλά αποσβένει το δικαίωμα προσφυγών των επί νομίμων και μη παραγραμμένων διεκδικήσεων. Όσοι πρόλαβαν και κατέθεσαν αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του 2020, θα υποστούν αιματηρές δικαστικές δαπάνες προκειμένου να λάβουν τα 800 ευρώ των Δώρων του 11μήνου μετά 3 ή 4 χρόνια… Οι λοιποί απλώς τα χάνουν. Με νομοθετική διάταξη, την οποία το ΣτΕ έκρινε συνταγματικά αποδέκτη, στερώντας σε φτωχούς ανθρώπους του δικαίωμα να τα διεκδικήσουν…

5.Η πολιτεία, πάλι, είχε αποφασίσει (2016) ότι μέχρι το 2021 δεν θα δοθούν αυξήσεις στους συνταξιούχους. Το 2020 η ίδια πολιτεία, αλλά διαφορετική κυβέρνηση (της ΝΔ τώρα, πριν του ΣΥΡΙΖΑ) όρισε ότι ούτε το 2022 θα δοθούν αυξήσεις.

Advertisement

Προκειμένου να μειωθεί (και άλλο) η συνταξιοδοτική δαπάνη (σαν ποσοστό του ΑΕΠ) και να επιτύχει η χώρα πλεονάσματα. Τα οποία πλεονάσματα έγιναν… καταστροφικά ελλείμματα λόγω ασύδοτης διαχείρισης (οριζόντιες και μη στοχευμένες παροχές) από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας. Και ενώ η ακρίβεια στην αγορά κατατρώει το εισόδημα των συνταξιούχων, η πρόβλεψη για μη χορήγηση αυξήσεων μοιάζε να έχει γραφεί τις… πλάκες του Μωυσή. Δεν σκοπεύει να την τροποποιήσει η κυβέρνηση.

6.Την ίδια στιγμή καταργήθηκε το ανώτερο πλαφόν στις συντάξεις, οι οποίες πλέον διαμορφώνονται ελεύθερα. Και αυτή η απελευθέρωση δεν αφορά μόνο στις νέες παροχές (σ.σ. με βάσει τον συντάξιμο μισθό της περιόδου 2002 μέχρι την ημέρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης), αλλά και αναδρομικά. Για παράδειγμα, εάν συνταξιούχος (παλιός) βουλευτής που λαμβάνει δεύτερη σύναξη ή ανώτατος δικαστικός που συνταξιοδοτήθηκε με τον τελευταίο μισθό του και το μισθοδικείο του δικαίωσε και αναδρομικά, τότε τα (πρώην) υψηλόμισθα σταλεί της διοίκησης που αναφέρονται στο παράδειγμά μας, μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη που ξεπερνά 4.500 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι, μετά την δραματική μείωση των ονομαστικών αποδοχών τους κατά περίπου 40%, ένα μάλλον πρωτοφανές μέτρο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία (σ.σ. το «ονομαστική» είναι πρωτοφανές, όχι η μείωση…), τώρα δέχονται μια επιπλέον μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός κατά περίπου 9% (υπολογιζόμενο ύψος πληθωρισμού κατά το 2022). Χωρίς δικαστική προστασία…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement