Δολοφονία Άλκη: Γιατί προτείνει η εισαγγελέας την παραπομπή των 12 κατηγορούμενων

Advertisement

Με άμεσο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση έδρασαν οι 12 κατηγορούμενοι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην δολοφονική επίθεση, με τραγικό θύμα τον Άλκη Καμπανό, σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών, προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Ζητάει να παραπεμφθούν σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και να δικαστούν για την τετελεσμένη ανθρωποκτονία του 19χρονου και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του φίλου του, κατά συρροή, από κοινού.

Στην πρόταση της, την οποία παρουσιάζει το GRTimes, η εισαγγελική λειτουργός προτείνει, ακόμη, να παραπεμφθούν: Ένας κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του δεύτερου φίλου του Άλκη και οι υπόλοιποι 11 συγκατηγορούμενοι του για απλή συνέργεια στην ίδια πράξη. Όλοι οι κατηγορούμενοι για επίθεση εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος και βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου καθώς επίσης και για κατοχή, χρησιμοποίηση αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, στο πλαίσιο του αθλητικού νόμου. Όλοι οι κατηγορούμενοι για παράνομη οπλοφορία και για οπλοχρησία.

Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Άλκης.
Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Άλκης. STRINGER / SOOC

Αφορμή από άλλο οπαδικό περιστατικό

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 13 Ιανουαρίου 2022, οι 12 κατηγορούμενοι συναντήθηκαν στο Σύνδεσμο Φιλάθλων ΠΑΟΚ, επί της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τρεις από αυτούς προσήλθαν από άλλους δύο συνδέσμους. Η συνάντηση έγινε κατόπιν τηλεφωνικών επικοινωνιών για να οργανώσουν επίθεση κατά οπαδών του Άρη, στην περιοχή Χαριλάου.

Advertisement

Αφορμή αποτέλεσε άλλο περιστατικό οπαδικής βίας που διαδραματίστηκε στην περιοχή Ωραιοκάστρου. Εκεί οπαδοί του Άρη είχαν επιτεθεί σε οπαδούς του ΠΑΟΚ , μεταξύ των οποίων είχαν κυνηγήσεις και φίλο ενός εκ των κατηγορουμένων.

«Τότε, άπαντες, οι κατηγορούμενοι συμφώνησαν να μεταβούν οργανωμένα και οπλισμένοι στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, ήτοι στην ευρύτερη περιοχής του σταδίου Κλεάνθης Βικελλίδης, του συνδέσμου της αθλητικής ομάδας του Άρη και του πάρκου του Άρη και να χτυπήσουν από κοινού με όπλα, με γροθιές και με κλοτσιές όποιον βρουν εκεί κοντά, επιδιώκοντας να αφαιρέσουν τη ζωή ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο επιλογής των θυμάτων ότι υποστηρίζουν την ομάδα του Άρη» αναφέρεται στην πρόταση της εισαγγελέως προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Το σημείο που έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Άλκης
Το σημείο που έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Άλκης SOOC

Οι 12 κατηγορούμενοι επιβιβάστηκαν σε τρία ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και αφού άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα ή τα απενεργοποίησαν, μετέβησαν στον τόπο του εγκλήματος, στη συμβολή των οδών Ν. Πλαστήρα και Θ. Γαζή. Στις 00:17 με 00:20 της 1ης Φεβρουαρίου επιτέθηκαν εναντίον 5 ανυποψίαστων νεαρών ανδρών μεταξύ των οποίων ήταν και ο 19χρονος Άλκης Καμπανός. Εξήλθαν των οχημάτων και περικύκλωσαν την παρέα, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με κουκούλες, μάσκες , κράνη κ.α. και φέροντας μαχαίρια , στειλιάρια , σιδηρολοστούς, δρεπάνι κι άλλα αντικείμενα. Τους ρώτησαν τι ομάδα είστε και όταν άκουσαν ότι υποστηρίζουν τον Άρη, άρχισαν να τους χτυπούν.

Advertisement

Χτύπησαν άπαντες

Δύο από τους πέντε νεαρούς κατάφεραν να ξεφύγουν, ενώ οι άλλοι τρεις δέχτηκαν χτυπήματα. Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι άπαντες οι κατηγορούμενοι χτύπησαν τον 19χρονο Άλκη ο οποίος έπεσε στο πεζοδρόμιο και τους εκλιπαρούσε να σταματήσουν, λέγοντας «μη με βαράτε άλλο» και «βοήθεια, δεν μπορώ, πονάω». Ο 19χρονος ξεψύχησε, επί τόπου, πριν την έλευση του ΕΚΑΒ.

Από τη νεκροτομή προέκυψε ότι ο θάνατος του θύματος επήλθε από πολλαπλές κακώσεις στα κάτω άκρα σε συνδυασμό με κρανιο- εγκεφαλικές κακώσεις.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, άπαντες οι κατηγορούμενοι χτύπησαν και τον άλλον νεαρό που βρισκόταν δίπλα στον Άλκη. Ο φίλος του 19χρονου έφερε συνολικά 13 τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα στα πόδια και τραύματα από γκλομπ στο κεφάλι. Διακομίστηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο και νοσηλεύτηκε επί τρεις ημέρες. Επίσης τραυματίστηκε, με μαχαιριά στο πόδι, ο τρίτος της παρέας που δέχτηκε επίθεση αλλά κατάφερε να διαφύγει.

Advertisement

Από τον τόπο του εγκλήματος και άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης, η αστυνομία περισυνέλλεξε συνολικά 13 αντικείμενα (μαχαίρια , δρεπάνι, στειλιάρια, σφυρί, φτυάρι κ.α.) που χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα κατά την επίθεση.

Μέσα σε δύο εβδομάδες αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης πέρασαν χειροπέδες σε όλους τους εμπλεκόμενους. Όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνούνται τις κατηγορίες και ισχυρίστηκαν ότι όταν ξεκίνησαν από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ για την περιοχή της Χαριλάου δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση.

Από το σημείο που έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Άλκης
Από το σημείο που έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Άλκης STRINGER / SOOC

Κρίσιμα στοιχεία του εγκλήματος

Κατά την εισαγγελική πρόταση, οι κατηγορούμενοι είχαν πρόθεση να σκοτώσουν τόσο τον θανόντα Άλκη Καμπανό όσο και τους άλλους δύο παθόντες . Ότι τέλεσαν ανθρωποκτονία, τετελεσμένη και σε απόπειρα, προκύπτει:

  • Από τα μέσα που επέλεξαν για την επίθεση, ήτοι τα δρεπάνια και τα μαχαίρια, καθώς και τους μεταλλικούς λοστούς και σωλήνες , τα γκλομπ και τα ξύλινα στειλιάρια, τα οποία είναι ικανά να επιφέρουν θανατηφόρα πλήγματα, και τα οποία οι κατηγορούμενοι έφεραν εκ των προτέρων, πριν μεταβούν στο σημείο της επίθεσης.
  • Από το γεγονός ότι τα χτυπήματα των κατηγορουμένων ήταν επανειλημμένα και σφοδρά , λαμβανομένου υπόψη και του βάθους τους, γεγονός που καταδεικνύει το μένος των δραστών.
  • Από τα σημεία του σώματος στα οποία επέφεραν τα πλήγματα, ήτοι στην κεφαλή, στο θώρακα και στους μηρούς των παθόντων, όπου κατά την κοινή λογική τέτοιου είδους πλήγματα είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν το θάνατο.
  • Από την αριθμητική υπεροχή των δραστών (12) έναντι των παθόντων (που από 5 αμέσως απέμειναν 3 και σε λίγα δευτερόλεπτα 2), την οποία μάλιστα (αριθμητική υπεροχή) επιδίωκαν, καθόσον οι ίδιοι επέλεξαν να επιτεθούν σε ομάδα πέντε ανυποψίαστων νεαρών, ενώ γνώριζαν ότι οι ίδιοι είναι 12.
  • Από το γεγονός ότι ενώ ο Άλκης Καμπανός ήταν πεσμένος στο έδαφος και φώναζε «μη με βαράτε άλλο» και «βοήθεια, δεν μπορώ, πονάω», οι κατηγορούμενοι εξακολουθούσαν να τον χτυπούν από κοινού και επανειλημμένα.
  • Από το γεγονός ότι ο (σ.σ. αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ενός τραυματία) έσπευσε να βοηθήσει τον πεσμένο στο έδαφος φίλο του, Άλκη Καμπανό, οι κατηγορούμενοι τον εμπόδισαν κρατώντας τον και ακολούθως τον χτύπησαν με ρόπαλα και τον έπληξαν με μαχαίρια και με δρεπάνι, προκειμένου να τον σκοτώσουν και να τον παρεμποδίσουν να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια στν Άλκη Καμπανό.
  • Από το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι ενώ είχαν πλήξει επανειλημμένως και σε ζωτικά σημεία τους παθόντες και ενώ οι τελευταίοι αιμορραγούσαν ακατάσχετα και ο μεν πεσμένος στο έδαφος Άλκης Καμπανός ψυχορραγούσε, ο δε (σ.σ. αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ενός τραυματία) βρισκόταν σε κίνδυνο ζωής. Αντί να καλέσουν σε βοήθεια, τους εγκατέλειψαν αιμόφυρτους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διαφυγή τους και να προβούν στην εξαφάνιση των οργάνων του εγκλήματος , επιστρέφοντας άλλοι στον κείμενο επί της οδού Π.Π. Γερμανού σύνδεσμο του ΠΑΟΚ και άλλοι στις οικίες τους σε πλήρη ηρεμία, αφού πρώτα περισυνέλλεξαν από το σημείο της επίθεσης τα περισσότερα όπλα και απέρριψαν τα περισσότερα εξ αυτών σε διαφορετικά σημεία της πόλης, γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα επέρχονταν ο θάνατος των παθόντων, δεδομένου μάλιστα ότι μεσολάβησε μικρό χρονικό διάστημα μεταξύ της επίθεσης και της επέλευσης του θανάτου του θύματος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement