Πλεύρης: Περιμένουμε πίεση στο ΕΣΥ για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά είμαστε έτοιμοι

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΜΕΘ) ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "ΣΩΤΗΡΙΑ" (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Advertisement

Για την πορεία της πανδημίας μετά το καλοκαίρι και την πίεση που αναμένεται να δεχθεί το ΕΣΥ μίλησε ο Θάνος Πλεύρης. «Το φθινόπωρο και τον χειμώνα θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας» και γι’ αυτό «έχουμε έτοιμα ολόκληρα μοντέλα για το πώς θα λειτουργήσουμε» για την αντιμετώπισή της πανδημίας, τόνισε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης «από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πολλές δομές, και ιδιωτικές, για να αντιμετωπιστεί η όποια πίεση». Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν έναν χρόνο».

Σε ό,τι αφορά στις νοσηλείες μέσα στο καλοκαίρι, είπε ότι υπάρχει μια ισορροπία σε εισιτήρια-εξιτήρια και στα κρούσματα παρατηρείται σταθεροποίηση με καθοδική τάση. Μάλιστα, το 30-35% των περιπτώσεων πάει για άλλον λόγο στο νοσοκομείο και διαγιγνώσκονται με κορονοϊό. Επομένως, δεν νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού, αλλά λόγω άλλης πάθησης και αναγκαστικά μεταφέρονται σε κλίνες covid μετά τη διάγνωση.

Advertisement

Ο υπουργός τόνισε ότι η νόσηση πλέον είναι πολύ πιο ήπια και οι νοσηλείες είναι σταθερές. «Η πίεση ήταν στην Αθήνα κατά βάση», προσέθεσε και ανέφερε ότι το πρόβλημα θα είναι αν πιεστούν οι δομές στη νησιωτική χώρα. «Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πίεση και ο Αύγουστος προβλέπεται καλύτερος», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

Τόνισε, δε, ότι υπάρχει μια μείωση 5-10% στα κρούσματα.

Σχετικά με την εβδομαδιαία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ είπε ότι είναι προτιμότερη καθώς η πανδημία έχει πλέον άλλα χαρακτηριστικά.

Advertisement

Θάνατος 49χρονου έξω από νοσοκομείο στην Πάτρα

Για το περιστατικό του θανάτου ενός 49χρονου στην Πάτρα έξω από το νοσοκομείο, το οποίο δεν εφημέρευε, ο κ. Πλεύρης είπε ότι βάσει της προκαταρκτικής έρευνας διατάχθηκε ΕΔΕ.

Η άποψη ότι όταν ένα νοσοκομείο δεν εφημερεύει είναι «κλειστό» δεν ισχύει, είπε και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν κλειστά νοσοκομεία στη χώρα».

Όπως εξήγησε, αν ένας άνθρωπος βρεθεί σε νοσοκομείο που δεν εφημερεύει η διάγνωση πρέπει να γίνει από γιατρό. «Άπαξ και ένα περιστατικό πάει σε κάποιο νοσοκομείο, είναι περιστατικό του νοσοκομείου και οφείλουν να το διαχειριστούν».

Advertisement

Μάλιστα, πριν από τον 49χρονο, εφαρμόστηκε σωστά το πρωτόκολλο, όταν πήγε ένας ασθενής και η ίδια νοσηλεύτρια κάλεσε τον γιατρό για διάγνωση και τον έστειλαν στο νοσοκομείο που εφημέρευε.

Τον 49χρονο δεν τον είδε γιατρός και η εκτίμηση έγινε από τη νοσηλεύτρια, που σε εκείνη την περίπτωση δεν εφάρμοσε το πρωτόκολλο όπως προηγουμένως.

Σχετικά με το να τεθούν κάποιοι εργαζόμενοι σε αργία, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει το πειθαρχικό όργανο που κάνει τον έλεγχο.

Advertisement

Νομοσχέδιο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Τέλος, για το νομοσχέδιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός είπε ότι «δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν κρυοσυντήρηση και χωρίς ιατρικό λόγο». Επίσης, διαμορφώνεται μια μονάδα στο Αττικό Νοσοκομείο για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ατόμων με HIV.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement