Οικονόμου για φωτιά στην Πεντέλη: Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες

Advertisement

«Η κλιματική κρίση είναι εμφανέστατη σε όλη την Ευρώπη με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου. Το κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών, θυελλωδών ανέμων και υψηλής ξηρασίας αναπόφευκτα οδηγεί σε πυρκαγιές. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστούμε και ως κράτος και ως κοινωνία. Το γενικό συμπέρασμα από τις τελευταίες πυρκαγιές και κυρίως αυτή στην Αθήνα είναι ότι μέσα από επώδυνες και επαχθείς εμπειρίες μαθαίνουμε γρήγορα, προσαρμοζόμαστε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε αποτελεσματικότεροι στην πρόληψη και την αντιμετώπιση» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την επόμενη ημέρα της καταστροφικής φωτιάς στην Πεντέλη.

«Είναι αδύνατο να αποφύγουμε τις πυρκαγιές και τις συνεπακόλουθες ζημίες αλλά είμαστε πια ικανότεροι τόσο στην πρόληψη όσο και στην διαχείριση τους, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στην διασφάλιση των περιουσιών των ανθρώπων και στην προστασία των δημόσιων υποδομών» πρόσθεσε, συνεχίζοντας τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ευριπίδη Στυλιανίδη που μέσα από τις στάχτες 20.350 στρεμάτων και τα καμμένα σπίτια, «είδαν» τη ζημιά στην Πεντέλη «περιορισμένη» και μίλησαν για «πολύ καλύτερο συντονισμό».

Στην ίδια γραμμή, πρόσθεσε ότι «τρανή απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε είναι ότι καταφέραμε μέσα σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες να ελέγξουμε μια τεράστια περιαστική πυρκαγιά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Η γρηγορότερη περιστολή στις φωτιές συνεπάγεται και μικρότερες ζημιές».

Επιπλέον είπε ότι τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας των πυρκαγιών που εκδηλώνονται κάτω από συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία επέκτασή τους. «Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 390 δασικές πυρκαγιές και η πυροσβεστική έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με 50-70 πυρκαγιές… Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και κινούμαστε σταθερά στο τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα. Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η φωτιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη καθώς μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό» ανέφερε και σημείωσε ότι το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement