Φωτιά στα Άγναντα: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ένας ύποπτος για εμπρησμό – Τρεις τραυματίες

Advertisement

Στα χνάρια των υπαίτιων για τη καταστροφική πυρκαγιά στα Άγναντα φαίνεται πως είναι οι αρχές, οι οποίες αργά χθες το απόγευμα προσήγαγαν άτομο κατόπιν υπόδειξης δύο κατοίκων.

Μάλιστα αργά το βράδυ της Πέμπτης, συνεχιαζόταν η προανάκριση προκειμένου να εξακριβώσουν αν πράγματι το άτομο αυτό φέρει την ευθύνη για την καταστροφική πυρκαγιά που μετέτρεψε σε κρανίου τόπο τα Άγναντα, ενώ αναζητείται ακόμα ένας.

Λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς, δύο άτομα, ένας άνδρας και μια γυναίκα, κάτοικοι του χωριού Άγναντα, υπέδειξαν στις πυροσβεστικές αρχές δύο συγκεκριμένα πρόσωπα ως τους υπαίτιους για τη φωτιά. Αμέσως, από τους πυροσβέστες ειδοποιήθηκε η Αστυνομία Αμαλιάδας, καθώς και ειδικό ανακριτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο λίγες ώρες αργότερα έφθασε από την Αθήνα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο χωριό Άγναντα.

Advertisement

Μάλιστα, τα δύο άτομα καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς κινούνταν κοντά στις πυροσβεστικές δυνάμεις και παρακολουθούσαν την επιχείρηση κατάσβεσης. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο ξεκίνησε αμέσως μόλις έφθασε τη διαδικασία συλλογής προανακριτικού υλικού, όπου οι δύο μάρτυρες κατήγγειλαν επισήμως τα δύο άτομα που έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους.

Advertisement

Η διαδικασία της προανάκρισης ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ, όπου και ο ένας εκ των δύο που βρισκόταν στο κοινοτικό γραφείο που είχε εγκατασταθεί το κλιμάκιο, προσήχθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αμαλιάδας. Το δεύτερο άτομο στη συνέχεια αναζητούνταν.

Η πορεία της φωτιάς

Εφιαλτικές μνήμες από την πιο «μαύρη σελίδα» της Ηλείας, το 2007, ξύπνησε η πυρκαγιά στους κατοίκους των Αγνάντων, με τις φωτιές να φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και να δίνεται μάχη μέχρι εσχάτων από πυροσβέστες και κατοίκους για να τα σώσουν, κάτι που εν τέλει κατάφεραν.

Advertisement

Οι πρώτες φλόγες έγιναν αντιληπτές σε δασική περιοχή των Αγνάντων λίγο πριν τις 10:30 το πρωί, με το μέτωπο να λαμβάνει άμεσα διαστάσεις. Μάλιστα, τα μέτωπα χωρίστηκαν σε τρία, κάνοντας πιο δύσκολη την επιχείρηση κατάσβεσης από τους πυροσβέστες. Οι πύρινες γλώσσες κατέστρεφαν τα πάντα στο διάβα τους.

Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε ισχυρή επίγεια δύναμη, ενώ άμεσα δόθηκε και η εντολή να σηκωθούν τα εναέρια μέσα για να επιχειρήσουν να ελέγξουν το μέτωπο. Κάτι που κατάφεραν εν μέρει μέχρι το μεσημέρι, όπου και πιο ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, πραγματικά έκαναν ανεξέλεγκτη την πυρκαγιά.

Advertisement

Μάλιστα, η πορεία της ήταν προς τα σπίτια του οικισμού, με τις φλόγες να αγγίζουν τοίχους και αυλές, ενώ ήδη είχε γίνει μερική εκκένωση. Η αλλαγή της φοράς του ανέμου προς την Ροδιά, του Λουκά και την Καρυά, έσωσε προς ώρας τον οικισμό και μετέφερε τον κίνδυνο σε αυτούς, με τα δύο πρώτα χωριά και κυρίως του Λουκά να προχωρά σε εκκένωση.

Οι δυνάμεις

Συνολικά στο έργο κατάσβεσης των Αγνάντων συμμετείχαν 115 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 36 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ από όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί πως σε γενική επιφυλακή τέθηκαν και όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Δύο τραυματίες, μία αδιαθεσία

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν την ώρα της κατάσβεσης. Ο πρώτος από το πεζοπόρο τμήμα της 6ης ΕΜΑΚ, διακομίσθηκε νωρίς το μεσημέρι με εγκαύματα στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Ο δεύτερος, αξιωματικός από την Π.Υ. Αμαλιάδος, τραυματίστηκε μετά από ρίψη νερού από αεροπλάνο, όπου από την ορμή του νερού έπεσε και χτύπησε στο πρόσωπο στο οποίο του προκλήθηκαν εκδορές. Άμεσα μεταφέρθηκε από συναδέλφους του μέχρι το ασθενοφόρο, που έσπευσε για να τον διακομίσει στο Νοσοκομείο.

Advertisement

Ο τρίτος ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και απομακρύνθηκε από τον χώρο που δινόταν η μάχη με τις πύρινες γλώσσες, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε η διακομιδή του σε νοσοκομείο.
Δεύτερο ισχυρό μέτωπο σε Σίμιζα

Και ενώ όλες οι δυνάμεις ήταν συγκεντρωμένες στο μέτωπο των Αγνάντων, ένα ακόμα εμφανίστηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή της Σίμιζας του δήμου Πηνειού. Μάλιστα, έλαβε γρήγορα διαστάσεις, με αποτέλεσμα να είναι ορατό και από τα Άγναντα. Στο σημείο έσπευσαν συνολικά περίπου 16 οχήματα με 38 πυροσβέστες και 1 ομάδα πεζοπόρου, ενώ από αέρος συνέδραμαν 2 ελικόπτερα. Λόγω της επικινδυνότητας του μετώπου, δόθηκε και εντολή εκκένωσης του οικισμού Πηγάδι.

Τρίτο μέτωπο στη Βάρδα

Το τρίτο μέτωπο της ημέρας ήταν αυτό στην περιοχή της Βάρδας και σε δασική έκταση, όπου στο σημείο βρέθηκαν άμεσα 13 οχήματα με 32 πυροσβέστες και 2 ελικόπτερα. Χάρη στην έγκαιρη επέμβασή τους οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν το μέτωπο πριν αυτό γίνει περισσότερο απειλητικό.

Advertisement

«Δύσκολη μέρα για το χωριό»

Στο μέτωπο ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Αναγνωστόπουλος

Τον φόβο τους και τις μνήμες που τους ξύπνησε η χθεσινή πυρκαγιά από το μακρινό 2007, μετέφεραν στην εφ. «Πατρίς» κάτοικοι των Αγνάντων και αυτοδιοικητικοί της περιοχής, τονίζοντας πως η επέμβαση των εναέριων μέσων ήταν καίρια και έσωσε τα πρώτα σπίτια και την εκκλησία από την καταστροφή.

Βαγγέλης Χριστοφόρου – Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ήλιδας

«Η μέρα ξεκίνησε με φωτιά στη Βουλιαγμένη και τελειώνοντας εκεί, έπιασε στα Άγναντα. Δυστυχώς αέρας και έδαφος ήταν ευνοϊκά για την πυρκαγιά. Τα εναέρια έκαναν σημαντική δουλειά, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις προσπάθησαν για το καλύτερο.

Advertisement

Ο Δήμος ήταν παρών από την αρχή με τρεις ντακότες, δύο υδροφόρες και 1 μπουλντόζα, καθώς και λεωφορείο σε περίπτωση που χρειαστεί απομάκρυνση ηλικιωμένων. Φοβηθήκαμε ότι θα επεκταθεί και στου Λουκά, αλλά ευτυχώς περιορίστηκε. Οι μέρες είναι δύσκολες και επισημάνθηκε και στα συντονιστικά. Πρέπει να προσέχουμε, να μην κάνουμε εργασίες μεσημέρι που ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και να προσέχουμε για να μην έχουμε τα αποτελέσματα του 2007 που για όλους παραμένουν ακόμα νωπά».

Κώστας Αναγνωστόπουλος – Δημοτικός Σύμβουλος Ήλιδας

«Σήμερα είναι πολύ κακή μέρα για τον Δήμο Ήλιδας και συγκεκριμένα το δημοτικό διαμέρισμα Αγνάντων και Λουκά. Ξεκίνησε μία φλόγα που εξελίχθηκε σε μεγάλη πυρκαγιά, απειλώντας τις κατοικίες.

Advertisement

Ξύπνησαν μνήμες του 2007, όπου είχαμε τότε και θύματα. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει μεγάλη καταστροφή. Προσπαθούμε να φυλάξουμε τα σπίτια. Δεν βοηθούν οι άνεμοι, ωστόσο βλέπω ότι υπάρχουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο που θα συμβάλλει στον έλεγχο του μετώπου».

Γιώργος Ντέλης – πρόεδρος Τ.Κ. Αγνάντων

«Είναι δύσκολη μέρα για το χωριό και ευτυχώς που η πυροσβεστική κατέφθασε άμεσα με ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τα πάντα για να ελέγξουν την φωτιά, μαζί με τη βοήθεια του δήμου.

Advertisement

Αεροπλάνα και πυροσβέστες έσωσαν κυριολεκτικά τελευταία στιγμή το χωριό, με τις φλόγες να φτάνουν σε σημείο να γλείφουν τα πρώτα σπίτια. Το 2007 ήταν άσχημη χρονιά με έναν νεκρό και έναν ακόμα από καρδιακό επεισόδιο. Έχουμε κακή πείρα από τις φωτιές και τα περιστατικά είναι πολλά τα τελευταία χρόνια».

Βασίλης Παπαντώνης – κάτοικος Αγνάντων

«Δύσκολες ώρες για το χωριό. Η πυροσβεστική και τα αεροπλάνα έκαναν ότι μπορούσαν, με τα δεύτερα να είναι αυτά που μας έσωσαν.

Το 2007 είχαμε καεί και τώρα είδα το απόλυτο τέλος για τις εκτάσεις μας. Οι πυροσβέστες και ο κόσμος ήταν αυτοί που έσωσαν τα σπίτια».

Ελευθέριος Ντέλης– κάτοικος

«Η φωτιά έλαβε άμεσα διαστάσεις από ένα σημείο. Έχω περιουσία στη μία χαράδρα που κάηκε. Τα εναέρια μπορεί να έφτασαν άμεσα, ωστόσο δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά με τις έντονες ριπές ανέμου. Μάλιστα η πυρκαγιά έφτασε κοντά σε σπίτια και εκκλησία. Ευτυχώς προλάβαμε και τα σώσαμε.

Οι καλλιέργειές μας έγιναν στάχτη. Κάτι ανάλογο είχαμε και το 2007. Μάλιστα το 2007 είχαμε χάσει και ανθρώπους, με τον έναν να είναι και συγγενής μου. Αυτή η φωτιά θεωρούμε είναι βαλτή και ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, ωστόσο χάθηκαν αρκετά ζώα».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement