Φωτιά στο Σουφλί: Σηκώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα – Στις φλόγες ο μισός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς

Advertisement

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αποκοπεί η δυναμική της πυρκαγιάς, ώστε να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Στο σημείο επιχειρούν από το πρωί του Σαββάτου (23/7) 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ σηκώθηκαν και τα πρώτα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας. Συγκεκριμένα ρίψεις νερού ξεκίνησαν να κάνουν 4 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, ενώ μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν και ενισχύσεις.

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας να περιορίσουν τη δυναμική της φωτιάς, αναμένοντας την επανέναρξη των επιχειρήσεων των εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας.

Advertisement

Ωστόσο, το σημείο της φωτιάς στον Εθνικό Δρυμό είναι τόσο δύσβατο, με τις ελπίδες κατάσβεσης να εναπόκεινται κατά κύριο λόγο στα εναέρια μέσα.

Advertisement

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το απόγευμα της Παρασκευής (22/7) έχουν καεί μέχρι στιγμής περίπου 8.000 στρέμματα, με τον αριθμό να είναι πλέον πολύ μεγαλύτερος.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες, για πάρα πολύ ώρα, καιγόταν το 50% του κεντρικού πυρήνα του δάσους, με τη φωτιά να καίει τα πάντα στο πέρασμα της.

Χθες, οι πυκνοί καπνοί εκτείνονταν περίπου 15 χιλιόμετρα, είχαν σκεπάσει ακόμα και τον ήλιο.

Advertisement

Σε έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε, μεταξύ άλλων την Παρασκευή ότι η φωτιά παρουσίασε μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το μέτωπο κατευθύνθηκε προς παρθένες δασικές εκτάσεις ενώ υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς λόγω του ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολή (φτωχό οδικό δίκτυο δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη).

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement