Νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώνονται τη Δευτέρα

Advertisement

Την ερχόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κι έτσι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν εταιρεία σε διάστημα 10 ημερών.

Αυτό που αλλάζει πλέον είναι ότι οι τιμές αυτή τη φορά δεν θα είναι συνδεδεμένες με το χρηματιστήριο ενέργειας, καθώς θα εφαρμοστεί πλαφόν στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής και επιδότηση της λιανικής.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, οξύτατη ήταν η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερκέρδη των παρόχων.

Advertisement

Πάντως, πληροφορίες και εκτιμήσεις από την ενεργειακή αγορά , που επικαλείται το ΑΠΕ αναφέρουν, ότι τα δεδομένα των τιμών του φυσικού αερίου, που είναι ο κρίσιμος παράγοντας για την τιμή του ηλεκτρικού οδηγούν σε τιμές κοντά στα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που – σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις από την Πολιτεία που αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν άμεσα – επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για επιστροφή των τιμών καταναλωτή, κοντά στα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου.

Με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας:

Οι παραγωγοί εισπράττουν διοικητικά οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν, διαφορετική ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, κλπ.). Η τιμή – πλαφόν για τον Ιούλιο είναι 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές, 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες, 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.

Οι προμηθευτές αγοράζουν το ρεύμα στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο που είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν στους παραγωγούς (π.χ. σήμερα η τιμή Χρηματιστηρίου έκανε ρεκόρ στα 426,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Advertisement

Η διαφορά (χρηματιστηριακή τιμή που πληρώνουν οι προμηθευτές μείον το πλαφόν που εισπράττουν οι παραγωγοί) μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος.

Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά θα πληρώνουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές και θα ισούνται με το τιμολόγιο κάθε εταιρείας μείον την επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement