Στέλιος Πέτσας: Φέτος οι δήμοι χρηματοδοτήθηκαν για πυροπροστασία πιο νωρίς

Advertisement

«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, μέσω δημοσιευμάτων του κυριακάτικου Τύπου, πέφτει στο κενό όταν οι βαρύγδουποι τίτλοι αυτοδιαψεύδονται από το ίδιο το περιεχόμενο του ρεπορτάζ», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε κατηγορίες περί πλημμελούς και καθυστερημένης χρηματοδότησης των ΟΤΑ για πυροπροστασία.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, στο σκέλος της πάγιας χρηματοδότησης ενισχύθηκαν όλοι οι δήμοι «πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά» και, συγκεκριμένα, στο τέλος Μαρτίου, με συνολικό ποσό 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), ενώ επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ δόθηκε στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής.

Διαβάστε επίσης: Δήμος Πεντέλης: Η Δήμαρχος ενημέρωσε πως υπάρχουν 315 ιδιωτικά οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί

Advertisement

«Δόθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ συνολικά»

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενισχύθηκαν τον Ιούνιο 48 δήμοι και 7 σύνδεσμοι δήμων, με ποσό συνολικού ύψους 5,62 εκατ. ευρώ. για καθαρισμούς και διανοίξεις οδών.

Όπως σημειώνει ο κ. Πέτσας, επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά, διατίθενται πόροι ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης (50 εκατ. ευρώ) και του Τακτικού Προϋπολογισμού (22 εκατ. ευρώ), για προληπτικούς καθαρισμούς δασών έκτασης 78.000 στρεμμάτων, για διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων, καθώς και διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 2.000 χιλιομέτρων.

«Επομένως, διαθέτουμε φέτος συνολικούς πόρους που ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, μια τεράστια επένδυση για την αντιπυρική περίοδο. Με σχέδιο, ψυχραιμία και επαγγελματισμό στη διαχείριση των πύρινων μετώπων κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Advertisement

Και προσθέτει ότι «φυσικά, απαιτείται η συνεργασία και η επαγρύπνηση όλων μας – κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης, εθελοντών και πολιτών».

«Και σίγουρα, ένα τόσο κρίσιμο θέμα, που άπτεται της κλιματικής κρίσης και εκτείνεται σε υπερεθνικό επίπεδο, όπως διαπιστώνεται σε πολλές χώρες της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης, δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση», σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Πέτσας.

Πέτσας στο MEGA: «Η κυβέρνηση διέθεσε 100 εκατ. σε προληπτικούς καθαρισμούς δασικών εκτάσεων»

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και απάντησε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη ενσυναίσθησης εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, με αφορμή τη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη.

Advertisement

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι δεν πήγε «για φωτογραφήσεις και γελάκια», αλλά γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της αποτίμηση της κατάστασης, δηλαδή την επόμενη μέρα κιόλας των πυρκαγιών και κανένας δεν μπορεί να του το απογορεύσει.

Στο κομμάτι της πρόληψης των πυρκαγιών, τόνισε πως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει, πριν από ένα μήνα, ότι είχε διαθέσει περίπου 100 εκατ. σε προληπτικούς καθαρισμούς δασικών εκτάσεων.

Σε ερώτηση εάν το πρόγραμμα αυτό διενεργήθηκε σωστά, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι η ίδια η πραγματικότητα τους επιβεβαιώνει καθώς, εάν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί  η κατάσταση θα ήταν χειρότερη.

Advertisement

Αποτίμηση στο επιχειρησιακό σχέδιο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ο περιορισμός της πυρκαγιάς αυτής σε λιγότερο από 24 ώρες, με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, οφείλεται στον συντονισμό και την αυταπάρνηση όλων.

Στο ενδεχόμενο του εμπρησμού, σχολίασε ότι είναι βασικό να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα των ερευνών, αλλά δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις περίεργες συνθήκες που υπήρξαν.

Επιπλέον ενέργειες στήριξης της πρόληψης

«Το Υπουργείο εσωτερικών χρηματοδοτεί, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», πολλές ενέργειες που αφορούν την πολιτική προστασία, την χρήση έξυπνων αισθητήρων και άλλων μέσων επιτήρησης, πρόληψης, καθώς και άμεσης αντίδρασης και ενημέρωσης των κέντρων επιχειρήσεων σε τοπικό και πιο κεντρικό επίπεδο», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement