Η κυβέρνηση ήδη βαδίζει στο «ναρκοπέδιο» των πυρκαγιών του καλοκαιριού

Advertisement

Σε εφιαλτικό εξελίσσεται ήδη το καλοκαίρι με τις φωτιές σε πλήρη εξέλιξη σε πολλαπλά μέτωπα ανά την επικράτεια. Στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ακόμα και δεν έχουμε μπει στον Αύγουστο και ήδη η καταστροφή είναι μεγάλη τόσο στο ανεκτίμητης οικολογικής αξίας δάσος της Δαδιάς, όσο βεβαίως και στην Αττική και από χθες στη Λέσβο και την Ηλεία.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παρευρέθηκε χθες στο προεδρικό Μέγαρο για τα 48 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, προέτρεψε τους πολιτικούς αρχηγούς και τους δημοσιογράφους να πάνε διακοπές με την άνεσή τους τους, διαβεβαιώνοντας ότι δεν επίκεινται εκλογές, ούτε όμως και ανασχηματισμός της κυβέρνησης (όπως είχε γράψει ο Βασίλης Σκουρής).

Στις κατ ιδίαν συζητήσεις του, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται δικαιωμένος για την απόφασή του να κλείσει με κατηγορηματικότητα το θέμα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, αφού το καλοκαίρι «δείχνει ήδη τα δόντια του» τόσο στο μέτωπο των πυρκαγιών όσο και στο ενεργειακό, για το οποίο επίσης κορυφώνεται η αγωνία.

Advertisement

Για τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες, το στοίχημα από το μέτωπο των φωτιών είναι να μην υπάρξουν θύματα. Και όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχει κερδηθεί, αν και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη διαχειριστικά.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δέχεται ολομέτωπη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών είτε για αργοπορία, είτε για ελλειπή προετοιμασία, ή για λανθασμένα ανακλαστικά. Ιδιαίτερα για το μοναδικό στην Ευρώπη καταφύγιο της Δαδιάς, οι αντιδράσεις είναι έντονες, καθώς, παρά τι διαβεβαιώσεις ότι η φωτιά είχε οριοθετηθεί περιμετρικά του πυρήνα του εθνικού πάρκου, χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες, μαζί με σπάνια πτηνά. Eπιπρόσθετα, η αντιπολίτευση επαναφέρει στο προσκήνιο την κατάργηση των φορέων Natura2000, από τη σημερινή κυβέρνηση καθώς και την απουσία πρόληψης και δασοπροστασίας καθώς και την ημιτελή στελέχωση των υπηρεσιών δασοπυρόσβεσης.

Και στην Πεντέλη, ωστόσο, ο απολογισμός είναι δραματικός, αφού σύμφωνα με τον «Κοπέρνικο» κάηκαν 28.000 στρέμματα, ενώ η φωτιά που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από χθες στην Ηλεία φέρνει μνήμες από το 2007.

Advertisement

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, οι βουλευτές της ΝΔ, αν και αγχωμένοι για την πολύμηνη προεκλογική μάχη, δηλώνουν ανακουφισμένοι για την απομάκρυνση του ενδεχομένου της κάλπης το φθινόπωρο, καθώς όπως λένε, κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το φετινό, δύσκολο καλοκαίρι.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement