Πυρκαγιές: Ξεκίνησε να βρέχει στον Έβρο – Ελπίδες ότι θα περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά

Advertisement

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Η πύρινη κόλαση που έχει ξεσπάσει από χθες και στα Κρέστενα Ηλείας με τις φλόγες να καίνε το δάσος της περιοχής, έχει περιοριστεί, όπως επίσης καλύτερη είναι η εικόνα και στην Λέσβο.

Στη Δαδιά ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης που παραμένει με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή έχει προγραμματισμένη σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 09:00. Επίσης στα Κρέστενα μεταβαίνει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ξεκίνησε να βρέχει στον Έβρο

Η είδηση από τους μετεωρολόγους ότι στην περιοχή του Έβρου θα βρέξει, βγήκε αληθινή. Ήδη η βροχή έχει ξεκινήσει και όλοι ευελπιστούν ότι θα συμβάλει σημαντικά στην φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.

Advertisement

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζονται και σήμερα στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, όπου για πέμπτη ημέρα επιχειρούν ισχυρές επίγειες  δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Οι εναέριες δυνάμεις δεν μπορούσαν να συνδράμουν εξαιτίας του καιρού. Το χωριό δεν απειλείται πλέον. Το ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, προς την περιοχή του μοναστηριού, ενώ το δεύτερο είναι νότια, προς το φράγμα της Λύρας.

Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Βελτιωμένη η κατάσταση στα Κρέστενα

Καλύτερη είναι πλέον η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας. Οι άνεμοι κόπασαν και πλέον έχουν μείνει διάσπαρτες εστίες.

Advertisement

Η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία σε τρεις «γλώσσες». Προς Γρύλλο η κατάσταση δεν κρίνεται ανησυχητική, προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά έργα και την αντιμετωπίζουν με επίγειες και εναέριες δυνάμεις και προς Σκιλλουντία ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας με χωματουργικά μηχανήματα.

Επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Για «εγκληματική ενέργεια» έκανε λόγο ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος.

Advertisement

«Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει» δήλωσε στο partinews

Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη

Λίγο μετά τις 18:00 στάλθηκε μήνυμα μέσω της υπηρεσίας 112 σε όσους βρίσκονταν στις περιοχές Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκιλλουντία ώστε να αποφεύγουν τις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ αργότερα ακολούθησε η εντολή για εκκένωση των οικισμών Κρεστένων, Σκιλλουντίας και Γρύλλου. Επίσης, εκκενώθηκε η κατασκήνωση της Φρίξας και τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί μεταφέρθηκαν στην κοινότητα Καλυβάκια.

«Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά όπως το 2007», είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, Αναστάσιος Καρνάρος.

Advertisement

Μιλώντας στο Open, σημείωσε πως ευτυχώς, προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή εγκλωβισμένους, ωστόσο υπάρχουν αρκετά νεκρά ζώα, ενώ έχουν καεί και σπίτια.

Για «εγκληματική ενέργεια» έκανε λόγο ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος.

«Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει» δήλωσε στο partinews.

Advertisement

Καλύτερη η εικόνα από το μέτωπο της Βρίσας στη Λέσβο

Καλύτερη ήταν νωρίς το πρωί της Δευτέρας η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς έξω από τον οικισμό της Βρίσας στη Λέσβο, ο οποίος έχει εκκενωθεί.

Πυροσβέστες και εθελοντές κατόρθωσαν να μην περάσει η πυρκαγιά και στον οικισμό του Σταυρού, ο οποίος επίσης έχει εκκενωθεί.

Το πρωί της Δευτέρας επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ελικόπτερα με συνεχείς ρίψεις νερού, με τον αέρα να μην αποτελεί προς το παρόν εμπόδιο.

Συγκινητική είναι η συνδρομή νεαρών κτηνοτρόφων 20 έως 22 ετών από όλη τη Λέσβο, οι οποίοι βοηθούν με βυτία νερού στα αγροτικά τους.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement