Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένταση στο δικαστήριο και διακοπή – Στον «αέρα» η εξέλιξη της διαδικασίας

Advertisement

Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής, που συνεχίζεται για τρίτη μέρα στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, χωρίς ακόμη να έχει κριθεί, εάν θα ξεκινήσει η διαδικασία, ή θα αναβληθεί, καθώς ο εκ των βασικών κατηγορουμένων Νίκος Μιχαλολιάκος, διά του συνηγόρου του, έχει ζητήσει αναβολή, επικαλούμενος τη νοσηλεία του, μετά από πολύ βαριά νόσηση από κορονοϊό.

Στο βαρύ κλίμα, μεταξύ των συνηγόρων υπεράσπισης, που τάχτηκαν με την πλευρά Μιχαλολιάκου, απειλώντας ότι, θα απέχουν από τη δίκη, εάν δεν αναβληθεί, τηρώντας την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, για αναβολή μετά από δύο διακοπές, προστέθηκε και η κόντρα με τους συνηγόρους υπεράσπισης του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, Κώστα Πλεύρη και Γιάννη Ζωγράφο, που ζήτησαν να προχωρήσει η δίκη, επειδή «κινδυνεύει το δικαίωμα της ελευθερίας του εντολέα τους, που κινδυνεύει να εκμηδενιστεί πολιτικά».

Ο συνήγορος Δημήτρης Παπαδέλης, που τον εκπροσωπεί, εμφανίστηκε ως άγγελος στο δικαστήριο και προσκόμισε νέο ιατρικό πιστοποιητικό, με το οποίο βεβαιώνεται ότι, συνεχίζει τη νοσηλεία και θα χρειαστεί τέσσερις μήνες, για την αποθεραπεία του.

Advertisement

Ο συνήγορος ζήτησε αναβολή, για τις αρχές Νοεμβρίου.

Πρόεδρος: [διαβάζει] «Βεβαίωση 22/07. Βεβαιώνεται ότι όπως τηρείται στο αρχείο μας. Α’ Κλινική Αποκατάστασης του κέντρου αποκατάστασης. Νοσηλεύεται από 6/6 και συνεχίζει νοσηλευόμενος. Πάσχων από post covid syndrom.

Υποβάλλεται σε πρόγραμμα ενδονοσοκομειακής αποκατάστασης, εργοθεραπείας. Αδυνατεί να ορθοστατήσει και να βαδίσει.

Παρουσιάζει εύκολη κόπωση, διαταραχές μνήμης, σιτίζεται με τροποποιημένης σύστασης τρόφιμα, είναι σε αμαξίδιο. Επισκέψεις μόνο από άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος κατά περίπτωση μετά από έγκριση των γιατρών. Είναι ασθενής αναπηρικού αμαξιδίου. Χρήζει κατά προσέγγιση 3-4 μήνες περαιτέρω νοσηλείας.

Advertisement

Παπαδέλης: Ζητάμε αναβολή για τον εξής λόγο: Δεν ξέρει ο άνθρωπος την απόφαση. Δεν την έχει διαβάσει. Με αυτά τα πιστοποιητικά είναι δυνατόν να ανταποκριθεί και ο ίδιος και ο συνήγορός του. Μ’ αυτό το πιστοποιητικό όποιος μας ακούει σε όποιο κτίριο, η αναβολή είναι δεδομένη. Δύο μήνες σε ΜΕΘ και τον φωνάζουν να δικαστεί, με κενά μνήμης, χωρίς ειρμό σκέψεων. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε για την υπόθεση, διακυβεύεται η ζωή του και η ελευθερία του. Ζητάμε αναβολή για αρχές Νοεμβρίου. Θέλει να είναι παρών. Για το κοινό περί δικαίου αίσθημα που ακούω αυτή την εποχή, νοσηλεύεται δύο μήνες στη ΜΕΘ και τον καλούν να δικαστεί. Ποιος μπορεί να συνεργαστεί και να αντιληφθεί; Έχει κενά μνήμης. Διακυβεύεται η ζωή, η ελευθερία του, η τιμή του. Ζητάμε μια αναβολή μέχρι αρχές Νοεμβρίου. Πώς θα τον υπερασπίσω τον άνθρωπο; Φέρεται ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης και δεν μπορεί να απαντήσει.

Ματαλιωτάκης, συνήγορος υπεράσπισης Ματαθαιόπουλου: Έχει απόφαση ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων του 2018 [αναφέρεται στην αποχή των δικηγόρων αν μια δίκη διακόψει πάνω από 2 φορές χωρίς να ξεκινήσει] και είμαστε 3η ημέρα κατά την οποία απέχουμε.

Πρ: Ποιοι απέχετε; Όλη η υπεράσπιση; Ποιον εκπροσωπείται;

Advertisement

Ματαλιωτάκης: Τον Ματθαιόπουλο. Δεν υπάγεται στις εξαιρέσεις της απόφασης και δεν κινδυνεύει με παραγραφή καμία πράξη.

Υπεράσπιση εν χορώ: Όλοι απέχουμε.

Πρ: Εκφωνεί με τη σειρά τα ονόματα των κατηγορουμένων για να δηλώσουν οι συνήγοροι αν απέχουν στην τρίτη συνεδρίαση μετά από διακοπή ή όχι.

(Μιλάνε όλοι μαζί, η πρόεδρος ρωτάει ποιοι απέχουν). Άρα δεν εκπροσωπείται ο Άγγος, εφόσον λείπει η συνήγορός του.

Advertisement

Εισ: Δεν έχετε δικαίωμα αποχής, έχει αρχίσει η αποδεικτική διαδικασία.

[Φωνάζουν όλοι μαζί]: Ποια αποδεικτική διαδικασία έχει ξεκινήσει; Υπάρχει αίτημα αναβολής και δεν έχουμε απάντηση εδώ και 3 μέρες.

Παπαδέλης: Εδώ δεν έχει απαντηθεί το αίτημα αναβολής που είναι το πρωταρχικό, το πρώτο δικονομικό ανάχωμα. Σας φέρνω χαρτιά και δεν απαντάει το δικαστήριο [ένταση]. Συρρικνώνονται τα δικονομικά μας δικαιώματα και η πολιτική αγωγή συζητάει για δημοσιότητα.

Advertisement

Πρ: Μην φωνάζετε και μην λέτε το ίδιο πράγμα. Συνέχεια τα ίδια λέτε! Θα μας αφήσετε να πάρουμε μία απόφαση; Υπάρχουν συνήγοροι που απέχουν;

[Ρουσσόπουλος, Ματαλιωτάκης, Μιχαλόλιας απαντούν θετικά. Για Ζαρούλια και Γρέγο απέχουν οι δικηγόροι τους].

Συνήγορος Πάζα: Ο κ. Κομιανός επιθυμεί την πρόοδο της δίκης.

Advertisement

Συνήγορος Ρουμπέκας για Ρουπακιά και Μικελάτου: Οι αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων μάς δεσμεύουν, δεν γίνεται να μην απέχουμε.

Συνήγορος Οπλαντζάκης: Θέλουμε την πρόοδο της δίκης αλλά δεσμευόμαστε από τους συλλόγους.

Συνήγορος: Η κ. Μάρκο την οποία αναπληρώνω επίσης απέχει.

Advertisement

Συνήγορος Κώστας Πλεύρης: Υπάρχει σύγκρουση δικαιωμάτων. Ο Μιχαλολιάκος έχει δικαίωμα να έρθει για να παρασταθεί. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το δικαίωμα του κ. Λαγού που θέλει να γίνει το δικαστήριο για να απελευθερωθεί. Το ήσσονος σημασίας δικαίωμα κάμπτεται προ του μείζονος σημασίας δικαιώματος. Το δικαίωμα του κ. Μιχαλολιάκου εκμικρύνεται, σε σύγκριση με αυτό του κ. Λαγού που υφίσταται μια πολιτική καταπίεση. Διότι η πρωτοδικη δίκη ήταν πολιτική. Η ΕΝΔΕ (Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων) το παραδέχτηκε με την ανακοίνωσή της ότι ενίκησε η δημοκρατία. Ο Λαγός υφίσταται καταπίεση διότι η πρωτόδικη δίκη ήταν πολιτκή και το είπε και η Ένωση Εισαγγελέων που είπε ότι «νίκησε η δημοκρατία και νικήθηκε ο φασισμός». Διότι ήτο πολιτική δίκη. Η δική σας Ένωση και ο κ. Σεβαστίδης είπε ότι ενίκησε η δημοκρατία.

Πρ: Για τα αιτήματα, κύριε Συνήγορε.

Πλεύρης: Επειδή πολιτικοποιήθηκε η δίκη από αυτήν την… πώς την λένε, την Πρόεδρο Δημοκρατίας. Για τον Λιγνάδη, η ίδια ανακοίνωσε ότι δεν πρέπει να σχολιάζουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Ο κ. Λαγός εκτός του ότι θίγεται το δικαίωμα της ελευθερίας του κινδυνεύει να εκμηδενιστεί πολιτικά. Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο του πήρε τους συνεργάτες και τους πήρε τον μισθό. Εμείς θέλουμε να γίνει η δίκη άσχετα από το τι λέει ο Σύλλογος και παίρνουμε την ευθύνη. Να σημειώσετε ότι η δίκη είναι πολιτική, η πρόεδρος της δημοκρατίας σας και η ένωση εισαγγελέων σας είπε ότι είναι πολιτική δίκη.

Ζωγράφος (δεύτερος συνήγορος Λαγού): Αναφαίρετο δικαίωμα στην ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης ιδίως αν είναι κρατούμενος, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ για ταχεία δίκη. Δεν είναι υπέρτερο να συζητάμε στο εντελώς τυπικό ζήτημα της 1ης ή 2ης δίκης.Ειδικά για μια δίκη που θα κρατήσει καιρό.

Advertisement

Πανταζή: δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έχουμε μπει σε αυτή τη δικονομική παγίδα. Ένας κατηγορούμενος δεν έχει νομιμοποιηθεί καθόλου, δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία. Είμαστε στο δικονομικό στάδιο της νομιμοποίησης του κυρίου Μιχαλολιάκου απο τη στιγμή που θέλει να έρθει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Εγώ απέχω καθότι δεν τίθεται ζήτημα μέλος του ΔΣΑ να μην συμμορφώνεται με την απόφαση της Ολομέλειας. Δεν έχει ξεκινήσει καμία δικονομική διαδικασία. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος δεν έχει ενημερωθεί [για τον Μιχαλολιάκο]. Δεν έχουμε μπει στην αποδεικτική διαδικασία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να τα βλέπουμε με κομματικά και πολιτικά γυαλιά. Είναι η ώρα να πάρετε την απόφαση. Αναβολή ή κάτι άλλο;

Συνήγορος Μπαρμπαρούση: Όπως έχει τεθεί από το δικαστήριό σας το θέμα…

Πρ: Δεν έχει τεθεί από εμάς.

Συνήγορος Μπαρμπαρούση: [συνεχίζει] Είναι δικονομικώς ψευδοδίλημμα γιατί ακόμη και αν ένας απέχει, το δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί επί της αναβολής.

Advertisement

Κοραντζόπουλος: Κατ’ ουσίαν είναι δικονομικώς ψευδοδίλλημα.

Εγώ θα σεβαστώ την απόφαση του δικαστηρίου σας.

Η Πρόεδρος ρωτάει όποιον συνήγορο παίρνει τον λόγο αν απέχει.

Ρουσσόπουλος: Πλήρης δικονομική αταξία. Και ένας να απέχει είναι πρόβλημα. Εγώ απέχω.

Συνήγηγορος Μιχάλαρου: Το θέμα λύνεται από το άρ. 344 ΚΠΔ. «Μετά τη λήψη της ταυτότητας του κατηγορουμένου… » […]

Advertisement

Λαγός: Σέβομαι απόλυτα την κατάσταση του κ. Μιχαλολιάκου και την επιθυμία του να έρθει ενώπιόν σας και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Έχω κάνει απεργία πείνας για την καθαρογραφή της απόφασης. Είκοσι πέντε μέρες ρίσκαρα τη ζωή μου, για την επιτάχυνση της διαδικασίας και να φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο. Ήδη έχουν περάσει 40 μέρες που το δικαστήριο δεν έχει ξεκινήσει. Ποια ουσία θα έχει το δικαστήριο; Σαν το ζώο ανεβοκατεβαίνω από τις φυλακές ως εδώ. Πρέπει να σεβαστείτε και το δικαίωμα το δικό μου. Θέλω να είμαι παρών και να μιλήσω με στοιχεία για το αίσχος αυτό που έχει συμβεί. Ειδάλλως δεν έχει καμια αξία το Εφετείο.

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Καμπαγιάννης: Καταρχάς θέλω να πω ότι το δικαστήριο σας βρίσκεται σε απόλυτη δικονομική τάξη. Ο λόγος της πρώτης διακοπής ήταν να έχουν συνήγορο όσοι δεν είχαν. Οι κατηγορούμενοι νομιμοποιήθηκαν και εκπροσωπούνται όλοι. Επιφυλάχθηκαν να δηλώσουν αντιρρήσεις που δεν έγιναν τελικά.

Αυτή τη στιγμή η συζήτηση κατ’ άρθρο 344 ΚΠΔ έχει ξεκινήσει. Το δικαστήριό σας βρίσκεται σε απόλυτη δικονομική τάξη. Αυτό που πρέπει να αποφασίσει τώρα το δικαστήριό σας πρέπει να αποφασίσει για το ζήτημα της αναβολής αλλά από τη στιγμή που τίθεται θέμα αποχής, προέχει η αποχή που τίθεται από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Η απόφαση της Ολομέλειας δεν μπορεί να ερμηνευθεί contra legem δηλαδή παρελκυστικά ώστε οι δικηγόροι να παρελκύουν τη διαδικασία εντός του δικαστηρίου. Δεν γίνεται να κάνουμε ερμηνεία που δεν επιτρέπει την έναρξη καμίας πολυπρόσωπης δίκης. Η πρωτόδικη δίκη ξεκίνησε στη 17η δικάσιμο. Τι έπρεπε να γίνει, στην 3η δικάσιμο να έρθει καποιος συνήγορος και να πει ότι απέχει; Το νόημα της απόφασης της Ολομέλειας είναι σαφές. Τι θα σήμαινε η ερμηνεία που προτείνεται για τις πολυπρόσωπες δίκες; Η υπόθεση είναι μόνη της στο πινάκιο.

Πρ: Γιατί δεν τοποθετείστε τώρα;

Καμπαγιάννης: Σωστά κάνετε και ζητάτε να τοποθετηθώ για την αναβολή. Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος με τα έγγραφα που έχει γνωστοποιήσει δείχνει στο δικαστήριο ότι έχει καλή επικοινωνία με το περιβάλλον, είναι σε θέση να επικοινωνήσει και αυτό προκύπτει από τα ίδια τα έγγραφα που εχει προσκομίσει. Στο site που αναρτά ποιήματα και σχόλια για άλλες δικαστικές αποφάσεις της επικαιρότητας [διαβάζει απόσπασμα από αναρτήσεις του Μιχαλολιάκου].

Αντιδρούν οι συνήγοροι υπεράσπισης και φωνάζουν ότι, είναι στημένο δημοσίευμα.

Μιχαλόλιας: Να γραφτεί στα πρακτικά ότι ο Καμπαγιάννης αμφισβητεί ιατρικά έγγραφα.

Πρόεδρος: Πού είναι η αστυνομία; Μπορείτε να επιβάλλετε τάξη εδώ; Γιατί είστε εδώ;

[Φωνάζουν Παπαδέλλης και Ρουσσόπουλος]

Παπαδέλλης: Εγώ παρελκύω την τάξη;

Καμπαγιάννης: Θα σας προσκομίσω το έγγραφο.

[Φωνές από τους συνηγόρους υπεράσπισης].

Παπαδέλλης: [φωνάζοντας] Δε θα μας επιβάλει την τάξη η αστυνομία.

Κάσσης: [Προς Καμπαγιάννη] Πάρτε θέση κ. σύμβουλε [για την αστυνομία]

Η δίκη διακόπτεται.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement