Το τελευταίο υπουργικό του καλοκαιριού – Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τους υπουργούς

Advertisement

Οδηγίες «πλεύσης» αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στους υπουργούς του, κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν τις διακοπές του Αυγούστου. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τα μέλη της κυβέρνησης μετά το εκ μέρους του κλείσιμο του σεναρίου περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο αλλά και την πρόσφατη διαβεβαίωσή του ότι μπορούν όλοι να «πάνε άνετα διακοπές, διότι δεν επίκειται ανασχηματισμός».

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μετά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού για την εξάντληση της τετραετίας, το προεκλογικό κλίμα έχει κοπάσει σχετικώς και τουλάχιστον τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν αναμένεται να αναζωπυρωθεί.

Από την άλλη πλευρά, άπαντες αναγνωρίζουν ότι άτυπα μεν, αλλά ουσιαστικά, η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά, με αποτέλεσμα υπουργοί και βουλευτές να «ζεσταίνονται» για έναν προεκλογικό μαραθώνιο.

Advertisement

Στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα προς τους υπουργού του ότι θα υπάρξουν συνέπειες, αν χαλαρώσουν τους ρυθμούς, ενώ θα επιμείνει στην ανάγκη επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου μέσα από περιοδείες και στοχευμένες επισκέψεις. Αλλωστε και ο ίδιος, όπως έχει ήδη δηλώσει, προτίθεται να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς τις επισκέψεις του ανά την επικράτεια. Και αυτό γιατί για το κυβερνητικό επιτελείο είναι κρίσιμο να μην υπάρξει περαιτέρω δημοσκοπική φθορά της ΝΔ και να διατηρηθεί η απόσταση «ασφαλείας» που όπως εκτιμά το Μαξίμου, τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου να δώσει ακόμα πιο εμφατικό χαρακτήρα στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ζητήσει από τους υπουργούς να τον ενημερώσουν μέχρι τα τέλη του μήνα για τον προγραμματισμό δράσης των χαρτοφυλακίων τους, ενώ θα επιμείνει στην ανάγκη προώθησης πρωτοβουλιών και πολιτικών που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο προγραμματισμός δράσης, μαζί με τον απολογισμό του τελευταίου οκταμήνου, ο οποίος έχει ήδη ζητηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, θα χρειαστεί και εν όψει της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου. Η χρονιά είναι προεκλογική και το κυβερνητικό επιτελείο φιλοτεχνεί ήδη το αφήγημα που θα συνοδεύσει την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα στηρίζεται σε δύο «πυλώνες» : Την κοινωνία και την ενέργεια.

Advertisement

Στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, με την ενεργειακή ακρίβεια να εξελίσσεται σε εφιάλτη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αυτό που θα κρίνει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων, θα είναι η τσέπη τους. Γι αυτό και το οικονομικό επιτελείο αναζητεί εναγωνίως δημοσιονομικό χώρο για νέες εξαγγελίες.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει στους υπουργούς του ότι μέχρι την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδο, θέλει μέσα στον Σεπτέμβριο να έχουν κλείσει οι περισσότερες τουλάχιστον νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχαν εξαγγελθεί.

Η αυριανή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να αναδείξει όλα τα διλήμματα με τα οποία θα πορευτεί έως τις κάλπες η ΝΔ.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement