Στη Βουλή σήμερα οι υποκλοπές Ανδρουλάκη: Βαθαίνει το ρήγμα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ

φωτ. αρχείου (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)
Advertisement

H σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη διερεύνηση της μηνυτήριας αναφοράς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, για παράνομη παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου, η οποία πραγματοποιείται μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, δεν αναμένεται να εκτονώσει το κλίμα έντασης που εσχάτως καταγράφεται στις σχέσεις του κυβερνητικού κόμματος με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Κυβερνητικά στελέχη διακρίνουν πίσω από την πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη να κινήσει και δικαστικά την υπόθεση, πρόθεση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να πολώσει το κλίμα με τη ΝΔ, προκειμένου να ανακόψει τυχόν διαρροή ψήφων προς την κυβερνητική πλειοψηφία με φόντο μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία.

Η αρχική πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να υποβαθμίσουν τη σημασία της καταγγελίας του κ. Ανδρουλάκη. Ωστόσο, λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε, μετέβαλε άποψη, περιοριζόμενο, ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση.
Ψηλά στον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου είναι σε πρώτη φάση η προσέλκυση των ψηφοφόρων από τον χώρο της κεντροδεξιάς που μετά την εκλογή Ανδρουλάκη μετακόμισαν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και σε επόμενη, η δημιουργία στο εσωτερικό του κόμματος αντιστάσεων, στην περίπτωση που η ηγεσία αποφασίσει μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όλες οι κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα, στοχεύουν ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση : Από την αξιοποίηση του κ. Βενιζέλου στην Επιτροπή Σοφών, τη διαφαινόμενη αξιοποίηση της κυρίας Χριστοφιλοπούλου από τον πρωθυπουργό στη θέση της επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κα. Μία πρόταση που αν γίνει, προεξοφλείται ότι δεν θα υποστηριχθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Advertisement

Τα κυβερνητικά στελέχη – και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – θεωρούν ότι το στοίχημα για τη ΝΔ τους δύσκολους μήνες που έρχονται, είναι η διεύρυνση της απήχησης του κόμματος στους κεντρώους ψηφοφόρους που παραδοσιακά κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Στα δεξιά μας, πάμε καλά. Το βάρος μας πρέπει να ριχθεί στο κέντρο», εκτιμά χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με γνώση του δημοσκοπικού παρασκηνίου και προσδιορίζει τις συντεταγμένες, εντός των οποίων, θα στοχεύσει το επόμενο διάστημα το κυβερνητικό κόμμα, στον ευρύτερο πολιτικό χώρο του λεγόμενου κέντρου.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί σχετική ανακούφιση για το γεγονός ότι τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ δεν εμφανίζουν ανησυχητική δυναμική, ούτε προοπτική σημαντικής ενδυνάμωσής τους και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, διαγκωνίζονται μεταξύ τους για την προσέλκυση ψηφοφόρων από μία πολύ συγκεκριμένη δεξαμενή. Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί πχ στο ζήτημα της αμυντικής θωράκισης της χώρας, έχουν «καλό πέρασμα» στο συγκεκριμένο ακροατήριο.

Advertisement

Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιοι που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή και προβληματίζονται για το πως θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στα δεξιά της ΝΔ σε εννέα μήνες από σήμερα, όταν κατά τον κ. Μητσοτάκη, θα στηθούν οι κάλπες.

Προσώρας, ωστόσο, η μάχη θα δοθεί για την πολύφερνη νύφη του κέντρου…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement