Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέρμποκ: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν γίνονται ανεκτές από την Ελλάδα

Advertisement

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επισκέφθηκε για δύο ημέρες τη χώρα μας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων υπήρχαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία. Παράλληλα αντάλλαξαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του κ. Μητσοτάκης για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

Advertisement

Επιπλέον τόνισε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή κοινή λύση ενώ ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί είσοδος της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.

Στο τραπέζι των συζητήσεων «έπεσε» ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ραγδαίες εξελίξεις του μετώπου και η ανάγκη ευρωπαϊκών ενεργειών με στόχο τη στήριξη του Κιέβου.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόνισε για ακόμα μια φορά την αμετάκλητη θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Advertisement

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της, η Μπέρμποκ τόνισε ότι είναι σημαντικό να λύνονται με διάλογο οι διαφορές μεταξύ δυο χωρών του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το απόγευμα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ αναχωρεί για Άγκυρα προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Advertisement

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη φυλάσσει τα σύνορά της, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Μάρα Μαρινάκη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement