Στο στόχαστρο της Ρωσίας και η Λετονία: Η Gazprom κλείνει την στρόφιγγα του φυσικού αεριού

Advertisement

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλει την παροχή φυσικού αερίου στη Λετονία με φυσικό αέριο.Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σύμφωνα με εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που απαιτεί τη δημιουργία λογαριασμών σε ρωσική τράπεζα στο πλαίσιο του νέου συστήματος διακανονισμού.

Η Ρωσία έχει επίσης σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στη Shell Energy Europe στη Γερμανία.
Σε ανακοίνωσή της το Σάββατο, η Gazprom δεν διευκρίνισε ποιους όρους σχετικά με την παραλαβή φυσικού αερίου φέρεται να είχε παραβιάσει η Λετονία.

Η κίνηση της Gazprom έρχεται μία ημέρα αφότου η λετονική ενεργειακή εταιρεία Latvijas Gaze δήλωσε ότι αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και πληρώνει σε ευρώ αντί για τα ρούβλια που απαιτούνται στις συναλλαγές με τη Gazprom.

Advertisement

Στη Λετονία, το φυσικό αέριο αποτελεί μόνο το 27% της κατανάλωσης ενέργειας. Ο Edijs Saicans, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Λετονίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δήλωσε ότι η κίνηση της Gazprom δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο.

Εκπρόσωπος της Latvijas Gaze δήλωσε την Παρασκευή ότι η εταιρεία αγόραζε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά όχι από τη Gazprom. Η Latvijas Gaze δεν κατονόμασε τον προμηθευτή της, επικαλούμενη το επιχειρηματικό απόρρητο.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο θα απαιτήσει από τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «μη φιλικές» ως προς τη στάση τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία να πληρώνουν για το διοχετευόμενο αέριο σε ρούβλια.

Advertisement

Το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει δυνάμεις στη Λετονία και τους γείτονές της στη Βαλτική Εσθονία και Λιθουανία, καθώς η περιοχή θεωρείται εδώ και καιρό ως πιθανό σημείο ανάφλεξης με τη Ρωσία.

Την Πέμπτη η λετονική επιχείρηση φυσικού αερίου Latvijas Gaze δήλωσε ότι αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο αλλά πληρώνει σε ευρώ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία και την αυστηροποίηση των δυτικών κυρώσεων, η Gazprom έχει αναστείλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Δανία και την Ολλανδία λόγω μη πληρωμής σε ρούβλια. Η Ρωσία έχει επίσης σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στη Shell Energy Europe στη Γερμανία.

Η ΕΕ προσπαθεί τώρα να ενισχύσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από αλλού, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τη Νορβηγία, το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement