Επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα απέστειλε ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Τσαντόπουλος με σκοπό την άμεση καταγραφή της ανυπολόγιστης ζημιάς που έχει υποστεί το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης μετά την καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας, αλλά και την άμεση αποκατάσταση του.
«Με την επιστολή αυτή ζητώ την άμεση καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης προκειμένου να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την μεγάλη πυρκαγιά. Μέχρι σήμερα, όλες οι επισκέψεις που έγιναν στο Εθνικό Πάρκο από επιστήμονες ήταν επιφανειακές και οι καταγραφές στηρίχτηκαν κυρίως στην εμπειρία του εκάστοτε ειδικού» τονίζει στο GRTimes ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας του ΔΠΘ, Γιώργος Τσαντόπουλος.
«Γνωρίζουμε ότι κάποιες εργασίες που έχουν ως στόχο τη πλήρη ανάκαμψη του Εθνικού Πάρκου και αφορούν κυρίως την πανίδα, θα χρειαστούν χρόνια. Όμως υπάρχουν και άλλες εργασίες οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, έτσι ώστε από του χρόνου κιόλας να αρχίσει η μεταπυρική αποκατάσταση. Αυτό όμως για να συμβεί θα πρέπει να υπάρξει καταγραφή από ανθρώπους του υπουργείου, οι οποίοι θα ορίσουν τις κατάλληλες διαχειριστικές πρακτικές και πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν για την άμεση ανάκαμψη» συμπληρώνει ο κ. Τσαντόπουλος.
Όλα τα μέσα του Τμήματος μας στη διάθεση της Πολιτείας
Μέσα σε όλα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στην επιστολή του προς τον Κώστα Σκρέκα, είναι και η άμεση διάθεση ολόκληρου του επιστημονικού προσωπικού αλλά και των μηχανημάτων του Πανεπιστημίου στην υπηρεσία αποκατάστασης του Εθνικού Πάρκου.
«Έχουμε μια καλή συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλωστε το τμήμα μας που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το δάσος της Δαδιάς, έχει αυτήν ακριβώς την αποστολή και το συγκριτικό πλεονέκτημα, ότι αρκετές από τις έρευνες και τις μελέτες που έγιναν για λογαριασμό του ΔΠΘ, αφορούσαν ακριβώς το εν λόγω Εθνικό Πάρκο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τα στοιχεία και γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά που έχει συντελεστεί μετά την πυρκαγιά» υπογράμμισε στο GRTimes ο κ. Τσαντόπουλος.
Και συμπληρώνει πως «μελέτες και έργα που αφορούν τη διάβρωση του εδάφους αλλά και το ενδεχόμενο πλημμυρών στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα, πρέπει να ξεκινήσουν πολύ άμεσα».