Στα ύψη η ένταση μεταξύ Κίνας – Ταϊβάν: Κυρώσεις από το Πεκίνο σε βάρος της Ταϊπέι

Advertisement

Κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν θα επιβάλει το Πεκίνο, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη, ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν.

Advertisement

Η απαγόρευση ενεργοποιήθηκε μετά την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν, που ειναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν έπειτα από 25 χρόνια.

Επίσης από σήμερα, η Κίνα προχωρεί στην αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων ψαριών από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν χθες τα κινεζικά τελωνεία.

Η Νάνσι Πελόζι έφτασε το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στην Ταιβάν προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, με τον υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας να καλέι επειγόντως τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, ζητώντας εξηγήσεις για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.

Advertisement

Ταϊβάν: «Δεν κάνουμε πίσω παρά τις απειλές της Κίνας»

Η πρόεδρος της χώρας Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε πως η χώρα της «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά στην απειλή των κινεζικών όπλων, καθώς το Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών στα περίχωρα της νήσου.

Advertisement

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η Τσάι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ταϊπέι με παρούσα την Πελόζι.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωνε ότι τα γυμνάσια της Κίνας απειλούν λιμένες και αστικές ζώνες – κλειδιά στη νήσο, υποσχόμενο ότι οι άμυνες θα «ενισχυθούν» και ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση.

Επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν
Επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν AP

Η κινεζική πολιτική ηγεσία δεν κρύβει την οργή της για την επίσκεψη της κυρίας Πελόζι στην Ταϊβάν, την οποία θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, προορισμένο να «επανενωθεί» με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί.

Advertisement

Πελόζι: Πιο σημαντική παρά ποτέ η αλληλεγγύη μας στην Ταϊβάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να έχει πάντα η Ταϊβάν ελευθερία με ασφάλεια και δεν θα κάνουν πίσω από τη θέση τους αυτή, τόνισε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Μολονότι σεβόμαστε την πολιτική της «Ενιαίας Κίνας», η αλληλεγγύη μας προς την Ταϊβάν είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, δήλωσε στη διάκρεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το στάτους κβο και δεν θέλουν να συμβεί οτιδήποτε δια της βίας στην Ταϊβάν, πρόσθεσε η Πελόζι.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες που έχει να αντιμετωπίσει η Ταϊβάν ως αποτέλεσμα της επίσκεψής της, η Πελόζι δήλωσε πως ο νόμος των ΗΠΑ για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων ανοίγει την πόρτα για καλύτερες οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement