Ενήμερη η Κομισιόν για τις καταγγελίες παρακολούθησης στην Ελλάδα

Advertisement

Λίγες ώρες πριν την παραίτηση – «βόμβα» του Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, υπό το βάρος της «σκιών» που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα για την υπόθεση παρακολουθήσεων, η Κομισιόν δήλωσε – μέσω του Επιτρόπου Δικαιοσύνης – ενήμερη για τις σχετικές καταγγελίες.

Απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Ντιντιέ Ρέιντερς τόνισε πως «Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις καταγγελίες σχετικά με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού “Predator” στην Ελλάδα. Καταδικάζει την παράνομη πρόσβαση σε συστήματα επικοινωνιών και κάθε μορφή παράνομης υποκλοπής των επικοινωνιών των χρηστών».

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντ. Ρέιντερς, έχει βρεθεί άλλωστε και ο ίδιος σε παρόμοια θέση μόλις ένα χρόνο πριν, όταν διαπιστώθηκαν «ενδείξεις παραβίασης» των προσωπικών και επαγγελματικών συσκευών του, καθώς και άλλων τηλεφώνων που χρησιμοποιούν υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είχε αποκαλύψει το Reuters.

Advertisement

Όπως αναφέρει στην απάντησή του: «Η ΕΕ διαθέτει νομοθεσία για την αντιμετώπιση της παράνομης παρακολούθησης και την προστασία του απορρήτου των δεδομένων».

Και σημειώνει ότι «η παρακολούθηση και η επιβολή των κανόνων της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής εμπίπτουν κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα των οικείων εθνικών αρχών και των δικαστηρίων, με την επιφύλαξη του ρόλου της Επιτροπής ως θεματοφύλακα των Συνθηκών».

Στην ερώτησή του, ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσε «αν γνωρίζει η Κομισιόν για τη χρήση του λογισμικού “Predator” στην παρακολούθηση δημοσιογράφου στην Ελλάδα» και «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η περίπτωση».

Advertisement

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η ηχηρή απάντηση του Επιτρόπου λίγες ώρες πριν την παραίτηση Δημητριάδη, έρχεται να συμπληρώσει τις καταιγιστικές αποκαλύψεις και τη διεθνή κατακραυγή για το σκάνδαλο παρακολούθησης δημοσιογράφων και πολιτικών μέσω του Predator. Η αναγκαστική αποδοχή της παραίτησης από τον Μητσοτάκη αποκαλύπτει την εμπλοκή του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις βαριές του ευθύνες και να εξηγήσει τους λόγους της παραίτησης του πιο στενού του συνεργάτη».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement