Πρώτο θέμα στο Politico για δεύτερη μέρα το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Advertisement

Διεθνή διασυρμό αποτελεί τις τελευταίες μέρες για τη χώρα μας το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων των τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των δύο προαναφερθέντων ανδρών, προκάλεσε την παραίτηση τόσο του του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Μάλιστα, το Politico, ένα από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ διεθνώς, έχει και σήμερα -δεύτερη συνεχόμενη μέρα- πρώτο θέμα το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στη χώρα μας.

Advertisement

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Poltico:

Δύο κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης παραιτήθηκαν την Παρασκευή εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων προς την κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα σκάνδαλο κατασκοπείας στο οποίο αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση τηλεφώνου αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης, κορυφαίος συνεργάτης και ανιψιός του Μητσοτάκη, παραιτήθηκε και ακολούθησε η παραίτηση του αρχηγού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Παναγιώτη Κοντολέοντα, αφού κατηγορήθηκε για «ανακριβείς ενέργειες» από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η διπλή παραίτηση ακολούθησε τις αποκαλύψεις για απόπειρα υποκλοπής του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη με λογισμικό κατασκοπείας με το όνομα Predator. Ο Ανδρουλάκης είναι ο αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο ελληνικό κοινοβούλιο, του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Μητσοτάκης προέρχεται από το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Advertisement

Σε μια περίπλοκη ανατροπή της υπόθεσης, φαίνεται να υπάρχουν δυνητικά δύο ξεχωριστά χτυπήματα του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη. Εκτός από το χακάρισμα με το Predator, ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι είχε επίσης νόμιμα υποκλαπεί από ελληνικούς πράκτορες πληροφοριών μετά από αιτήματα ενός συμμαχικού κράτους.

«Ο πρωθυπουργός παραίτησε τον αρχηγό της ΕΥΠ και ξεκαθάρισε το τοπίο», είπε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι ο Μητσοτάκης δεν γνώριζε για την παρακολούθηση. «Ο Δημητριάδης, που είναι επικεφαλής της ΕΥΠ, έκανε το σωστό και παραιτήθηκε και πήρε την ευθύνη για την ομάδα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Ανδρουλάκης δεν ήταν ο μόνος που παρακολουθούνταν το τηλέφωνό του.

Advertisement

Ο αρχηγός της ΕΥΠ, Κοντολέων, παραδέχτηκε στις 29 Ιουλίου κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνεδρίασης της Βουλής ότι η υπηρεσία του κατασκόπευε τον Έλληνα οικονομικό δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη –παρακολούθηση που αποκαλύφθηκε πρώτη από το Reporters United– μετά από αίτημα άλλης χώρας, είπαν στο POLITICO αρκετοί βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. Οι ελληνικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι αργότερα το διέψευσαν.

Ένας άλλος ρεπόρτερ από το Inside Story αποκάλυψε ότι το τηλέφωνό του προσβλήθηκε επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο με λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Το λογισμικό Predator μπορεί να παρέχει πλήρη πρόσβαση σε οτιδήποτε υπάρχει στο χακαρισμένο τηλέφωνο —από κρυπτογραφημένα δεδομένα και την κάμερα μέχρι το μικρόφωνο. Τον Ιούνιο, το Reporters United δημοσίευσε ένα άρθρο που συνέδεε τον Δημητριάδη με εταιρείες που πουλούσαν το Predator. Απάντησε σε αυτή την ιστορία αρνούμενος τις συνδέσεις και τους ισχυρισμούς που έγιναν.

Advertisement

Ο Ανδρουλάκης ανακάλυψε την απόπειρα υποκλοπής από τον Predator κατά τη διάρκεια επιθεώρησης από υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπέβαλε μήνυση στους ανώτατους εισαγγελείς της Ελλάδας.

Κυβερνητικά στελέχη λένε τώρα ότι το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη κατασκοπεύτηκε σε μια νόμιμη διαδικασία υποκλοπής, αλλά το γραφείο του Μητσοτάκη λέει ότι ο πρωθυπουργός δεν το γνώριζε, ειδάλλως θα το είχε σταματήσει.

Η ΕΥΠ λογοδοτεί απευθείας στον Μητσοτάκη, βάσει νομοθεσίας που ψηφίστηκε όταν ανέλαβε η τωρινή κυβέρνηση.

Advertisement

Σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους, η ΕΥΠ προέβη στην υποκλοπή του τηλεφώνου του Ανδρουλάκη μετά από αίτημα υπηρεσιών πληροφοριών από δύο ξένες χώρες, λόγω των διασυνδέσεών του με «σκιερά πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό κινεζικών συμφερόντων».

Ο Ανδρουλάκης εξέδωσε τηλεοπτική δήλωση, στην οποία είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τον κατασκόπευσε στη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με ακολουθούσε με αυτές τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς», είπε, ζητώντας από τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Advertisement

«Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών. Σήμερα είναι μια στιγμή αλήθειας για όσους η αλαζονεία και το αίσθημα της ατιμωρησίας τους καθιστούν ικανούς για οτιδήποτε».

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβαν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί λογισμικό υποκλοπής ούτε συναλλάσσεται με εταιρείες που το πωλούν.

Μετά τις παραιτήσεις, τον Κοντολέοντα θα αντικαταστήσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο Δημητριάδης θα αντικατασταθεί από τον Ιωάννη Μπρατάκο, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement