Διαρροή «καίει» τη Λιζ Τρας: Οι Βρετανοί εργάτες είναι «τεμπέληδες», πρέπει να δουλεύουν πιο σκληρά

Advertisement

Η Λιζ Τρας, που είναι η επικρατέστερη υποψήφια για την ηγεσία των Τόρις, εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον των Βρετανών εργαζομένων, λέγοντας ότι χρειάζονται «περισσότερο σπρώξιμο» και υπονοώντας ότι δεν έχουν την «ικανότητα» των ξένων ανταγωνιστών, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Σε μια ηχογράφηση που διέρρευσε, το τότε Νο 2 του Υπουργείου Οικονομικών διακινδύνευσε επίσης να στρέψει τους Λονδρέζους εναντίον της υπόλοιπης χώρας προσπαθώντας να εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ της πρωτεύουσας και άλλων περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τρας, η οποία έχει θέσει τον πατριωτισμό στο επίκεντρο της εκστρατείας της για την ηγεσία των Συντηρητικών, ανέφερε ότι η διαφορά ήταν «εν μέρει θέμα νοοτροπίας ή συμπεριφοράς».

Advertisement

Τα σχόλια έγιναν όταν η Τρας ήταν επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2019. Στην ηχογράφηση άφηνε να εννοηθεί ότι δεν φαινόταν να υπάρχει μεγάλη επιθυμία να αλλάξει η εργασιακή κουλτούρα ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει πιο ευημερούμενο.

Τα άκρως υποτιμητικά σχόλια απηχούν ένα αμφιλεγόμενο απόσπασμα σχετικά με τους Βρετανούς εργαζόμενους που συγκαταλέγονται μεταξύ των «χειρότερων τεμπέληδων στον κόσμο», από το βιβλίο Britannia Unchained, το οποίο συνυπέγραψε το 2012, όταν ήταν μια νέα βουλευτής που προσπαθούσε να αφήσει το στίγμα της ως νέο-Θατσερικιά.

ΛΙΖ ΤΡΑΣ

Advertisement

Στην πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση για την ηγεσία των Τόρις τον περασμένο μήνα, η Τρας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε γράψει το προσβλητικό κεφάλαιο και κατηγόρησε τον συνάδελφό της Ντόμινικ Ράαμπ.

Είπε στην παρουσιάστρια του BBC: «Ο Τραμπ είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: Κάθε συγγραφέας έγραψε ένα διαφορετικό κεφάλαιο. Ο Ντόμινικ Ράαμπ έγραψε αυτό το κεφάλαιο – υποστηρίζει τον Ρίσι Σουνακ».

Ο Ράαμπ ισχυρίστηκε αργότερα ότι οι συγγραφείς – είχαν αναλάβει «συλλογική ευθύνη» για το βιβλίο, προσθέτοντας: «Εναπόκειται στη Λιζ να εξηγήσει γιατί άλλαξε την άποψή της».

Advertisement

Στη μαγνητοφώνηση που διέρρευσε, η Τρας ισχυρίστηκε ότι το βιβλίο είχε «διαστρεβλωθεί» κατά την κυκλοφορία του πριν από μια δεκαετία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θεωρούσε ότι το απόσπασμα είχε διαστρεβλωθεί.

Τα σχόλια της Τρας σχετικά με την παραγωγικότητα των εργαζομένων εκτός Λονδίνου θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα επιζήμια, καθώς νωρίτερα αυτό το μήνα αναγκάστηκε να κάνει στροφή στα σχέδιά της να μειώσει τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων εκτός της πρωτεύουσας μετά από οργισμένη κατακραυγή από τους συντηρητικούς βουλευτές.

Ισχυρίστηκε ότι υπήρξε «εσκεμμένη παραποίηση» της πολιτικής της – παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία της είχε δημοσιεύσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες – αλλά επιβεβαίωσε ότι εγκαταλείπει τα σχέδια για περιφερειακά συμβούλια αμοιβών για τους δημόσιους υπαλλήλους ή τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Advertisement

Το Λονδίνο είχε το 2020 το υψηλότερο επίπεδο παραγωγικότητας από κάθε άλλη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, με παραγωγή ανά ώρα πάνω από 50% υψηλότερη από τη μέση τιμή, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

ΛΙΖ ΤΡΑΣ

Ωστόσο, αυτό πιστεύεται ευρέως ότι είναι αποτέλεσμα της εγκατάστασης μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών στην πρωτεύουσα, της υψηλότερης δέσμευσης στην έρευνα και την ανάπτυξη, του μεγέθους των επιχειρήσεων και του επιπέδου των εξαγωγών, καθώς και της υποδομής μεταφορών.

Advertisement

Στην ηχογράφηση που διέρρευσε, ο Τρας ξεκίνησε: «Οι Βρετανοί εργαζόμενοι παράγουν λιγότερα ανά ώρα από ό,τι … και αυτό είναι ένας συνδυασμός δεξιοτήτων και εφαρμογών».

Συνέχισε: «Αν κοιτάξετε την παραγωγικότητα, είναι πολύ, πολύ διαφορετική στο Λονδίνο από την υπόλοιπη χώρα. Αλλά βασικά… αυτό είναι ένα ιστορικό γεγονός εδώ και δεκαετίες. Ουσιαστικά είναι εν μέρει θέμα νοοτροπίας και συμπεριφοράς, νομίζω. Είναι η εργασιακή κουλτούρα, βασικά. Αν πάτε στην Κίνα είναι αρκετά διαφορετικά, μπορώ να σας διαβεβαιώσω».

Η υπουργός, ο οποίος είχε στενή εποπτεία των δημόσιων δαπανών, πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα θεμελιώδες ζήτημα της βρετανικής εργασιακής κουλτούρας. Ουσιαστικά, αν πρόκειται να γίνουμε μια πλουσιότερη και πιο ευημερούσα χώρα, αυτό πρέπει να αλλάξει. Αλλά δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι τόσο πρόθυμοι να το αλλάξουν αυτό».

Advertisement

«Στη Βρετανία υπάρχει ένα μικρό θέμα σχετικά με την επιθυμία για εύκολες απαντήσεις. Αυτός είναι ο προβληματισμός μου σχετικά με τις εκλογές και ό,τι προηγήθηκε και το δημοψήφισμα – λέμε ότι όλη η Ευρώπη είναι αυτή που προκαλεί αυτά τα τεράστια προβλήματα … όλοι αυτοί οι μετανάστες προκαλούν αυτά τα προβλήματα. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να συμβεί είναι περισσότερο … περισσότερο σπρώξιμο. Δεν είναι ένα δημοφιλές μήνυμα».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement