Ηλεκτροσόκ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Advertisement
Η αρχική τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη και μέχρι τα 80 λεπτά.

Εν αναμονή της 20ης Αυγούστου, ημέρας κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι τιμές λιανικής των εταιρειών-παρόχων για τον μήνα Σεπτέμβριο, οι οιωνοί για τους καταναλωτές ηλεκτρισμού είναι ζοφεροί.

Πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι η αρχική τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη και μέχρι τα 80 λεπτά. Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση με τη μέση χονδρική τιμή σήμερα να εκτοξεύεται στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 410,72 χθες.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών με την κρατική στήριξη να φθάνει στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Advertisement

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αλλά και τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου που διατηρούνται σταθερά αρκετά πάνω από 200 ευρώ, οι πάροχοι ηλεκτρισμού καλούνται το Σάββατο (20/08) να ανακοινώσουν τα νέα τους τιμολόγια. Ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει με το φυσικό αέριο στα 210 ευρώ κατά μέσο όρο έναντι 170 ευρώ τον Ιούλιο και με βάση τον καθοριστικό ρόλο του συγκεκριμένου καυσίμου αναμένεται αντίστοιχη αύξηση στους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Όπως καταγράφει στο σημερινό της ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.» οι χονδρικές τιμές, αντίθετα με την Ελλάδα, πέφτουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες: στη Γερμανία η μέση τιμή κάμπτεται από τα 563,7 χθες στα 515,1 ευρώ, στη Γαλλία από τα 553,6 στα 509,8 και στην Ιταλία από τα 549,1 στα 501,3. Μοναδική νησίδα νηνεμίας παραμένει στην Ευρώπη η ιβηρική χερσόνησος, καθώς Ισπανία και Πορτογαλία διατηρούν τις χονδρικές τιμές τους σταθερά γύρω στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement