Λαγουβάρδος: Η ακραία ξηρασία της Δυτικής Ευρώπης δεν έφτασε στην Ελλάδα

Advertisement

Παρά το γεγονός ότι τα κύματα κακοκαιρίας εναλλάσσονται με τους καύσωνες το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, κάτι που προκαλεί προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο το φαινόμενο συνδέεται με τις ακραίες κλιματολογικές καταστάσεις που παρατηρούνται στη Δυτική Ευρώπη, ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος εμφανίζεται καθησυχαστικός. Όπως τονίζει στο CNN Greece, η αστάθεια που καταγράφεται στην Ελλάδα είναι μέσα σε λογικά πλαίσια, ενώ επισημαίνει ότι τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν τη Δυτική Ευρώπη, όπως η εφιαλτική ξηρασία, δεν επηρέασαν τη χώρα μας.

Αντίθετα -όπως σημειώνει- από τις καταγραφές ξηρασίας η Ελλάδα έχει την καλύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη.

«Στην Ευρώπη είδαμε άλλες καταστάσεις πιο ακραία συμπεριφορά του καιρού τους τελευταίους μήνες, πολύ πιο υψηλές θερμοκρασίες, έντονη ξηρασία σε πολλές περιοχές. Σιγά σιγά θα βλέπουμε και λόγω της κλιματικής αλλαγής πιο συχνά καύσωνες σε αρκετές περιοχές του κόσμου.

Advertisement

»Στην Ελλάδα, είμαστε τυχεροί γιατί φέτος το καλοκαίρι δεν είδαμε μια ακραία συμπεριφορά του καιρού που παρατηρήθηκε σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης. Είχαμε μια ακραία συμπεριφορά το περσινό καλοκαίρι, ωστόσο φέτος τα πράγματα ήταν πιο φυσιολογικά» επισημαίνει

RIVER.jpg

Για τις εναλλαγές που σημειώνονται στα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας, ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί: «Για μας δεν είναι κάτι παράξενο οι υψηλές θερμοκρασίες και στη συνέχεια να υπάρχει αστάθεια με βροχές και καταιγίδες. Ίσως είναι λίγο παραπάνω η διάρκεια των βροχών και πιο έντονα τα φαινόμενα, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί. Είναι αναμενόμενο και μέσα στα λογικά πλαίσια».

Νέα αλλαγή του καιρού

Σε ό,τι αφορά τη νέα αλλαγή του καιρού τις επόμενες ημέρες, ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι μετά τις υψηλές θερμοκρασίες της Πέμπτης και της Παρασκευής αναμένεται σταδιακή πτώση του υδράργυρου.

Advertisement

Από την Κυριακή η θερμοκρασία όπως σημείωσε ο κ. Λαγουβάρδος μιλώντας στο CNN Greece, θα σημειώσει πτώση τουλάχιστον 6 βαθμούς και επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Η επόμενη, θα είναι μια εβδομάδα δροσερή, αλλά με βροχές, καταιγίδες και έντονη αστάθεια, με την Αττική να βρίσκεται μέσα στις περιοχές που θα επηρεαστούν από αυτή την αστάθεια.

Ειδικότερα ανέφερε:

«Το Σάββατο θα είναι μια ζεστή ημέρα στις περισσότερες περιοχές με μια μικρή υποχώρηση στα βόρεια. Την Κυριακή θα σημειωθεί η μεγαλύτερη υποχώρηση και από τη Δευτέρα και για αρκετές ημέρες θα βρίσκεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει υποχωρήσει κατά έξι βαθμούς τουλάχιστον. Αλλά θα ξεκινήσουν βροχές έντονες κατά τόπους που χρειάζονται προσοχή και θα επηρεάσουν την ηπειρωτική Ελλάδα και την Αττική».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement