Ρεύμα: «Ηλεκτροσόκ» με τις τιμές Σεπτεμβρίου

Advertisement

Η εκτόξευση καθ’ όλον τον Αύγουστο των τιμών φυσικού αερίου οδηγεί σε νέες αυξημένες, σε σχέση με τον Αύγουστο, ονομαστικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα οι πάροχοι σήμερα ανακοινώνουν τους τιμοκαταλόγους τους πάνω στους οποίους θα «χτιστούν» οι κρατικές επιδοτήσεις, μετά τις οποίες, θα διαμορφωθούν οι τελικές τιμές.

Με βάση όσα αναφέρουν στελέχη της αγοράς, αναμένεται η τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα, να φτάσει πέριξ του επιπέδου των 80 λεπτών. Ουσιαστικά η προβολή είναι για μια αύξηση από 20 έως 30 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθώς στα τιμολόγια για τον Αύγουστο η αρχική τιμή ξεκίνησε από τα 48 λεπτά, με αρκετούς παρόχους να κινούνται στο πεδίο των 50 – 60 λεπτών. Βέβαια με την ενίσχυση του κράτους, που για τον τρέχοντα μήνα ήταν στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τελικά οι τιμές «κουρεύτηκαν» φτάνοντας στα 15-17 λεπτά.

Ουσιαστικά με ένα ποσό επιδότησης από την κυβέρνηση που έφτασε το 1,136 δισ. ευρώ απορροφήθηκε έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Επιδοτήσεις

Για τον Σεπτέμβριο με πάγια την στόχευση για τιμές στον καταναλωτή, μετά τις ενισχύσεις, κοντά στα 16-18 λεπτά την κιλοβατώρα. υπολογίζεται ότι ίσως απαιτηθούν έξτρα 200 με 300 εκατομμύρια, (από το 1,136 δισ. του Αυγούστου).

Τα περισσότερα βέβαια από τα ποσά αυτά καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, όμως με τέτοιες ανάγκες ενισχύσεων και ο προϋπολογισμός καλείται να βάζει πλάτη. Ειδικότερα, σενάρια παραπέμπουν σε χρηματοδοτήσεις από δω και μπρος που φτάνουν μέχρι τον Δεκέμβριο, μέσω του προϋπολογισμού, στο 1,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι με το νέο μηχανισμό τιμολόγησης προβλέπεται επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών. Οι υπερβάσεις τιμών των πλαφόν, όπως καταγράφονται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, αυξάνουν στη συνέχεια και τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών.

Αβεβαιότητα λόγω αερίου

Πάντως το όλο σκηνικό με τη συνεχή άνοδο των τιμών αερίου και ρεύματος δημιουργεί έντονη αβεβαιότητα. Όπως, μάλιστα, ανέφερε, την εβδομάδα που πέρασε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας βασικό στοιχείο ανησυχίας, είναι το πώς κινείται καθημερινά το φυσικό αέριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ διέθεσε η κυβέρνηση για τα ενεργειακά τον Αύγουστο, από τον προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι πρέπει να είναι κάποιος μάντης Κάλχας για να προβλέψει τις τιμές του φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο αποτελεί ένα μέρος του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ευρώπης παράλληλα με αυτόν στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο την εβδομάδα που πέρασε παρέμεινε σε δυσθεώρητα ύψη με τιμές από 220 έως 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα συμπαρασύροντας και τις χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, για τον Σεπτέμβριο κατά την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν στον Ολλανδικό Δείκτη αναφοράς για την ΕΕ (TTF) τιμές στα 229,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα 237 ευρώ για το Νοέμβριο, ενώ έφτασαν ακόμη και τα 334 ευρώ για τα συμβόλαια της Άνοιξης του 2023.

Σήμερα η τιμή για το αέριο στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας κυμαίνεται σήμερα πάνω από 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Την ίδια ώρα στα 391 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για το Σάββατο 20/8/2022. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 550,99 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 90 ευρώ/MWh.Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 19%, το φυσικό αέριο 47,8% τα υδροηλεκτρικά 6,5% οι εισαγωγές 2,9% και οι ανανεώσιμες 17,7%.

Το «πόκερ»

Να σημειωθεί ότι και πάλι οι ανακοινώσεις από τη ρωσική πλευρά για το ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, o οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη υποθαλάσσια μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, θα διακόψει την λειτουργία του από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου για επισκευές εκτόξευσαν τις τιμές.

Όπως μετέδωσε, δε, το Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση της Gazprom μετά την ολοκλήρωση των επισκευών, θα ξαναρχίσουν οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως.

Πληθωρισμός

Πάντως το όλο σκηνικό με τις τιμές αερίου και βέβαια το ηλεκτρικό αποτελούν ένα προανάκρουσμα του τι περιμένει την Ευρώπη το χειμώνα, κάτι άλλωστε που τροφοδοτεί τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις που καταγράφονται σε Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία. Κι αυτό βέβαια καθώς η ακρίβεια εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών. Ήδη, εκτοξεύτηκε σε σχέση με πέρυσι, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ και βέβαια στην Ελλάδα. Βέβαια, σε σχέση με ένα μήνα πριν, η μέση τιμής, καταγράφει μια οριακή πτώση, αν και παραμένει στα ύψη, ψαλλιδίζοντας τα εισοδήματα των πολιτών.

Αναλυτικά, στο 11,3% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο από 11,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ στην ευρωζώνη ανέβηκε στο 8,9% από 8,6% έναν μήνα πριν.

Στην ευρωζώνη, έναν χρόνο νωρίτερα ήταν στο 2,2%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 9,8% τον Ιούλιο του 2022, από 9,6% τον Ιούνιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,5%. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία, τη Μάλτα (6,8% και στις δύο) και τη Φινλανδία (8,0%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία (23,2%), τη Λετονία (21,3%) και τη Λιθουανία (20,9%).

 Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε δεκαοκτώ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα παρουσιάζει τον μεγαλύτερο μηνιαίο ρυθμό μείωσης στην ευρωζώνη με -1,6%. Τον Ιούλιο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια (+4,02 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενα από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+2,08 pp), υπηρεσίες (+1,60 pp) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,16 pp).

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement