ΕΥΠ: Ομολογία Δεμίρη για παρακολουθήσεις – Είπε «κανείς δεν εξαιρείται» και δεν έδωσε διευκρινίσεις

Advertisement

Ξεκίνησε με… παραδοχές η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση και διατύπωση γνώμης στον διορισμού του Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό το βάρος των εξελίξεων αυτής της εβδομάδας για τις υποκλοπές.

Η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία για να εγκρίνει το διάδοχο του παραιτηθέντα Παναγιώτη Κοντολέοντα, ωστόσο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την τοποθέτηση του κ.Δεμίρη στην ΕΥΠ.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πέραν των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, ο κ. Δεμίρης φέρεται να απάντησε:

Advertisement

«Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται…». Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε αναστάτωση, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για ανακοίνωση – ομολογία του κ. Δεμίρη πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Σε απανωτές ερωτήσεις ο κ. Δεμίρης δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν το αίτημα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να συγκληθεί πρώτα η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μετά να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Advertisement

Στη συνεδρίαση για την ακρόαση του κ. Δεμίρη, παρίσταται εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Θυμίζουμε πως ο κ. Γεραπετρίτης στις 29 Ιουλίου έλεγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως δεν παρακολουθείται από την ΕΥΠ κανένας πολιτικός. Κάτι ανάλογο είχε ισχυριστεί και ο παραιτηθείς πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων.

Στην ακρόαση δίνουν το «παρών» και η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας, οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, παρά την όποια φημολογία που είχε προηγηθεί. Ο μεν βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, είχε χαρακτηρίσει τις παρακολουθήσεις ως «ντροπή για τη Δημοκρατία», ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη είχε στείλει ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης της από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εν μέσω της αντιπαράθεσης για τις υποκλοπές.

Υπενθυμίζεται πως τη Παρασκευή 26 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, και τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Advertisement

Αντικείμενο της Εξεταστικής είναι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Θεμιστοκλής Δεμίρης
Θεμιστοκλής Δεμίρης EUROKINISSI

Ποιος είναι ο Θεμιστοκλής Δεμίρης

Ο πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών. Το διάστημα 1978- 1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση «Πολιτικά Θέματα» και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά «Computer Age», «Plant», «Equip», «Αγροτική Περιουσία».

Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982. Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ’ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Advertisement

Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Το 1989 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO.

To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου. Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.

Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας. Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β’.

Advertisement

Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.

Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον Άγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.

Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α’. Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018. Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement