Ηandelsblatt: Ελλάδα, «ο μικρός γίγαντας των εξοπλισμών»

Advertisement

Στο τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας και τα υπέρογκα ποσά που δαπανά μία «υπερχρεωμένη χώρα» -όπως σημειώνει- αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt σε εκτενές ρεπορτάζ της, με αφορμή την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο και τις επαφές του με τον αμερικανικό εξοπλιστικό κολοσσό Lockheed Martin, που κατασκευάζει τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ την παράδοση 20 υπερσύγχρονων μαχητικών. Η Αθήνα θα ήθελε να έχει ως επιλογή και επιπλέον 20 αεροσκάφη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προαναγγέλλει έτσι τον επόμενο γύρο του μεγαλύτερου εξοπλιστικού προγράμματος στην πρόσφατη ιστορία της χώρας» σημειώνει το ρεπορτάζ.

Όπως παρατηρεί η Ηandelsblatt και αναμεταδιδει η Deutsche Welle: «Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιθυμεί να εξοπλίσει τη χώρα του ενάντια στην Τουρκία, η οποία γίνεται ολοένα πιο επιθετική» ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει:

Advertisement

«Με τους εξοπλισμούς, ο Μητσοτάκης θέλει επίσης να ενισχύσει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας του ως προπύργιο του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο – σε ανταγωνισμό με την Τουρκία, η οποία εξαιτίας της στροφής του Ερντογάν μακριά από Δύση, της εγγύτητάς του με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν και των συμφωνιών όπλων του Ερντογάν με τη Ρωσία, γίνεται ολοένα πιο προβληματικός εταίρος για τη συμμαχία».

Εντούτοις, σύμφωνα με την εφημερίδα, «για την Ελλάδα, ωστόσο, η προμήθεια των μαχητικών είναι δύσκολο, οικονομικό εγχείρημα. Μαζί με τον συνολικό εξοπλισμό τους και τις απαιτούμενες υποδομές, τα πρώτα 20 αεροσκάφη θα κοστίσουν περίπου 3,8 δισ. ευρώ – πολλά χρήματα για την υπερχρεωμένη χώρα».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τσάκωνα, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «σε αυτά προστίθενται οι φρεγάτες, τα Rafale και ο εκσυγχρονισμός των Leopard. Η Ελλάδα μπορεί όμως ακόμα να επωμιστεί το κόστος, γιατί οι προμήθειες όπλων θα κατανεμηθoύν στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια».

Advertisement

«Χωρίς λύση στο Κυπριακό πάνε χαμένα τα κοιτάσματα»

Στον εντοπισμό τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου αναφέρoνται εκτενώς ειδησεογραφικά δίκτυα. Το n-tv αναφέρει ενδεικτικά: «Το νέο κοίτασμα δίνει την ευκαιρία στις χώρες της Ε.Ε. να ανεξαρτητοποιηθούν από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Ωστόσο, θα πρέπει να περάσει άλλος ένας χρόνος μέχρι να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του».

Το γερμανικό δίκτυο παρατηρεί πως ήδη από το 2011, η αμερικανική εταιρεία Noble Energy είχε εντοπίσει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάνοντας γεωτρήσεις ανατολικότερα του κοιτάσματος που εντοπίστηκε τώρα. «Έκτοτε όμως έχει ξεσπάσει διαφωνία με τη γειτονική Τουρκία για την εκμετάλλευση των πρώτων υλών (…) Όσο δεν υπάρχει επίλυση για το Κυπριακό, η Άγκυρα μπλοκάρει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και την έρευνα για περαιτέρω κοιτάσματα» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement