Βενιζέλος: Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες ερμηνείας του Συντάγματος

Advertisement

Την τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίασε εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καλεί τον πρωθυπουργό να σεβαστεί τους στοιχειώδες κανόνες ερμηνείας του Συντάγματος.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να μεταφέρει στη Βουλή με την τριτολογία του την άποψη που ανέπτυξε με άρθρο του στις 9/8 ο υπουργός Επικρατείας καθηγητής Γ. Γεραπετρίτης, σύμφωνα με την οποία δεν ισχύει το Σύνταγμα απευθείας αν δεν επαναλάβει τη σχετική ρύθμιση ο εκτελεστικός νόμος».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είπε στην τριτολογία του ότι «υπάρχει μια βασική διαφορά ερμηνείας του Συντάγματος» και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τον εκτελεστικό νόμου του Συντάγματος του 1994.

Advertisement

«Θεωρώ ότι κανείς δεν έχει το αλάθητο στα ζητήματα αυτά, οφείλω, όμως να καταθέσω στην εθνική αντιπροσωπεία τον εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος του 1994. Είναι ο Νόμος 2225, ο οποίος αναφέρεται στο άρθρο 3 για την άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εάν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε και προέβλεπε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο κάποια εξαίρεση των βουλευτών από την εν δυνάμει δυνατότητα παρακολούθησής τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, αυτό θα μνημονευόταν στο σχετικό εκτελεστικό νόμο. Είναι σαφές ότι δεν μνημονεύεται, κατά συνέπεια, κατά την ερμηνεία του εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης

«Κατά την πρωτοφανή αυτή άποψη που ανατρέπει την ιεραρχία των κανόνων δικαίου και υπονομεύει την κανονιστική υπόσταση του Συντάγματος, δεν ισχύει ούτε η βουλευτική ασυλία, ούτε το ειδικό καθεστώς της ευθύνης υπουργών, ούτε η συνταγματική ρύθμιση για την ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, επειδή ο νόμος 2225/1994, όπως τροποποιήθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα, δεν αναφέρεται ρητά σε αυτές τις ειδικές συνταγματικές προβλέψεις. Αυτό δεν το κάνει ο νόμος γιατί δεν χρειάζεται», προσθέτει o κ. Βενιζέλος.

«Αυτό που διδάσκει η επιστήμη του Συνταγματικού Δικαίου και είναι αντιληπτό ως αυτονόητο από κάθε νομικό είναι η υποχρέωση ερμηνείας του νόμου σύμφωνα με το Σύνταγμα και όχι η ερμηνεία του Συντάγματος σύμφωνα με το νόμο», προσθέτει.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει όντως κάποια θεσμική συναίνεση για την υπέρβαση του νοσηρού κλίματος πρέπει να σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες ερμηνείας του Συντάγματος. Αλλιώς δεν θα μπορέσει να βρει νομικό θεμέλιο για μια ρύθμιση που θα εφαρμόζει το Σύνταγμα και θα του επιτρέψει να αποσείσει την κατηγορία ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα τελούν υπό την απειλή δήθεν νομότυπης “επισύνδεσης” στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement