Δεύτερος γύρος σύγκρουσης στη Βουλή για τις υποκλοπές – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Advertisement

Ο δεύτερος κοινοβουλευτικός γύρος θα δοθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Bουλής, στη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, μετά την σύγκρουση ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή.

Παράλληλα, το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν, ως μάρτυρες στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν μεν από κοινού στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ωστόσο πεδίο αντιπαράθεσης αποτελεί η περίοδος που θα μπει στο «μικροσκόπιό» της. Από την κυβέρνηση διαμηνύεται η υπό εξέταση περίοδος να φτάνει μέχρι και το 2012, ωστόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στη Βουλή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναινούσε με τη χρονική διεύρυνση, αλλά αν αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση, να το κάνει με ξεχωριστή Εξεταστική και η Επιτροπή που θα ερευνήσει τις καταγγελίες που αφορούν στις υποκλοπές των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, να είναι αυτοτελής.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί. ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε Εξεταστική Επιτροπή, όπως συνέβη στην υπόθεση των υποκλοπών της περιόδου 2004-2005 επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή για τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο δίκτυο της Vodafone.

Στην αντεπίθεση ο Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει ραντεβού με την κυβέρνηση στην Επιτροπή. που θα εξετάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, ζητώντας επί της ουσίας απαντήσεις για τους λόγους που ήταν, κατά την ΕΥΠ, επικίνδυνος το διάστημα που βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

«Ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι για την παρακολούθησή μου, που ενώ δεν συνέτρεχαν τα οκτώ χρόνια, που είμαι ευρωβουλευτής προέκυψαν ξαφνικά μόλις δήλωσα υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και εξαφανίστηκαν πάλι ξαφνικά με την εκλογή μου;» διερωτάται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του οποίου την κυβέρνηση χαρακτηρίζει παρακρατική τονίζει:

Advertisement

«Σταματήστε, κ. Μητσοτάκη να περιφρονείτε ευθέως τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Θέλατε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρεία και αποτύχατε. Ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν μπορεί να πει δημοσίως τους λόγους παρακολούθησης. Είναι νόμιμο και ηθικό, ενώ λέει αυτό, συγχρόνως το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρέει ανοησίες εμπλέκοντας τρίτες χώρες, οι οποίες τους διαψεύδουν εκθέτοντας την πατρίδα μας διεθνώς»;

«Ο κόσμος ασχολείται με την ακρίβεια» λένε -προσώρας- οι δημοσκοπήσεις

Κοινή είναι η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι παρά τις εντυπώσεις -και τη συνακόλουθη ζημία- που προκαλεί για την εικόνα της κυβέρνησης η υπόθεση των υποκλοπών, το βασικός αντικείμενο προβληματισμού της κοινής γνώμης παραμένει το πώς θα βγάλει την καθημερινότητα με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης τους χειμερινούς μήνες.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν άφησε μεν αλώβητο την κυβέρνηση, ωστόσο διατηρεί το προβάδισμά της στην πρόθεση ψήφου, όπως αποκαλύπτει δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Advertisement

Η εν λόγω υπόθεση ανάγεται από τους ερωτηθέντες πολίτες ως τρίτο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας -πίσω από τις τιμές του ρεύματος και την ακρίβεια- ωστόσο το 68,9% των πολιτών κρίνει το ζήτημα ως ιδιαίτερα σημαντικό για την πολιτική ζωή. Αδιάφορο εμφανίζεται το 29,9%.

Στη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 6,3 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο παρατηρείται μια κάποια κάμψη.

Πιο συγκεκριμένα, το «γαλάζιο» κόμμα καταγράφει ποσοστό 31,4%, μειωμένο κατά 1,7% σε σχέση με την τελευταία μέτρηση της GPO, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του κατά μία περίπου μονάδα και πηγαίνει στο 25,1%.

Advertisement

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει άνοδο και αποτυπώνεται στο 12,1%, ενώ σχετικά σταθερά καταγράφονται τα ποσοστά των υπόλοιπων κομματικών σχηματισμών.

Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» η εταιρεία Marc. Αποτυπώνουν ανεπαίσθητες, προσώρας, μεταβολές στη διάρθρωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει στα όρια των προηγούμενων εκλογών. Επίσης, διατηρείται η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Αναλυτικότερα, η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις και ο επερχόμενος δύσκολος χειμώνας απασχολούν και ανησυχούν περισσότερο από κάθε άλλο θέμα της επικαιρότητας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης της Marc.

Advertisement

Στο σχετικό ερώτημα, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες (ή ποσοστό 84,2%) αξιολογούν το συγκεκριμένο ζήτημα ως το πλέον ενδιαφέρον για την καθημερινότητα και εν γένει τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις κατατάσσονται στην τελευταία θέση, καθώς μόλις το 16% της κοινής γνώμης περιλαμβάνει το συγκεκριμένο ως ένα από τα τρία που αποτελεί πηγή ανησυχίας. Μεσολαβούν τα εθνικά θέματα και κυρίως τα Ελληνοτουρκικά, που απασχολούν το 36,4% των ερωτηθέντων, η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας (30,2%), οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας (26,3%), η πανδημία του κορωνοϊού (21,9%), το Μεταναστευτικό (17,5%) και στην προτελευταία θέση (με 16,7%) οι πιθανές φυσικές καταστροφές από φωτιές, πλημμύρες και ενδεχόμενο σεισμό.

Στο ερώτημα σχετικά με τις παρακολουθήσεις, το 38% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι «είναι πολύ σοβαρό θέμα και πρέπει αν ισχύει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές». Παραίτηση της κυβέρνησης εφόσον ισχύει θέλει το 69,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 46,7% όσων στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32% (που είναι μειωμένο κατά 0,2% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Marc) και προηγείται κατά 8,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυξάνει την απήχησή του κατά 0,5% και φτάνει στο 23,5%. Αντίστοιχη αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα παρουσιάζει και το ΠΑΣΟΚ που φτάνει στο 12,3%. Δεν αλλάζει, εξάλλου, η σειρά κατάταξης των υπολοίπων σχηματισμών που παρουσιάζουν ανεπαίσθητες μεταβολές.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement